«Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Σκάι, αρκετές ώρες μετά το συμβάν.

Στην επίμονη ερώτηση των δημοσιογράφων αν υπήρχε συνοδεία ασφαλείας και αν είχαν διασφαλιστεί οι συνθήκες παρουσίας της ελληνικής δύναμης στην Λιβύη, ο κ. Μαρινάκης απάντησε μόνο ότι «θα διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του τραγικού αυτού συμβάντος».

«Δεν βλέπουμε ούτε πυροσβεστικό στα πλάνα μετά το ατύχημα, δεν υπάρχει καμία δύναμη ασφαλείας γύρω από το λεωφορείο … ούτε πυροσβεστήρας καν δεν υπάρχει, κάποιοι εμβρόντητοι κοιτούν το φλεγόμενο λεωφορείο», επέμειναν οι δημοσιογράφοι. Ο κ. Μαρινάκης αρκέστηκε να παραπέμψει στις επίσημες απαντήσεις του υπουργείου Άμυνας και την κατάθεση του οδηγού, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι τα θύματα «συνέτρεξαν» στη Λιβύη να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Το χρονικό των ανακοινώσεων από το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΞ για το τροχαίο στη Λιβύη

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό οτι μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής τραυματίστηκαν σε τροχαίο μετά την άφιξή τους στη Λιβύη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΞ οι οποίες έκαναν λόγο για ελαφρά ταυματίες, όμως το Reuters επικαλούμενο τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης Othman Abduljaleel, έκανε λόγο για 4 νεκρούς και συνολικά 15 τραυματίες εκ των οποίων οι 7 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το ΓΕΕΘΑ στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό έκανε λόγο για «στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς».

Η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ 

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωση».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών από πλευράς του, λίγη ώρα αργότερα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα.

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της.»

Ανακρίβειες για το αν επρόκειτο για νεκρούς ή τραυματίες 

Τα μεσάνυχτα το ΓΕΕΘΑ με νεότερη ανακοίνωσή του ανακοίνωσε ότι «τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται» και παρέπεμψε σε επόμενη ενημέρωση για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η νεότερη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε πως «σας γνωρίζουμε ότι επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε (5) σοροί, τριών (3) στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο (2) πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών».

Αναλυτικότερα και σχετικά με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, η σημερινή αναφέρει:

«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».