Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών, παρουσιάζουν μια μεροληπτική άποψη του κόσμου. Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες και με τη σειρά τους κατηγορούν τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ για μεροληπτική κάλυψη των γεγονότων – συμπεριλαμβανομένης και της εισβολής στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε το τηλεοπτικό δίκτυο RT και το πρακτορείο Sputnik «λόγω της συστηματικής παραπληροφόρησης που παρέχουν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», όπως ανέφερε.

«Το γεγονός ότι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι μπορούν τουλάχιστον, με κάποιο τρόπο, να εργάζονται εκεί (στη Βρετανία) συνδέεται αποκλειστικά με τους φόβους του Λονδίνου ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του BBC στη Ρωσία, δεδομένου ότι απέχει μακράν του να κατέχει τον τελευταίο ρόλο στην υπονόμευση της πολιτικής σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα μας», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το BBC απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το BBC λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. «Είναι σημαντικό, το BBC και άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί να είναι ανεξάρτητοι και ελεύθεροι να μεταδίδουν τα νέα με τον τρόπο που το κάνουν», σημείωσε.