Στο ένα άκρο προβλέπει ότι θα βρίσκεται το «δημαγωγικό, αντιδραστικό και ξενοφοβικό» Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, με το οποίο θα συνεργαστεί, όπως λέει, ένα τμήμα της αντιευρωπαϊκής Δεξιάς. «Απέναντι τους συγκροτούμε την άλλη μεγάλη πολιτική δύναμη. Αυτή των προοδευτικών, η οποία κινείται ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και τον κοινωνικό γκολισμό» τονίζει ο Μακρόν, επισημαίνοντας ότι ο τρίτος πόλος θα είναι ένας πόλος διαμαρτυρίας μίας συντηρητικής Αριστεράς της άρνησης που, όπως αναφέρει, συσπειρώθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών γύρω από τον Μελανσόν.

Σε ό,τι αφορά τους Ρεπουμπλικάνους και τους Σοσιαλιστές, ο Μακρόν αναφέρει ότι με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, «γύρισε η σελίδα των δύο μεγάλων κομμάτων που έδιναν το ρυθμό στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, εδώ και 30 χρόνια».
 
Ως προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Μακρόν διατηρεί χαμηλά τις προσδοκίες του κι εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο, όπως αυτό που συγκροτήθηκε το 2002, με την υποψηφιότητά του Σιράκ απέναντι στον Λεπέν.

«Είμαι ένας μέτοικος στην πολιτική ζωή της Γαλλίας… Αν επικρατήσω στις 7 Μαΐου, αυτό δεν θα γίνει με ποσοστά της τάξεως του 80%», όπως συνέβη με το Ζακ Σιράκ. 

Ως προς τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν αναφέρει ότι στόχος του είναι, μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να επιτύχει και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Προς τον σκοπό αυτό, απευθύνει πρόσκληση σε πολιτικά πρόσωπα, τόσο από τον χώρο των Ρεπουμπλικάνων, όσο και από τον χώρο των Σοσιαλιστών, να ενταχθούν στο κόμμα του, πριν από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.