«Έχω σαφείς, συγκεκριμένες και ισχυρές ιδεολογικές απόψεις για το μεταναστευτικό. Αυτές οι συγκεκριμένες και ισχυρές απόψεις νομίζω ότι απεικονίστηκαν και σήμερα με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Η εντολή είναι να πράξουμε τα δέοντα και τα μέγιστα σε όποιο βαθμό μπορούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση και αυτό σημαίνει να οργανώσουμε τις επιστροφές με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Αυτή είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση», δήλωσε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης.

«Το ζήτημα της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης τίθεται πλέον εντατικά και πιεστικά, και έχουμε μπροστά μας πολλές δράσεις να υλοποιήσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός και τόνισε: «Το ζήτημα αφορά τη στάση μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες. Είναι σαφές ότι η στάση των κοινωνιών απέναντι στην παράνομη μετανάστευση αλλάζει».

Αναφερόμενος στη νόμιμη μετανάστευση, υπογράμμισε: «Νόμιμη μετανάστευση σημαίνει ότι εμείς αποφασίζουμε ποιοι έρχονται, από πού, σε τι αριθμό, για πόσο διάστημα και υπό ποιες προϋποθέσεις. Όσοι εισέρχονται νόμιμα στη χώρα μας οφείλουν να ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις μας, να σέβονται τις αξίες μας, την ταυτότητά μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τον τόπο που τους φιλοξενεί. Αυτοί είναι οι όροι για την οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης και επομένως σε αυτούς τους μεγάλους ιδεολογικοπολιτικούς άξονες είναι που θα αναπτύξουμε τη συζήτηση το επόμενο διάστημα».