Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Χ. Σπίρτζης δήλωσε πως λαϊκίζει όποιος υποστηρίζει ότι για τις καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική ευθύνονται οι σημερινοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες, καθώς η χώρα είναι ανοχύρωτη απέναντι στις πλημμύρες εδώ και χρόνια. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είναι Χουντίνι και δεν έχει μαγικό ραβδί για να λύσει τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη.
«Όποιος πει όταν έχουμε τέτοια συμβάντα ότι φταίει ο λειτουργός που έτυχε να υπηρετεί εκείνη την περίοδο ως περιφερειάρχης ή ως δήμαρχος, είτε λαϊκίζει, είτε θέλει να κοροϊδέψει τον κόσμο ή δεν θέλει να παρουσιάσει την πραγματικότητα. Ιδιαίτερα όταν έχουμε τέτοιες καταστροφές και έχουμε 23 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους, -εκτός από τα αισθήματα θλίψης που δημιουργούνται- πρέπει να αναστοχαστούμε γενικότερα και σαν κοινωνία και σαν πολιτικό σύστημα, τι έπρεπε να γίνει αυτά τα χρόνια, τι πρέπει να αλλάξουμε και ποιες συνήθειες, κακές αν θέλετε νοοτροπίες που έχουν διαπαιδαγωγήσει συγκεκριμένοι κύκλοι του πολιτικού συστήματος και του παλαιοκομματισμού στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να αλλάξουν. Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι είμαστε “Χουντίνι”.
Αυτές οι υποδοχές για χρόνια έχουν υποβαθμιστεί. Έχουμε μια χώρα ανοχύρωτη επί της ουσίας στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, στις φυσικές καταστροφές και αυτά δεν αλλάζουν. Ούτε γίνονται με μαγικό ραβδί ούτε από τη μία μέρα στην άλλη. Καταλαβαίνω τον δημοσιογραφικό οίστρο ή την επικοινωνιακή ανάγκη να πούμε ότι φταίει ο τάδε. Αλλά πού είναι η πραγματικότητα. Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα έχει δομηθεί χωρίς σχέδιο, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό. Πάρα πολλοί υποδοχείς ομβρίων υδάτων όπως είναι τα ρέματα έχουν κλείσει. Πάρα πολλοί φορείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και τα υπουργεία έχουν καλύψει στο πέρασμα των χρόνων την παραβατικότητα (στη δόμηση) και πολλές κατά τη γνώμη μου επικίνδυνες συμπεριφορές».
«Χρειάζονται 10 – 15 χρόνια για ένα σοβαρό έργο»
Αναφερόμενος στη θωράκιση της χώρας από τις πλημμύρες, δήλωσε ότι για ένα τόσο μεγάλο έργο χρειάζονται 10 – 15 χρόνια και η κυβέρνηση έχει βάλει τις βάσεις για αυτό, με το νομοσχέδιο που πέρασε το 2016 και βάζει τέλος στα φαινόμενα των προηγούμενων ετών που οι πολίτες πλήρωναν για έργα που δεν γινόντουσαν ποτέ.
«Πήραμε μια κατάσταση που για να ωριμάσει ένα έργο σαν και αυτά που συζητάμε θέλουμε 10-15 χρόνια και όταν λέμε ένα ωριμάσει, εννοούμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και στη συνέχεια να γίνει και η αδειοδότηση. Να γίνουν οι απαλλοτριώσεις να γίνουν όλα τα υπόλοιπα. Αυτό το σύστημα που υπήρχε μέχρι σήμερα και πιστεύω με το νομοσχέδιο που περάσαμε τον Αύγουστο του '16 έχει βάλει τις βάσεις και έχει διευκολύνει να μην προκύψουν άλλου είδους εμπλοκές και καθυστερήσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και τις πλήρωνε ο ελληνικός λαός χωρίς να γίνονται τα έργα. Έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Μένει να γίνουν και τα συστήματα που έχουμε προβλέψει να γίνουν ώστε να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο και πρόγραμμα και ιεραρχημένο για το τι υποδομές πρέπει να γίνουν, με ποιους οικονομικούς πόρους, με ποιους ανθρωπινούς πόρους.
Δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, καταγεγραμμένο σχέδιο, για το σύνολο τις αντιπλημμυρικής προστασίας της χώρας. Ο δήμος γνωρίζει τα έργα που πρέπει να γίνουν στον δήμο, η περιφέρεια τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιφέρεια, και το Υπουργείο Υποδομών να έχει τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που είναι για περιφερειακά. αυτό τι σημαίνει, ότι δεν υπάρχει επαρκής συντονισμός, δεν υπάρχει συνολικό στρατηγικό σχέδιο, δεν έχουν καταγραφεί για να τις ξέρετε εσείς και οι πολίτες, τις ανάγκες που έχουμε σαν χώρα όχι μόνο για τον αντισχεδιασμό, αλλά για την προστασία συνολικότερα για τα έργα υποδομών».