«Με την ευκαιρία της 21ης επετείου της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χηυμικών Όπλων και μετά τα γεγονότα στην Ντούμα και το Σάλσμπερι, η Τερέζα Μέι και εγώ καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει μαζί μας την απαγόρευση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.
«Πριν από 21 χρόνια, η Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων απαγόρευσε τη χρήση, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την αποθήκευση αυτών των τρομερών όπλων. Ο Εμανουέλ Μακρόν και εγώ επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας σ' αυτή τη συμφωνία και καλούμε τα άλλα έθνη να προσυπογράψουν τη σταθερή θέση μας: δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε στο παρελθόν», ήταν το μήνυμα που εστάλη μέσω του Twitter από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 29 Απριλίου 1997. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), στον οποίο ανατέθηκε η εφαρμογή της, συνασπίζει 192 χώρες και έχει την έδρα του στη Χάγη.
Η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν στις 14 Απριλίου πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο κατηγορούν ότι στις 7 Απριλίου πραγματοποίησε χημική επίθεση στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με συριακή αντιπροσωπεία, η οποία πήρε τον λόγο την Πέμπτη ενώπιον του ΟΑΧΟ, η επίθεση ήταν σκηνοθετημένη. Η παρέμβαση της συριακής αντιπροσωπείας επικρίθηκε δριμύτατα από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.