Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ πριν λίγες μέρες μίλησε για τα καινούρια φάρμακα στη φαρέτρα που έχει η παγκόσμια κοινότητα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, για τις αδειοδοτήσεις από την ΕΕ και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει δρομολογηθεί.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις νέες θεραπείες που έχουν ανακαλυφθεί για τη νόσο του κορονοϊού, απάντησε ότι 8 με 9 θεραπείες, είτε αφορούν μονοκλωνικά αντισώματα είτε χάπια, έχουν ήδη εγκριθεί και αδειοδοτηθεί από τον ΕΜΑ και είνα διαθέσιμα στην αγορά για όποιο κράτος-μέλος θελήσει να τα προμηθευτεί.

Ωστόσο, προηγουμένως, είχε τονίσει τη σημασία του εμβολιαστικού προγράμματος και ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν προμηθευτεί επαρκείς δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023. Στο ερώτημα του δημοσιογράφου γιατί η ΕΕ δεν προβαίνει σε μαζική αγορά των θεραπειών και των φαρμακών, όπως έχει κάνει αντίστοιχα και με τα εμβολία, προκειμένου να ανακουφιστούν τα εθνικά συστήματα υγείας από το 4ο και 5ο κύμα πανδημίας και να σωθούν χιλιάδες Ευρωπαίοι, η απάντηση του επιτρόπου ήταν αποστομωτική. “Δεν έχουμε φτάσει σε ένα μαζικό επίπεδο αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτών των θεραπευτικών ουσιών γιατί πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει όταν πια βγαίνουμε προς το τέλος των εμβολίων και όχι στην αρχή της προσπάθειας, όπως βρισκόμαστε τωρα”.

Ερώτημα πρώτο: Βρισκόμαστε ήδη ένα χρόνο μετά τον πρώτο εμβολιασμό στην Ελλάδα ( σε άλλες χωρές της ΕΕ είχε πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα), παρ’όλα αυτά θεωρείται ότι είμαστε ακόμα στην αρχή των εμβολιασμών;

Ερώτημα δεύτερο: Ήδη πολλοί συμπολίτες μας και υγειονομικοί έχουν κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου, τη λεγόμενη “αναμνηστική”, τότε πώς πάλι θεωρούμε ότι είμαστε στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος;  Ενώ παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες που κατασκευάζουν το εμβολίο αναφέρουν για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου ότι το εμβόλιο δεν προφυλάσσει τόσο από τη μετάδοση του κορονοϊού όσο από τη βαριά νόσηση.

Ερώτημα τρίτο: Η πρόσφατη εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έκανε πολλούς πολιτικούς να μιλήσουν για την (προσωρινή) άρση της πάτεντας των εμβολίων ενώ ο ΠΟΥ έχει επανειλλημένως προειδοποιήσει ότι όσο οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό θα βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με νέες παραλλαγές του ιού. Γιατί η ΕΕ, σε αυτή τη συνθήκη, έχει επιλέξει να αγοράσει εκατομμύρια εμβόλια για τα επόμενα δύο χρόνια αντί να ενεργοποιήσει και να ασκήσει πιέσεις στο πρόγραμμα COVAX για την παροχή εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος;

Ερώτημα τέταρτο: Γιατί δεν γίνεται μαζική αγορά αυτών των νέων θεραπευτικών ουσιών;

Στην επίμονη αυτή ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Μ. Σχοινά, υπογραμμίστηκε ότι το κόστος αυτών των φαρμάκων είναι τεράστιο και έτσι προστίθενται επιπλέον βάρη στο ήδη ζοφερό δημοσιονομικό μέλλον της πλειοψηφίας των κρατών-μελων. Εξάλλου, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που εκκρεμεί ακόμα, αναμένεται να ξεκινήσει με την οριστικοποιήση της νέας νομιμοποιημένης κυβέρνησης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη.

Ο Σπύρος Δερβενιώτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΜέΡΑ 25, ανέφερε χαρακτηριστικά σε άρθρο του ότι “έχει εγκριθεί σωρεία φαρμάκων για τον covid-19, τα οποία η Ε.Ε. (για την οποία οι μουεζίνηδες της λίστας Πέτσα ψέλνουν νυχθημερόν Θείες Ευχαριστίες που μένουμε εντός της), δεν σκοπεύει να προμηθευτεί για τους πολίτες της, αν δεν ξεσκαρτάρει πρώτα και την τελευταία δόση εμβολίων με την οποία την ελέησαν οι φαρμακευτικές (και τις οποίες να θυμίσουμε ότι αρχικά προμηθεύτηκε και μοίρασε με το σταγονόμετρο, χάρη σε μια «απολύτως τυπική» περίπτωση Ευρωπαϊκού Παζαριού που θα έπρεπε να έχει τη δική του ονομασία: Βλακ Friday)”.