Η Λεπέν, που οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν στην τρίτη θέση πίσω από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το θάνατο του Μοχάμεντ Μέραχ, του ανθρώπου που φέρεται να σκότωσε τρεις στρατιώτες, τρία παιδιά και ένα ραββίνο σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης.
 
«Η κυβέρνηση φοβάται. Το επαναλαμβάνω εδώ και δέκα χρόνια. Ολόκληρες συνοικίες βρίσκονται στα χέρια φονταμενταλιστών ισλαμιστών και το ξαναλέω σήμερα ότι ο κίνδυνος αυτός έχει υποτιμηθεί», είπε η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
 
«Η αλήθεια που αρχίζει να χαράζει για τους Γάλλους είναι ότι σε ορισμένες συνοικίες η κοινωνική και πολιτική ειρήνη έχει εξαγοραστεί, με τίμημα την ανάπτυξη (φονταμενταλιστικών) δικτύων», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι στη Γαλλία υπάρχουν σήμερα χιλιάδες ισλαμιστές μαχητές.
 
Η Λεπέν κατηγόρησε τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον Μέραχ μολονότι είχε συλληφθεί κατ' επανάληψη και καυχιόταν πως δούλευε για την Αλ Κάιντα. «Θα έπρεπε να παρακολουθούν αυτόν τον πράσινο φασισμό που αναπτύσσεται στη χώρα μας», είπε.
 
Η Γαλλία, μια χώρα 65 εκατομμυρίων κατοίκων, φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι στη χώρα ζουν 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι και περισσότερες από 600.000 Εβραίοι.
 
Οι περισσότεροι πολιτικοί, όλου του πολιτικού φάσματος, επικρίνουν την Λεπέν υποστηρίζοντας ότι με τις δηλώσεις της στιγματίζει επικίνδυνα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της, ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελενσόν, είπε σε προεκλογική συγκέντρωσή του: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ούτε για κλάσμα δευτερολέπτου, να λέγονται τέτοια πράγματα για τη δεύτερη θρησκεία της χώρας, εξαιτίας ενός τρελού».
 
Οι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η σφαγή της Τουλούζης θα μπορούσε να μεταβάλει το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου και τις 6 Μαΐου. Ο πατέρας της Λεπέν και ιδρυτής του κόμματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν, προκάλεσε αίσθηση το 2002, όταν, επικεντρώνοντας τη ρητορική του σε θέματα ασφάλειας και τάξης, κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου πάντως ηττήθηκε από τον Ζακ Σιράκ.
 
Η Μαρίν Λεπέν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της περασμένης χρονιάς στη βελτίωση της εικόνας του κόμματος και προσπάθησε να το παρουσιάσει ως ένα πολιτικό σχηματισμό που έχει να προτείνει λύσεις για όλα τα θέματα, κοινωνικά και οικονομικά. Καθώς όμως οι εκλογές πλησιάζουν και τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις μειώνονται, επέστρεψε στην παραδοσιακή ρητορική του Εθνικού Μετώπου για θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας. Οι αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν πως από την αβεβαιότητα και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για θέματα ασφαλείας που προέκυψαν μετά τα γεγονότα της Τουλούζης είναι πιθανότερο να ωφεληθεί ο πρόεδρος Σαρκοζί. Τόσο ο Σαρκοζί όσο και ο Ολάντ υπόσχονται να βελτιώσουν τις συνθήκες στα προάστια των γαλλικών πόλεων που φιλοξενούν μεγάλες κοινότητες Αράβων και Αφρικανών και μαστίζονται από ανεργία και εγκληματικότητα. Προς το παρόν πάντως στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Ολάντ, που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά από 17 χρόνια.