Κύκλοι της προεδρίας ανέφεραν ότι δύναμη 700 ανδρών σε γαλλική βάση στο Αμπού Ντάμπι είναι σε ετοιμότητα να κινητοποιηθεί για να αναλάβει δράση, όπως και έξι αεροσκάφη Rafale τα οποία επίσης σταθμεύουν εκεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει την ανάπτυξη δυνάμεων σε έδαφος και αέρα, ενώ σημείωσε ότι τα νυκτερινά αεροπορικά κτυπήματα της γαλλικής αεροπορίας στέφθηκαν με επιτυχία. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα του επιθυμεί να παραδώσει τα «ηνία» των επιχειρήσεων στη συμμαχία των αφρικανικών χωρών το συντομότερο δυνατό.

Η Γαλλία έπληξε σήμερα εκ νέου θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών του Μάλι με αεροπορικά χτυπήματα, ενώ ανέπτυξε και τεθωρακισμένα οχήματα. Οι ισλαμιστές, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν ήδη αποσυρθεί από τις πόλεις Τιμπουκτού και Γκάο.

Το Παρίσι έχει ήδη αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες στην πρώην γαλλική αποικία, μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Μάλι για άμεση βοήθεια στις μάχες με τους συνδεόμενους με το δίκτυο της Αλ Κάιντα αντάρτες.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Γαλλία, που αυτή τη στιγμή διαθέτει 750 στρατιώτες στην περιοχή,σχεδιάζει να αναπτύξει έως και 2.500 χιλιάδες στρατιώτες στο πλευρό του στρατού του Μάλι και των στρατευμάτων της αφρικανικής συμμαχίας ECOWAS.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις, υπό την κωδική ονομασία Serval, έχουν τη στήριξη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Αλέν Βινταλίς έκανε λόγο για «ελάχιστη κινητοποίηση» και για «λυπηρή απουσία» της Ευρώπης στο Μάλι.

O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υπογράμμισε πως περιμένει από τις χώρες του Κόλπου να βοηθήσουν στην αφρικανική εκστρατεία εναντίον των ανταρτών, με την παροχή υλικής και οικονομικής βοήθειας. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα γεγονότα δεν θα κινητοποιήσουν τη στρατολόγηση από την πλευρά της αλ Κάιντα στην περιοχή.

Έντονες συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες με σκοπό οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ να συμφωνήσουν την Πέμπτη σε μια εσπευσμένη έναρξη της αποστολής της ΕΕ στο Μαλί, αλλά και για την υποστήριξη προς την αφρικανική δύναμη επέμβασης, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η αποστολή EUTM έχει ως στόχο να αναπτύξει περίπου 500 Ευρωπαίους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 200 εκπαιδευτών, για την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και την αναδιοργάνωση του στρατού του Μαλί.

“Ο στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη γαλλική επέμβαση”, δήλωσε ένας διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε για τους στόχους της έκτακτης συνόδου των υπουργών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την Κάθριν Άστον, την ύπατη εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
 
Η ημερομηνία της συνόδου αυτής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους. Η Άστον θα μπορούσε να ζητήσει από τους υπουργούς να εγκρίνουν επίσημα την αποστολή, μία εβδομάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
 
Περίπου δέκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή, ο προϋπολογισμός της οποίας αναθεωρήθηκε στα 12 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των δαπανών για το προσωπικό, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε μηνών.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι στρατιωτικοί που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αποστολής EUTM “δεν έχουν καμία πρόθεση να συμμετάσχουν στις μάχες”, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να ψηφίσουν την Πέμπτη σχετικά με την επιμελητειακή και την οικονομική υποστήριξη της Misma, της διεθνούς δύναμης επέμβασης των 3.300 στρατιωτών που δημιουργήθηκε από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ. “Οι ανάγκες είναι διαφορετικές ανάλογα με την κάθε χώρα. Κάποιοι χρειάζονται περισσότερο μέσα μεταφοράς, κάποιοι άλλοι χρηματοδότηση”, σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης ανακοινώσει από την Παρασκευή διμερή επιμελητειακή υποστήριξη προς τη Γαλλική αποστολή Serval, για την οποία θα αναπτυχθούν σταδιακά 2.500 στρατιώτες. Τα κυριότερα αιτήματα του Παρισιού αφορούν τις αεροπορικές μεταφορές, στις οποίες ο γαλλικός στρατός παρουσιάζει έλλειμμα.
  
Βρετανία, Δανία και Βέλγιο ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν για το λόγο αυτό αεροσκάφη τους, κυρίως μεταγωγικά αεροπλάνα C-130.