«Ο αριθμός των 200.000 υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί», δήλωσε μια εκπρόσωπος του PAM, προσθέτοντας από αυτούς οι 107.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο μέσα στο Μάλι.
 
Σύμφωνα με αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως για όσους παρέμειναν στη χώρα. Τα γραφεία και οι αποθήκες του PAM στο βόρειο Μάλι στις πόλεις Γκάο, Κιντάλ και Τιμπουκτού, τις οποίες κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αντάρτες Τουαρέγκ, βομβαρδίστηκαν και προς το παρόν το προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται εκεί παραμένει περιορισμένο στις κατοικίες του.
 
Οι δραστηριότητες στην περιοχή έχουν ανασταλεί μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου.
 
Από την πλευρά της η UNHCR ανακοίνωσε ότι «το βόρειο Μάλι έχει γίνει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή εξαιτίας της εξάπλωσης των ένοπλων οργανώσεων».
 
Περίπου 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν διαφύγει στη Μπουρκίνα Φάσο και την Μαυριτανία τις τελευταίες πέντε ημέρες εξαιτίας των συγκρούσεων.
 
Πρόσφυγες δήλωσαν στο προσωπικό της UNHCR ότι ένοπλοι έχουν κλέψει τα αυτοκίνητα, τα χρήματα και τα υπάρχοντα όσων κατέφυγαν στη Μπουρκίνα Φάσο.
 
Σύμφωνα με τους αριθμούς της UNHCR 23.000 πρόσφυγες από το Μάλι έχουν φτάσει στη Μπουρκίνα Φάσο, 46.000 στη Μαυριτανία και 25.000 στον Νίγηρα.
 
Από τα μέσα Ιανουαρίου διεξάγονται στο βόρειο Μάλι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των αυτονομιστών ανταρτών Τουαρέγκ.