Δύο νεα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αττική, με επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν στο πεδίο. Ειδικότερα, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή στην περιοχή Μαρκάτι του Δήμου Λαυρεωτικής δεν κατέστη δυνατόν να οριοθετηθεί, με τη φωτιά αν επεκτείνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο κατάσβεσης των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, καθώς και των κατοίκων που συνδράμουν στο έργο πυρόσβεσης στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιήθηκε εκ νέου ο μηχανισμός 112 της Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας εντολή στους κατοίκους τεσσάρων οικισμών (Άγιος Κωνσταντίνος, Συντερίνα, Μαρκάτι, Δημολάκι) να εκκενώσουν προληπτικά την περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, ορισμένες κατοικίες έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη επέκταση του πύρινου μετώπου στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, καθώς και για την μορφολογία της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς πρόκειται για αστικό και δασικό ιστό ταυτόχρονα.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς» δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στην παλαιά λεωφόρο Λαυρίου- Κερατέας, στην Λαυρίου – Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό ‘Αγιο Κωνσταντίνο, Λαυρίου – Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς ‘Αγιο Κωνσταντίνο και Λ. Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου.

Συναγερμός στα Βίλια με έξι εκκενώσεις οικισμών

Την ίδια ώρα, η κατάσταση που επικρατεί στα Βίλια εξελίσσεται σε ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή πήρε σύντομα διαστάσεις απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Ο μηχανισμός 112 ενεργοποιήθηκε και σε αυτήν την περίπτωση δίνοντας προληπτικής εκκένωσης έξι οικισμών (Μικρό & Μέγα Βαθυχώρι, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι) στους κατοίκους της περιοχής.

Σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων και στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, προχώρησε πριν από λόγο η Τροχαία. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό ‘Αγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η Πυροσβεστική για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών σε Κερατέα και Βίλια Αττικής και στα δύο μέτωπα επιχειρούν ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

  • Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας και επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6Α/Φ και 6Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 8 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.