Μαρινάκης: «Επιθέσεις όπως αυτή της Νομικής θα σημαίνουν αναστολή φοιτητικής ιδιότητας με τη σύλληψη και αμετάκλητη διαγραφή με την καταδίκη από τη δικαιοσύνη»

Σε ένα κλίμα αυταρχισμού και αποκλεισμών από το δικαίωμα στην εκπαίδευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική του εκπομπή έκανε λόγο για «αμετάκλητη διαγραφή» φοιτητών και φοιτητριών, με την τέλεση παράνομων πράξεων. «Σίγουρα επιθέσεις όπως αυτή της Νομικής, ή αντίστοιχες άλλες με βαρύτατες φθορές, θα σημαίνουν αναστολή με τη σύλληψη γιατί έχουμε το τεκμήριο αθωότητας, και αμετάκλητη διαγραφή με την αμετάκλητη καταδίκη από την δικαιοσύνη» δήλωσε αναπαράγοντας το αφήγημα της κυβέρνησης περί «νόμου και τάξης».
«Πρέπει να επικαιροποιηθεί ένας πολύ σημαντικός νόμος που ψηφίστηκε το 2021 από την κυβέρνηση ως προς το πώς θα εφαρμοστεί, ως προς το πειθαρχικό, δηλαδή αναστολές και διαγραφές φοιτητικής ιδιότητας χωρίς να περνάνε μέσα από δύσκολες διαδικασίες. Άρα, θα ξέρει αυτός, ο οποίος κάνει κάτι αντίστοιχο με τη Νομική, ότι μόλις συλληφθεί, θα ανασταλεί η φοιτητική του ιδιότητα» είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION24.
Εξήγησε ότι το επόμενο βήμα δεν είναι να αυστηροποιήσουν άλλο τις ποινές, καθώς όπως παραδέχτηκε «τις έχουμε αυστηροποιήσει ήδη αρκετά», αλλά «είναι να κλείσουν ακόμα περισσότερα παραθυράκια, όπως έχουν κλείσει πχ στα γήπεδα. Δεύτερον σχετικά με το πειθαρχικό κομμάτι, δεν είναι όλα τα αδικήματα ίδια» σημείωσε και προσέθεσε ότι «σίγουρα επιθέσεις όπως αυτή της Νομικής, η αντίστοιχες άλλες με βαρύτατες φθορές, θα σημαίνουν αναστολή με τη σύλληψη γιατί έχουμε το τεκμήριο αθωότητας, και αμετάκλητη διαγραφή με την αμετάκλητη καταδίκη από την δικαιοσύνη».
Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε αυτάρεσκα πως για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό χώρο. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά στις καταλήψεις μετά τις απειλές περί διαγραφής σε περιπτώσεις «βαρύτατων φθορών».
Επανέλαβε για ακόμα μία φορά, ότι έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκκενώσεις και κατασχέσεις «οπλισμού», όπως χαρακτηρίζονται συχνά πολιτικά υλικά η εξοπλισμός αριστερών οργανώσεων, και πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο (νόμοι 2019 και 2021) για να επιτρέπονται άμεσες επεμβάσεις. Ισχυρίστηκε, επίσης, τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται επαρκώς για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, χωρίς να αναφερθεί στην ελλιπή χρηματοδότηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το ακαδημαϊκό προσωπικό.
Έκανε λόγο για τρεις μορφές κυρώσεων για «παραβατικές συμπεριφορές»: 1) Ποινικές, με αυστηρότερες ποινές 2) Πειθαρχικές, με αναστολή ή διαγραφή φοιτητικής ιδιότητας 3) Αστικές, με επιβάρυνση του υπεύθυνου στο ΑΦΜ του για ζημιές. Ο κ. Μαρινάκης έστρεψε την κριτική του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι είχαν ψηφίσει «παρών» ή καταψήφισαν νόμους που η κυβέρνηση κρίνει ως «κρίσιμους».
«Μόνο στα ελληνικά πανεπιστήμια υπήρχε συζήτηση, για το αν είναι αυτονόητο, όταν τελείται μια παράνομη πράξη να έρχεται αυτομάτως η αστυνομία, είτε την καλέσει ο πρύτανης είτε την καλέσει ένας πολίτης. Ο νόμος άλλαξε το ’19, μέχρι την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό δεν ήταν αυτονόητο», κατέληξε σχετικά με το θέμα των πανεπιστημίων.
Υπενθυμίζεται, ότι πριν δύο ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφερθεί επίσης στο ζήτημα αυστηροποίησης της αντιμετώπισης των «παράνομων πράξεων» φοιτητών και φοιτητριών, θέτοντας ξανά στο στόχαστρό την πολιτικά δραστήρια φοιτητική κοινότητα. Συγκεκριμένα, με αφορμή ένα περιστατικό έντασης στη Πολυτεχνειούπολη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του το βράδυ της 5ης Μάϊου ότι «δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία». «Θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε» απείλησε ξανά σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και κατασταλτικής διάθεσης, αγνοώντας πλήρως το αναφαίρετο δικαίωμα στην Παιδεία.