Διευκρινίσεις για τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα και εξέθεσε την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας  έδωσε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση. «Οι αντοχές του ΕΣΥ στην περίοδο που εξετάσαμε είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν. Όλα τα ευρήματα συγκλίνουν στο ότι χρειάζεται ενίσχυση το ΕΣΥ».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η μελέτη δημοσιεύτηκε τώρα και όχι τον Μάιο, απάντησε: «Τη μελέτη την κάναμε το Μάιο, την στείλαμε τότε προς δημοσίευση. Είναι το λεγόμενο peer review που παίρνει αρκετούς μήνες, Έφτασε να δημοσιευτεί τώρα. Τα ευρήματα δεν τα κρατήσαμε για τον εαυτό μας, ενημερώσαμε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Δεν κρύψαμε κάτι, κοινοποιήσαμε άμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις».

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας Τσιόδρα- Λύτρα, στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ μεγαλώνει και η θνητότητα  χωρίς την ίδια ώρα να παρατηρείται εξάντληση των διαθέσιμων κλινών.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας η θνητότητα υπολογίζεται έως 35% και 40% αντιστοίχως πιο αυξημένη σε σχέση με την Αττική, τόνισε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, στο περιθώριο της μελέτης  για την θνητότητα και τις ΜΕΘ που υπογράφουν μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής βασιζόμενος στα ευρήματα, δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των ΜΕΘ όσο το πώς αυτές λειτουργούν στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει πως η θνητότητα δείχνει να είναι μεγαλύτερη όταν διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία εκτός Αττικής και όταν δεν εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση η έρευνα δεν έχει αποσαφηνίσει μέχρι στιγμής τα αίτια του φαινομένου αυτού με τους ακριβείς λόγους που αυτό υφίσταται να δύνανται να αποτελέσουν ένα μελλοντικό αντικείμενο έρευνας, σύμφωνα με τον κ. Λύτρα. «Αν και λίγο πολύ ο καθένας μπορεί να αντιλαμβάνεται τι μπορεί να υποκρύπτεται πριν από αυτό» σχολίασε εξηγώντας ειδικότερα πως πιθανές εξηγήσεις  κάλλιστα μπορούν να είναι το λίγο προσωπικό, το πώς είναι στημένη μια ΜΕΘ αλλά σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι πως- τουλάχιστον στην εξετασθείσα περίοδο στο πλαίσιο της έρευνας- πως οι αντοχές του ΕΣΥ είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν.