«Η υπόθεση της “Κιβωτού” συγκλονίζει και σίγουρα δε βοηθά να παίζει κανείς τον προφήτη εκ των υστέρων. Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν, οι επίμονες προσπάθειες της πρώην διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελικής Φωτεινού να ενταχθούν τα παιδιά της ΜΚΟ σε σχολείο γειτονικού χωριού, συνάντησαν την πεισματική αντίδραση τόσο της “Κιβωτού” όσο και τοπικών παραγόντων», σχολιάζει η κ. Τζούφη.

«Επίσης στο πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια επίμονη προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των κλειστών δομών παιδικής προστασίας, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Την πρωτοβουλία των κινήσεων είχε η Θεανώ Φωτίου από τη θέση της αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγράφοντας κρίσιμα στοιχεία (αριθμός παιδιών, προσωπικό, οικονομικά στοιχεία). Επιπλέον μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές ήρθαν για να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο, όπως και τη σωστή στελέχωση των δημόσιων δομών», υπενθυμίζει, και παρατηρεί:

«Ωστόσο κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια και κάθε θετική αλλαγή υπονομεύτηκε και εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα φέτος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας σχολείου για παιδιά αποκλειστικά από τις κλειστές δομές (Κιβωτός, Κέντρο Παιδικής Προστασίας), αδιαφορώντας για την πιθανή “γκετοποίηση” των παιδιών. Η συμπερίληψη στο σχολείο, η ουσιαστική εποπτεία και η υποστήριξη από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσαν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν παθογένειες και κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε είδους. Ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτα και απροστάτευτα παιδιά».

«Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των «πρωτοκλασάτων» υπουργών περί… Εθνικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευχολόγια και γράμματα κενά», τονίζει.

Για να καταλήξει: «Χρειαζόμαστε συνολική και οργανωμένη αναδόμηση του πλαισίου. Ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης εστιασμένο στην πρόληψη, στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών, τη νομική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος. Τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν γρήγορα με σωστή κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση. Ίσως τότε σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν τα δραματικά αυτά γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας».