Κατά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, τους δημάρχους Μυκόνου και Σαντορίνης και τα διοικητικά συμβούλια των καθηγητικών (ΟΛΜΕ) και διδασκαλικών (ΔΟΕ) οργανώσεων συζητήθηκαν οι παράμετροι του προβλήματος, προτάσεις, καθώς και σκέψεις για την αντιμετώπισή του, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσομακροπρόθεσμα. 
 
Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι το υπουργείο θα αναλάβει τη σίτιση των εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών και προσέθεσε ότι θα διερευνηθούν από το υπουργείο χώροι που ενδέχεται να διατεθούν για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες στέγασης, ειδικά στα δύο νησιά (Μύκονο και Σαντορίνη) που παρατηρήθηκε η όξυνση του προβλήματος.

 

«Να βρεθούν άμεσες λύσεις»
 

«H πρωτοβουλία αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη να βρεθούν οι άμεσες λύσεις σε σχέση με τη στέγαση των εκπαιδευτικών» τόνισε ο Σκουρλέτης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
 
Υπογράμμισε μάλιστα ότι για τα δύο νησιά συμφωνήθηκε η ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων με τη δρομολόγηση της μετασκευής κάποιων υπαρχόντων κτισμάτων που θα καλύπτουν το θέμα της στέγασης. Η ανακατασκευή δε των κτιρίων αυτών, σημείωσε, αφορά σε κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο και μπορούν να παραχωρηθούν στον Δήμο για αυτή την χρήση.
 
Ωστόσο χαρακτήρισε σημαντικότερο το βραχυπρόθεσμο θέμα καθώς αφορά στην οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών από την πλευρά του Δήμου. Για την περίπτωση αυτή, σημείωσε ο υπουργός, «έχουμε τη δέσμευση, εκ μέρους του δημάρχου Μυκόνου ότι θα υπάρξει το ποσό της τάξης των περίπου χιλίων ευρώ ετησίως για κάθε εκπαιδευτικό». Η δυνατότητα αυτή, διευκρίνισε, προβλέπεται με νόμο που ψηφίσαμε στα τέλη Ιουλίου ως υπουργείο Εσωτερικών, και αφορά όσους δήμους μπορούν να δίνουν ένα έκτακτο επίδομα ενίσχυσης για σίτιση και στέγαση. Επίσης, συνέχισε ο Σκουρλέτης, απευθύναμε έκκληση προς τον δήμαρχο της Σαντορίνης, να πράξει κάτι ανάλογο.
 

«Οι δήμοι να συνδράμουν στην προσπάθεια»
 

Ο ΥΠΕΘ υπογράμμισε ότι «οι Δήμοι πρέπει να βοηθήσουν στη λύση αυτών των προβλημάτων» καθώς «είναι από τους πλουσιότερους Δήμους της Ελλάδας. Και η δαπάνη είναι ελάχιστη σε σχέση με τον πληθυσμό και τα τεράστια έσοδα που έχουν».
 
Ανέφερε ότι στη Σαντορίνη, έχουν διοριστεί 155 αναπληρωτές και 65 στη Μύκονο. Επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Έθεσε το ερώτημα εάν ένας εκπαιδευτικός επιτρέπεται στα δυο πιο πλούσια νησιά του τόπου μας να μην είναι σε θέση να διαβιώνει αξιοπρεπώς. Επανέλαβε ότι πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να λύσουν αυτό το πρόβλημα και απεύθυνε έκκληση στην κοινωνία «να κατανοήσει το τι σημαίνει ο εκπαιδευτικός που φτάνει όπου υπάρχει ανάγκη, ειδικότερα δε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με την χρονικά περιορισμένη σχέση εργασίας που έχουν».
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Χιωτάκης, οι δήμαρχοι Θήρας Αναστάσιος Νικ. Ζώρζος και Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, καθώς και αντιπροσωπείας του Δήμου Μυκόνου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Νίκος Παπαχρήστος, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Θανάσης Κικινής, μέλη των προεδρείων των δύο Ομοσπονδιών και εκπρόσωπος της Ένωσης Λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) της Σαντορίνης.