του Παντελή Αμπουχάνη

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, μέλη του ΚΕΕΡΦΑ μαζί με μαθητές από την συλλογικότητα «Anticapitalista» πραγματοποιούσαν εξόρμηση με φυλλάδια έξω από το 1ο ΕΠΑΛ στο Μαρούσι που τελούσε υπό κατάληψη για καίρια ζητήματα, όπως αυτό των εγκαταστάσεων του σχολείου που έχουν υποστεί βλάβες. «Τα παιδιά θέλαν και ζητούσαν μια καλύτερη παιδεία» αναφέρει χαρακτηριστικά στο TPP η Αφροδίτη Φράγκου, μέλος της δημοτικής κίνησης «Εκτός των Τειχών» και δημοσιογράφος στην «Εργατική Αλληλεγγύη» που συμμετείχε στην δράση εκείνη την ημέρα. «Ωστόσο, στην πύλη του σχολείου βρισκόταν μια ομάδα με παιδιά τα οποία και την προηγούμενη μέρα που είχαμε πάει προσπαθούσαν να παρενοχλήσουν την παρέμβαση μας» ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δηλώσεις του Δ. Κ., μέλους της «AntiCaptitalista» στο TPP : «Είχαμε πάει μια μέρα πριν την επίθεση να μοιράσουμε φυλλάδια τα οποία πάνω έφεραν ως επικεφαλίδα «Έξω οι Φασίστες από τα Σχολεία μας» που παρέπεμπαν σε ένα περιστατικό που συνέβη στο 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, όπου μια ομάδα παιδιών επιτέθηκαν σε ένα μαθητή και τον έδειραν επειδή έλεγαν ότι είναι ομοφυλόφιλος. Εμείς μοιράζαμε αυτή την ανακοίνωση, επειδή βρισκόμασταν στο Μαρούσι και θέλαμε να φτάσει σε όλα τα σχολεία η καταγγελία. Εκείνη την μέρα δύο συντρόφισσες δέχτηκαν λεκτική επίθεση από τα παιδιά του 1ου ΕΠΑΛ Αμαρουσίου που φωνάζανε “φασιστικά” πως «Όταν έρθει ο Κασιδιάρης θα δείτε!», μια κοπέλα την φτύσανε κιόλας! Μετά από αυτό το περιστατικό είπαμε ότι θα πάμε την επόμενη μέρα περισσότεροι για να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτά εδώ πέρα δε πρόκειται να περάσουν!».

Την Πέμπτη το μεσημέρι «όταν τελείωσε (σ.σ. η εξόρμηση) και αφού είχαμε μοιράσει φυλλάδια και είχαμε μιλήσει με κόσμο φεύγουμε. Καθώς φεύγουμε, τους ακούμε να φωνάζουν ατάκες του στυλ «Χρυσή αυγή ρε», «Μόνο εθνικισμός», «Γαμώ την ΚΝΕ» κ.α.. Ενώ περπατούσαμε άρχισε να μας ακολουθεί μια ομάδα 15 ατόμων και για πολλά μέτρα μας πετούσαν νεράντζια, βροχή από νεράντζια» περιέγραψε η Αφροδίτη Φράγκου και συνέχισε «φώναζαν και πράγματα προκειμένου να προκαλέσουν κάποιον από εμάς και κυρίως τον άντρα μεγαλύτερης ηλικίας που ήταν στο συνεργείο μας λέγοντας «Ε εσύ ψηλέ με τα γυαλιά» και διάφορα άλλα για να αντιδράσει και έτσι να βρουν δικαιολογία να τον χτυπήσουν».

