Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, η μαροκινή κυβέρνηση κάλεσε την Adidas να αποσύρει τη νέα της συλλογή από φανέλες για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αλγερίας από την αγορά, κατηγορώντας τη γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων ότι οικειοποιήθηκε την «μαροκινή πολιτιστική κληρονομιά».

Το Υπουργείο Νεολαίας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Μαρόκου ανέφερε σε δήλωση αυτή την εβδομάδα ότι το σχέδιο στις φανέλες της αντίπαλης ομάδας της Βόρειας Αφρικής απεικονίζει ένα παραδοσιακό μωσαϊκό από χρωματιστά πήλινα πλακάκια, γνωστό στο Μαρόκο ως zellige.

Σε μια επιστολή που εστάλη στον διευθύνοντα σύμβουλο της Adidas, Kasper Rorsted, το Μαρόκο απαίτησε την απόσυρση εντός δύο εβδομάδων της φανέλας ή, εναλλακτικά, να εκδώσει η εταιρεία ανακοίνωση «για να προσδιορίσει την τέχνη zellige του Μαρόκου ως έμπνευση».

Απείλησε επίσης να φέρει την υπόθεση «ενώπιον οργανισμών που σχετίζονται με την προστασία της κληρονομιάς και των πνευματικών δικαιωμάτων», συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

Η Adidas παρουσίασε τη νέα φανέλα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας στον λογαριασμό της στο Instagram ότι η συλλογή εμπνεύστηκε από το «αρχιτεκτονικό σχέδιο του εμβληματικού παλατιού El Mechouar» στην πόλη Tlemcen της βόρειας Αλγερίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου ήταν τεταμένες λόγω της Δυτικής Σαχάρας, μιας περιοχής που προσαρτήθηκε από το Μαρόκο το 1975.

Οι Σαχράουι από το Μέτωπο Polisario που υποστηρίζεται από την Αλγερία έχουν επιδιώξει την ανεξαρτησία της περιοχής για δεκαετίες.

Τα σύνορα μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου είναι κλειστά από το 1994.