Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sigma, ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου εξήγησε πως «παρόλο που η διαπραγματευτική ομάδα γνώριζε ότι θα έμπαινε στο τραπέζι, εντούτοις οι όποιες ελπίδες ότι θα το αποφεύγαμε βασιζόνταν κυρίως στις εναλλακτικές λύσεις που θα αντιπρότεινε η πλευρά μας, καθώς και στην άποψη ότι υπήρχαν φωνές εντός, αλλά και εκτός τρόικας ότι κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες στην σταθερότητα της ευρωζώνης». 

«Προετοιμαστήκαμε επειδή ξέραμε ότι θα το αντιμετωπίζαμε. Πήγαμε με πολύ συγκεκριμένες λύσεις μεταξύ των οποίων και η φορολόγηση των φόρων επί των καταθέσεων», εξήγησε. «Παράλληλα η διαπραγματευτική ομάδα έκανε προσπάθειες για να αποδείξει ότι οι ανάγκες των τραπεζών δεν ήταν τόσο μεγάλες καθώς και πως τα έσοδα από τον φυσικό πλούτο θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε», είπε ο Μιχάλης Σαρρής, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια μας ανακοίνωσαν ότι θα απέκοπταν την ρευστότητα της Λαϊκής Τράπεζας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό.

«Προσωπικά πίστευα και πιστεύω ότι είναι μια ανόητη ιδέα και τους το είπα. Είναι κακή για την ευρωζώνη και για τη σταθερότητα της οικονομίας. Όμως φαίνεται πως ήθελαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν μηνύματα και προς άλλες χώρες όπως η Ιταλία η Ισπανία και η Πορτογαλία», πρόσθεσε.

Διαφωνίες με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, ο Μιχάλης Σαρρής, είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια για συντονισμό στις ενέργειες που αφορούν την οικονομία, αλλά είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στην προσπάθεια του να κινηθεί γρήγορα, δεν έγινε σωστή διαβούλευση με αποτέλεσμα να γίνουν παρεξηγήσεις όπως αυτή με την Τράπεζα Κύπρου. Όπως είπε, αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν διαφωνίες , οι οποίες λόγω του αυθορμητισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας να είχαν εξωτερικεύσει κάποια δυσαρέσκεια. 

Για τη Λαϊκή

Ερωτηθείς αν ο ίδιος γνώριζε για τα 9 δισ. ευρώ τα οποία η Λαϊκή έλαβε ως στήριξη από τον ΕΛΑ και που σήμερα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα, δήλωσε ότι ο ίδιος γνώριζε, ωστόσο χωρίς αυτή τη βοήθεια η τράπεζα θα έκλεινε.

Η διαπραγμάτευση στη Ρωσία

Σε ότι αφορά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την ρωσική κυβέρνηση, ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι αν και αρχικά υπήρχε θετικό κλίμα, η επίσκεψη Μπαρόζο και τα μηνύματα για ενδοοικογενειακή υπόθεση για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, φαίνεται να έβαλαν τους Ρώσους σε δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελικά την επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου. 

Για τις κατηγορίες Βγενόπουλου

Απαντώντας στις κατηγορίες Βγενόπουλου, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν ξέρει τι του γίνεται και πως ανήκει στο πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου, ο Μ. Σαρρής δήλωσε ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα. «Ο κόσμος ξέρει τι έγινε στην Κύπρο. Το κακό άρχισε όταν άλλαξε χέρια η Λαϊκή», αρκέστηκε να πει, αφήνοντας αιχμές για ανευθυνότητα εκ μέρους του Αντρέα Βγενόπουλου.

Το ύψος του κουρέματος

Ερωτηθείς για το ύψος του κουρέματος, είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει κλειδώσει αφού οι τεχνοκράτες εργάζονται πυρετωδώς για να καταλήξουν στο τελικό ποσοστό. Αυτή την ώρα εξήγησε, όλες οι καταθέσεις πάνω των 100.000 ευρώ, είναι παγοποιημένες, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι το ποσοστό τελικά θα είναι κάτω του 50%. Το σκηνικό είπε θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα.