«Συνοψίζονται όλα σε δύο λέξεις: Ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης μας έριξε στο λάκκο και τον σφράγισε. Όλα έγιναν για να τα πάρει ο Βγενόπουλος» τόνισε σχετικά ο Ανδρέας Μαρτίνης. Υπενθυμίζεται ότι ο μάρτυρας κατηγορείται ότι εισέπραξε μίζα 3,2 εκατομμύρια μάρκα από γερμανική εταιρεία το 1998 και ήταν υπεύθυνος για δεκάδες παροχές υγείας με σκανδαλώδεις εκπτώσεις στο νοσοκομείο σε σημαίνοντα πρόσωπα της δημόσιας ζωής της χώρας.
«Επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου», ανέφερε στο ξεκίνημα της κατάθεσης του ο Ανδρέας Μαρτίνης «ήταν ήδη ψηφισμένο το νέο καταστατικό και ο πρόεδρος του νοσοκομείου αποστερείτο των οικονομικών αρμοδιοτήτων οι οποίες πήγαν στον τότε αντιπρόεδρο τον κ. Στεργίου». «Από την εποχή Αβραμόπουλου και μετά άρχισε η ιστορία» υποστήριξε.
Έπειτα αναφέρθηκε στην θητεία του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Άμυνας«Πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες με συνεχάρησαν γιατί έσυρα τον Βγενόπουλο στα δικαστήρια» τόνισε ο Ανδρέας Μαρτίνης. Υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο τότε υπουργός Υγείας ήταν αυτός που έπεισε τη διοίκηση του νοσοκομείου να παραιτηθεί από όλα τα ένδικα μέσα κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου, ενώ στη συνέχεια ο επιχειρηματίας «μας «έφτυσε» και αξίωσε να παραιτηθούμε και στο Συμβούλιο Εφετών. Τότε σιχάθηκα τον εαυτό μου». «Ίσως ο Λοβέρδος πίστευε ότι ο Βγενόπουλος θα μας σώσει», ανέφερε, όταν ρωτήθηκε για τα κίνητρα του πρώην υπουργού. Όταν ρωτήθηκε ευθέως για το τι στάση κράτησε η τότε κυβέρνηση στη διαμάχη του νοσοκομείου με τον Βγενόπουλο, η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη: «Στην αντιδικία του Βγενόπουλο με τον Ντυνάν το ελληνικό κράτος πήρε το μέρος του τραπεζίτη», είπε.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Μαρτίνης ανέφερε ότι επί υπουργίας Ανδρέα Λυκουρέτζου καίτοι ο ίδιος προσπάθησε να δει και να μιλήσει με τον υπουργό, ο κ. Λυκουρέτζος επέλεξε να μιλά για τα θέματα του Ντυνάν με τον manager του νοσοκομείου κ. Χαραμή. Ως εκ τούτου προσπάθησε να μιλήσει και με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά αυτός τον παρέπεμψε στον διευθυντή του γραφείου του, Κώστα Μπούρα.
«Τότε» είπε ο κ. Μαρτίνης «επικοινώνησα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και κατάλαβα ότι ο κύβος είχε ριφθεί, το νοσοκομείο να πάει στην Τράπεζα Πειραιώς».
Σε άλλο σημείο, ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» αναφέρθηκε και στον Άδωνι Γεωργιάδη υποστηρίζοντας ότι επί υπουργίας του, του ζήτησε εγγράφως να παραιτηθεί και αυτός και ολόκληρο το ΔΣ και «να ορίσει ο κ. Γεωργιάδης ένα προσωρινο.». Μάλιστα ανέφερε ότι του είπε «πρέπει να παραιτηθούν, καθώς τα δάνεια όλα τα πήρε η Τράπεζα Πειραιώς και ζητά να οριστεί προσωρινό ΔΣ το οποίο, όπως είπε έπρεπε να κάνει εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ που ποτέ δεν έκανε».
Ο Ανδρέας Μαρτίνης έκανε ειδική αναφορά και στον μετέπειτα υπουργό Μάκη Βορίδη λέγοντας ότι πέντε μέρες πριν τον πλειστηριασμό, με νόμο, έδωσε ασυλία στα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου.
Εκτός των πρώην υπουργών Υγείας, ο κ.Μαρτίνης αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, στον οποίο επέρριψε ευθύνες για «ρουσφέτια» στη νοσηλεία συνταξιούχων δικαστικών. «Είχαμε καιρό να βρεθούμε με έναν παλιό φίλο, τον κ. Αθανασίου τον Χαράλαμπο, αυτό θα το δείτε και στους καταλόγους όσων νοσηλεύτηκαν στο Ντυνάν», ανέφερε σε ένα σημείο, ενώ στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος λέγοντας ότι «τη σύμβαση για τους εν ενεργεία δικαστές την έκανε με άλλο νοσοκομείο, εμένα με παρακάλεσε και δέχθηκα να κάνω με συνταξιούχους δικαστικούς. Φίλος μου ήταν, ήταν υποχρέωσή μου να το κάνω»
Σύμφωνα με τον κ.Μαρτίνη όμως, δεν ήταν μόνο συνταξιούχοι δικαστικοί που απολάμβναν προνόμια στο νοσοκομείο. Έκανε λόγο επίσης για 17.000 δωρεάν νοσηλείες -ανάμεσα τους εκατοντάδες πολιτικοί- εκ των οποίων μόνο οι 1.700 αφορούσαν απόρους. Όταν ρωτήθηκε για το ποιοι δέχτηκαν δωρεάν νοσηλεία, δήλωσε πως δεν μπορεί να πει ονόματα «λόγω του ιατρικού απορρήτου».
Η κατάθεση του μάρτυρα θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη, 14 Ιουνίου