Στην ανακοίνωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης σημειώνει ότι η «η νέα έκθεση της Κομισιόν για το δεύτερος μέρος του Ευρωπαϊκού εξαμήνου συγκαταλέγει για πρώτη φορά την Ελλάδα ανάμεσα σε δέκα χώρες για τις οποίες διαπιστώνονται κίνδυνοι για την ανοδική σύγκλιση. Το ποσοστό ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε το 2023, φτάνοντας στο 18,9%, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε στο 16,4%. Σχεδόν 3 στα 10 Ελληνόπουλα αντιμετωπίζουν το φάσμα της παιδικής φτώχειας με ποσοστό 28,1% έναντι 24,8% στην ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει υπερ-τριπλάσιο κόστος στέγασης από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 28,5% έναντι 8.8%, κατακτώντας την πρώτη θέση σε όλη την Ε.Ε. Η εικόνα γίνεται ακόμη δυσμενέστερη καθώς το κόστος στέγασης στα Ελληνικά αστικά κέντρα σχεδόν τετραπλασιάζεται.
Η Κομισιόν καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση στο ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορούν να καλύψουν ιατρικές ανάγκες. Μέσα σε 12 μήνες αυξήθηκε κατά 30% και από το 9% του 2022, έφθασε το 2023 στο 11,6%. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, υπερ-τετραπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,4%).
Το 2023 αυξήθηκε και η εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα, με το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού να έχει 5,3 φορές υψηλότερο εισόδημα από το φτωχότερο 20% (έναντι 4,7 στην ΕΕ). Μάλιστα το ποσοστό αυτό χαρακτηρίζεται από την Κομισιόν ως «υπερβολικά υψηλό».
Μπορεί το 2023, το ποσοστό απασχόλησης να αυξήθηκε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, όμως μόνο το 67,4% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας απασχολούνταν, παραμένοντας σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 75,3%. Σε ότι αφορά στη γυναικεία απασχόληση στη χώρα μας εξακολουθεί, σύμφωνα με την έκθεση να κατέχει μια από τις χαμηλότερες θέσεις (57,6%) στην Ε.Ε, διαμορφώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα χάσματα απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών Ενώ παρατηρείται θεαματική αύξηση στο ποσοστό νέων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης – κατάρτισης ή απασχόλησης (NEETs), αγγίζοντας το 15,9%, έναντι 11,2% στην Ε.Ε
Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι μόλις το 67% του μέσου όρου της ΕΕ, το δεύτερο χαμηλότερο μετά τη Βουλγαρία. Παρά την αύξησή του σε σχέση με το 2022, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι πριν την κρίση. Συγκεκριμένα ανέρχεται στο 81,2% των επιπέδων του 2008, έναντι 111% στην ΕΕ».
Κλείνοντας υποστηρίζει: «Τα παραπάνω, δεν είναι απλά νούμερα. Δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι η αντανάκλαση της καταστροφικής πολιτικής της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που φροντίζει μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς. Αδιαφορώντας για την κοινωνία, αδιαφορώντας για τους πολλούς».