«Όσο προχωρούσαμε στένευε ο δρόμος. Ήταν δύσκολη η διαφυγή και άρχισαν να μας στριμώχνουν και να μας πλησιάζουν πολύ. Περπατούσαν στο πλάι μας όλο και πιο κοντά και άρχισαν να κλωτσάνε την τσάντα μου με σκοπό να με προκαλέσουν. Συνέχισαν να πετάνε νεράντζια και να φωνάζουν συνθήματα και τα λοιπά, όταν πια φτάνουμε κοντά σε έξοδο διαφυγής (σ.σ. κοντά στην είσοδο του σταθμού του ηλεκτρικού «Ειρήνη» που συγγενεύει με τις σχολικές εγκαταστάσεις), μας είχαν περικυκλώσει», «άνοιξα το κινητό μου και άρχισα να τραβάω το βίντεο, γιατί η επίθεση στην πραγματικότητα είχε  ξεκινήσει. Εκείνη την στιγμή που έχω, μόλις, ανοίξει την κάμερα αρχίζουν και σπρώχνουν το μέλος του ΚΕΕΡΦΑ που είναι και το άτομο που σας έλεγα νωρίτερα πως προκαλούσαν σε όλη την διαδρομή» εξηγεί στο TPP.

Το βίντεο ντοκουμέντο, όπως δημοσιεύτηκε στην σελίδα της ΚΕΕΡΦΑ στο Facebook:

Aναφορικά με την αναίτια επίθεση στο μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, στο βίντεο καταγράφονται 3 άτομα τα οποία βιαιοπραγούν εναντίον του. Η Αφροδίτη Φράγκου ξεκαθαρίζει πως το θύμα «δεν είχε αντιδράσει καθόλου και μάλιστα είναι το σημείο αυτό που πρόλαβα να πιάσω με βίντεο, το σημείο κατά το οποίο άρχισαν να τον τραβολογάνε και να τον σπρώχνουνε. Στο τέλος φαίνεται κιόλας ότι τον χτύπησαν στο πρόσωπο με γροθιά. Τον χτύπησαν και με κάποιες κλωτσιές και μετά όταν βάλαμε τις φωνές και εμείς και κάποιες μαθήτριες που βρισκόταν εκεί, εξαφανίστηκαν αμέσως». 

Η σύνδεση ατόμων από την επίθεση με τη φασιστική οργάνωση «Propatria»

Όπως δήλωσε στο TPP, o Γιώργος Ράγκος από το ΣΕΚ και την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετά την διακομιδή στο ΚΑΤ, το μέλος του ΚΕΕΡΦΑ πήγε στην αστυνομία και έκανε μήνυση, «αυτό έγινε τη Πέμπτη 6 Οκτώβρη, η αστυνομία πήγε την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, αλλά αυτοί δεν ήταν εκεί και υποτίθεται πως τους ψάχνει». Από το βίντεο που τράβηξε εκείνη την στιγμή η Αφροδίτη Φράγκου «ταυτοποιήθηκαν τα 3 άτομα, που έχουν σχέση με την «Propatria» (…) οι δύο ήταν από το σχολείο και ο ένας ήταν εξωσχολικός». Ο Δ. Κ. τόνισε πως «Υπάρχουν κάποια παιδιά (σ.σ. μέσα στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου) τα οποία έχουν συνδέσεις με άτομα από την Χρυσή Αυγή, δύο παιδιά, μάλιστα, που ήταν πέρσι στο σχολείο ήταν στο μέτωπο νεολαίας της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο».

Η σύνδεση των ατόμων από την ομάδα που έκανε την φασιστική επίθεση με την «Propatria» έγινε νομικά, μετά την μήνυση που κατέθεσε το μέλος του ΚΕΕΡΦΑ. «Μέσω του βίντεο το οποίο είχαμε, έγινε η καταγγελία από τον σύντροφο μας και έγινε αναγνώριση των δύο ατόμων μέσω του διευθυντή. Πήγα στο διευθυντή του ζήτησα τα ονόματα, μου ζήτησε τον δικηγόρο και είπε σε εκείνον τα ονόματα» εξήγησε ο Δ. Κ. και συνέχισε «για τα δύο παιδιά αυτά που είναι στην «Propatria» έχουν αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις, επιθέσεις με στοιχεία κυρίως ρατσιστικού και σεξιστικού λόγου σε άλλα παιδιά από το σχολείο».

Οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο – «Θέλουν να αξιοποιήσουν το παρελθόν που είχε η Χρυσή Αυγή στην περιοχή του Ηρακλείου και μετά στο Μαρούσι»

O Δημήτρης Πολυχρονιάδης, μέλος της Δημοτικής Κίνησης Αμαρουσίου «Εκτός των Τειχών» και πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου δήλωσε στο TPP: «Η φασιστική αυτή επίθεση καταγγέλθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου, όπου υπήρξε ομόφωνο ψήφισμα που καταδικάζει την επίθεση. Από κει και πέρα πάρθηκε μια πρωτοβουλία από το Δημοτικό Σχήμα το «Εκτός των Τειχών» για κάλεσμα σε σωματεία της περιοχής, σε φορείς και σε άλλες δημοτικές παρατάξεις, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση στη περιοχή των βορείων προαστίων. Αυτή η σύσκεψη έφερε ως αποτέλεσμα μια κοινή ανακοίνωση που προσυπογράφτηκε από πάρα πολλούς φορείς της περιοχής εδώ και από πολλά δημοτικά σχήματα όχι μόνο του δήμου Αμαρουσίου αλλά και του Νέου Ηρακλείου, της Αγίας Παρασκευής, του Χαλανδρίου και λοιπά».

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά φασιστικών και ναζιστικών επιθέσεων στα βόρεια προάστεια, η Αφροδίτη Φράγκου αναφέρει: «Γενικά βλέπουμε να εμφανίζονται περιστατικά στα βόρεια ξανά. Θέλουν να αξιοποιήσουν το παρελθόν που είχε η Χρυσή Αυγή στην περιοχή του Ηρακλείου και μετά στο Μαρούσι», ενώ ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης τονίζει πως κανείς δεν επαναπαύεται, «ενημερώνουμε τον κόσμο, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε κόσμο γύρω από το ζήτημα, θεωρώντας ότι πρέπει να απομονωθούν αυτά τα φασιστικά στοιχεία. Πρέπει να σταματήσουν να προβαίνουν σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες βίας και αυτό με δεδομένο ότι στην περιοχή μας βλέπουμε ότι υπάρχει μια άνοδος της ρατσιστικής βίας σε βάρος συνδικαλιστών, δημοτικών σχημάτων, ανθρώπων που προσπαθούν να βάλουν τον κόσμο σε μια λογική αμφισβήτησης απέναντι σε όσα αντεργατικά και αντιλαϊκά προωθεί η κυβέρνηση και όχι μόνο».

Η «AntiCapitalista» συνεχίζει τις παρεμβάσεις της «εβδομαδιαία στο σχολείο και όσο πάει ο καιρός αυτά τα άτομα ξανακρύβονται. Έχουν σπάσει αυτές οι παρέες και αυτό θέλουμε να δώσουμε ως μήνυμα είναι ότι θέλουμε τα σχολεία μας να είναι κέντρα αντιφασιστικά και να μην υπάρχουν αυτά τα μορφώματα. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά σε όλους τους ανθρώπους!» τονίζει στο TPP ο Δ. Κ.

Για την εν λόγω επίθεση, «οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ, έβγαλαν αμέσως ανακοίνωση την επόμενη μέρα με την οποία καταδίκασαν την επίθεση και υπερασπίστηκαν το δικαίωμα μιας πολιτικής οργάνωσης να παρεμβαίνει ανοιχτά και δημόσια για την ελευθερία του λόγου» τονίζει η Αφροδίτη Φράγκου και σε συνέχεια ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου απευθύνει κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς για την αντιφασιστική διαδήλωση την Τρίτη 1 Νοέμβρη, στις 19:00, στη πλατεία ΗΣΑΠ Ηρακλείου και την αντιφασιστική συναυλία το Σάββατο 12 Νοέμβρη, στις 18:00, στην πλατεία ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.