Στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη που τον στέλνει στο εισαγγελέα για τις «vip κλίνες ΜΕΘ» απάντησε το πρωί της της Παρασκευής από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος από τη Θεσσαλονίκη.

«Αντί να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες στο σύστημα, εγκαλούνται όσοι κάνουν τις καταγγελίες και η ΠΟΕΔΗΝ», τόνισε αρχικά ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος ανασκεύασε εν μέρει τις δηλώσεις του καθώς τόνισε ότι δεν μίλησε για «vip κλίνες ΜΕΘ» αλλά ότι «εμφανίζονται κενές κλίνες στο σύστημα και δεν καταλαμβάνονται από διασωληνωμένους ασθενείς».

«Το σύστημα διαπράττει αδικήματα. Εμείς τη Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα και ελπίζουμε να μην ξεχαστεί το ζήτημα και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», πρόσθεσε.

«Σήμερα πάνω από 120 ασθενείς είναι εκτός ΜΕΘ, πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Για κάθε ασθενή από αυτούς θα έπρεπε να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις… Παρότι κάθε μέρα στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας εμφανίζονται πάνω από 40 κρεβάτια κενά, έχουμε ασθενείς που περιμένουν 10-15 μέρες εκτός ΜΕΘ και μάλιστα πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Το υπουργείο Υγείας συνεχώς ανακοινώνει ότι η κάλυψη σε ΜΕΘ είναι 97%-98% υπολογίζοντας ότι υπάρχουν κενά κρεβάτια όταν πάνω από 120 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Κατηγορούμε άλλες χώρες που μετακινούν όπως στη Γερμανία, την Ιταλία, διασωληνωμένους ασθενείς και παραδέχονται ότι οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ εμείς με 98% κάλυψη έχουμε 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Βγαίνουν γιατροί και καταγγέλλουν ότι γίνονται επιλογές με ηλικιακά κριτήρια και αντί να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες στο σύστημα, εγκαλούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων η ΠΟΕΔΗΝ και οι γιατροί που κάνουν τις καταγγελίες» τόνισε.

«Το σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς. Από τη στιγμή που δεν το πράττει και μένουν ασθενείς και χάνουν τη ζωή τους εκτός, το σύστημα διαπράττει αδικήματα και πρέπει η εισαγγελία να τα ερευνήσει. Γι’ αυτό κι εμείς τη Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα για να αποδοθούν ευθύνες και κυρίως να διορθωθεί και για να βρίσκουν οι κοινοί θνητοί, όλοι οι πολίτες, ΜΕΘ και να μη χάνουν τη ζωή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά» επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν εμμένει στις καταγγελίες περί Vip ασθενών, σημείωσε ότι «εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι στο σύστημα εμφανίζονται κάθε μέρα πάνω από 40 κενά κρεβάτια και υπάρχουν πάνω από 120 διασωληνωμένοι ασθενείς και δεν τα καταλαμβάνουν. Αυτό είναι ζήτημα της εισαγγελικής έρευνας, να δει γιατί υπάρχουν 120 ασθενείς εκτός. Πρέπει να σταθούμε στους ασθενείς που χάνονται κι όχι να εγκαλούμαστε επειδή λέμε ότι γίνονται επιλογές».

Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι μάχιμοι γιατροί είναι με το μέρος της ΠΟΕΔΗΝ και θα πάνε να καταθέσουν και στον εισαγγελέα.

Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε και στον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας επισημαίνοντας «πώς στο νοσοκομείο του Αγρινίου ο μητροπολίτης διασωληνώθηκε την περασμένη Τετάρτη και σε 2 ώρες βρήκε ΜΕΘ κι ένας 58χρονος διασωληνωμένος πάνω από 5 μέρες δεν μπορούσε να βρει και όταν βγήκε η γυναίκα του στην τηλεόραση, την επόμενη μέρα βρέθηκε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ιωαννίνων; Οι επώνυμοι δεν έχουν καλύτερη μεταχείριση από το σύστημα;».

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα νοσοκομεία, τόνισε ότι «οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είναι φίσκα» και το προσωπικό είναι εξαντλημένο μέχρι λιποθυμίας. «Το προσωπικό γίνεται 1.000 κομμάτια για να μπαλώνει τις τρύπες που δημιούργησαν οι 7.000 αναστολές και οι 2.000 συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώθηκαν. Δυστυχώς και σήμερα εμφανίζονται πάνω από 100 ασθενείς εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εφημέρευε μέχρι σήμερα το πρωί στις 8, τα πράγματα είναι καλύτερα και μακάρι να συνεχιστεί. Έχουν εισαχθεί 40 περιστατικά, 20 ύποπτα, η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 28 ασθενείς, 9 είναι στα χειρουργεία, κάνουν και κάτι καλό οι καταγγελίες μας γιατί αυτοί οι ασθενείς ήταν σε φορεία και τώρα ετοιμάζονται να μπουν σε κρεβάτια και μετά λέμε ότι οι ενδιάμεσοι χώροι παρέχουν την ίδια ασφάλεια στους διασωληνωμένους όπως οι ΜΕΘ και 6 είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους και κάποιοι είναι πολλές μέρες».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφορά «αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου και παντός υπευθύνου που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις, για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς».

«Πλέον, όσοι διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν, καθώς προκλητικά συκοφαντούν ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας», επεσήμανε το υπουργείο Υγείας.

Και η ΠΟΕΔΗΝ πρόκειται να καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για το θέμα. Στην αναφορά, την οποία συντάσσει η νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας, ζητείται να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.