Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι βέλτιστη λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, θα ήταν να επιλεγεί ένα από τα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Τόνισε πως αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΠΓΔΜ αποδέχεται ονομασία erga omnes (ονομασία για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων). Τόνισε πως η ΝΔ συντηρεί ακραία αντανακλαστικά και εκτίμησε ότι σύντομα θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε πως «δεν είναι και τόσο πάνω στο τραπέζι» η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» και υπογράμμισε ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει το θέμα ως «πολιτικάντικη οργάνωση».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η Αθήνα θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα ήταν να επιλεγεί ένα από τα ονόματα που έχει προτείνει ο Μ. Νίμιτς. Τα ονόματα που είχε προτείνει τον Ιανουάριο ο Νίμιτς είναι τα εξής: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος προκειμένου να επέλθει μια τελική συμφωνία που θα καλύπτει όλα τα μέτωπα, όπως είχε δηλώσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, χαρακτήρισε θετικό δείγμα το ότι η ΠΓΔΜ έκανε δεκτή για πρώτη φορά την αποδοχή της ονομασίας erga omnes.

«Υπάρχουν προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά από τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στις προτάσεις του. Βεβαίως συζητάμε τις προτάσεις των γειτόνων μας, ωστόσο η διαπραγμάτευση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και καλό είναι να επιμείνουμε σε αυτό. Εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός της αποδοχής του erga omnes από τους γείτονές μας, συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με υπευθυνότητα, πράγμα το οποίο δεν βλέπω να συμμερίζεται και να πράττει η αντιπολίτευση, μιλώ για το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης».

Εκτιμά πως έχει στριμωχτεί ο Μητσοτάκης

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ, υπογράμμισε ότι δεν λειτουργεί με εποικοδομητικό τρόπο, συντηρώντας ακραία αντανακλαστικά και προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της. Χαιρέτησε την δήλωση Μητσοτάκη για λύση που πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει την ελληνική πλευρά με το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση. Εκτίμησε πάντως ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναγκαστεί στο τέλος να αναγνωρίσει την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης ή να εκτεθεί κάνοντας στροφή 180 μοιρών.

«Η Νέα Δημοκρατία, βλέπω, δεν έχει τη διάθεση να λειτουργήσει εποικοδομητικά, να λειτουργήσει με υπευθυνότητα, συντηρεί ακραία αντανακλαστικά τα οποία βρίσκουν έδαφος σε πραγματικές ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας, όμως νομίζω, ο ρόλος τον οποίο παίζει στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση δεν είναι καθόλου θετικός. Η ΝΔ ψάχνει να βρει λόγους για μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και, νομίζω, αυτό φαίνεται και από τον φιλικό της Τύπο και από τις δηλώσεις στελεχών της.

Βλέπουμε μια προσπάθεια όξυνσης πίσω από την υποτιθέμενη στροφή της ηγεσίας της, η οποία, βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι ήταν θετική. Δηλαδή, για πρώτη φορά ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για μία λύση, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει την ελληνική πλευρά με το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί τελικά είτε να υποστηρίξει, σε περίπτωση που υπάρξει λύση, αυτήν ακριβώς την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ή θα πρέπει να κάνει εκ νέου στροφή 180 μοιρών. Αυτό που σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης είδαμε, είναι ότι ψάχνουν διαρκώς μια ευκαιρία για να πυροδοτήσουν το κλίμα. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι εποικοδομητικό».

«Δεν είναι και τόσο πάνω στο τραπέζι το “Μακεδονία του Ίλιντεν”»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν», που βρίσκει θετικό τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, «στην ουσία, αυτό το όνομα δεν είναι και τόσο πάνω στο τραπέζι, αν θα ήταν λύση. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση».

Στάθηκε στα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας πως «η άλλη πλευρά αρχίζει να αποδέχεται το erga omnes», ενώ με τη σειρά του αναρωτήθηκε για τη στάση που θα τηρήσουν όλες οι πλευρές και εξήρε το κυβερνητικό έργο προς διαμόρφωση άλλης κατάστασης στα Βαλκάνια. Τέλος, υποστήριξε ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει το θέμα ως μια πολιτικάντικη οργάνωση. «Η ΝΔ εμφανίζεται ως μια πολιτικάντικη οργάνωση η οποία δεν θέλει να μην βγούμε από το μνημόνιο και να μην βρούμε λύση στο λεγόμενο Σκοπιανό για να κάνει μέσω αυτού αντιπολίτευση».