Του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Η συλλογικότητα «Φίλοι της Σοσιαλιστικής Κίνας» συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Μαρξιστικών Πολιτικών Κομμάτων, μέσω του Κιθ Μπένετ, δημοσιεύοντας κάποιες από τις παρεμβάσεις των στελεχών των κομμουνιστικών κομμάτων.

Σι Τζινπίνγκ: «Ο μαρξισμός δείχνει νέα ζωτικότητα στον 21ο αιώνα»

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς το Παγκόσμιο Φόρουμ Μαρξιστικών Πολιτικών Κομμάτων και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι «ο μαρξισμός παρουσιάζει νέα ζωτικότητα στον 21ο αιώνα», καλώντας όλα τα μαρξιστικά πολιτικά κόμματα να καταστήσουν τη θεωρία «πιο συμβατή με τις εθνικές συνθήκες και την εποχή», σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα Xinhua. Μάλιστα, σημείωσε πως«ο μαρξισμός είναι μια ανοιχτή, αναπτυσσόμενη θεωρία»,η οποία «μόνο όταν προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας μπορεί να ριζώσει σε μια χώρα και μόνο όταν συμβαδίζει με την εποχή μπορεί να είναι γεμάτος ζωντάνια».

Προσέθεσε ότι «ο μαρξισμός στον 21ο αιώνα ανοίγει νέους ορίζοντες και δείχνει όλο και περισσότερο νέα ζωτικότητα, χάρη στην επίπονη έρευνα και τις συντονισμένες προσπάθειες των μαρξιστικών πολιτικών κομμάτων όλων των χωρών», τονίζοντας ότι το «Κ.Κ. Κίνας έχει ενσωματώσει τις βασικές αρχές του μαρξισμού με τις ειδικές συνθήκες της Κίνας και την ωραία παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα, προσαρμόζοντας τον μαρξισμό στο κινεζικό πλαίσιο και την εποχή, και προχωρώντας ακλόνητα στο δρόμο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».

Ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε τις «βαθιές αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, σήμερα εξελίσσονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο» με την «ανθρωπότητα να βρίσκεται και πάλι σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας», γεγονός που δημιουργεί την «κοινή ευθύνη των μαρξιστικών πολιτικών κομμάτων να καταστήσουν τον μαρξισμό περισσότερο σχετικό με τις εθνικές συνθήκες και τους καιρούς για να φωτίσουν τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά στην ανθρωπότητα με το φως της αλήθειας». Ακόμα δήλωσε «ότι το Κ.Κ. Κίνας είναι έτοιμο να ενισχύσει «τον διάλογο με τα μαρξιστικά πολιτικά κόμματα σε άλλες χώρες, να έχει κατά νου τις δικές τους εθνικές συνθήκες και την τάση των καιρών και να συνεχίσει να εμπλουτίζει και να αναπτύσσει τον μαρξισμό, έτσι ώστε ο μαρξισμός να επιδείξει μεγαλύτερη δύναμη αλήθειας στη διαδικασία της από κοινού οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα».

Το «τέλος της ιστορίας» δεν θα συμβεί ποτέ: «Η αντιπαράθεση μεταξύ σοσιαλισμού και καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα γέρνει υπέρ του σοσιαλισμού»

Ο Λιου Τζιαντσάο, διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κ. Κ. Κίνας, είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος, ότι «ο μαρξισμός είναι ένα μεγάλο δημιούργημα της ανθρώπινης ιστορίας, το οποίο έχει προωθήσει σημαντικά τη διαδικασία του ανθρώπινου πολιτισμού και εξακολουθεί να είναι ένα σύστημα σκέψης και λόγου με μεγάλη διεθνή επιρροή. Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες μαρξιστικά πολιτικά κόμματα με εκατοντάδες εκατομμύρια κομματικά μέλη κόσμο, τα οποία αποτελούν μια ισχυρή δύναμη. Τα μαρξιστικά πολιτικά κόμματα σε διάφορες χώρες έχουν προβεί σε ποικίλες διερευνήσεις και καινοτομίες για τον εμπλουτισμό και την ανάπτυξη του μαρξισμού και έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από συναρπαστικά και σημαντικά επιτεύγματα, τα οποία αποδεικνύουν πλήρως την επιστημονική και αληθινή φύση του μαρξισμού και ότι το μέλλον του σοσιαλισμού είναι λαμπρό».

Ο Λιου τόνισε ότι «η ιστορία του Κ.Κ. Κίνας είναι μια ιστορία συνεχούς προσαρμογής του μαρξισμού στο κινεζικό πλαίσιο και τους καιρούς. Από το 18ο Εθνικό Συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας, οι Κινέζοι κομμουνιστές που εκπροσωπούνται κυρίως από τον σύντροφο Σι Τζινπίνγκ δημιούργησαν τη Σκέψη Σι Τζινπίνγκ για τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά στη νέα εποχή με βάση τη νέα πραγματικότητα. Η Σκέψη του Σι Τζινπίνγκ για τον Σοσιαλισμό με Κινεζικά Χαρακτηριστικά στη Νέα Εποχή είναι ο σύγχρονος κινεζικός μαρξισμός και ο μαρξισμός του 21ου αιώνα και η ουσία της εποχής του κινεζικού πολιτισμού και του κινεζικού πνεύματος, η οποία έχει επιτύχει ένα νέο άλμα στην προσαρμογή του μαρξισμού στο κινεζικό πλαίσιο. Η Σκέψη του Σι Τζινπίνγκ για τον Σοσιαλισμό με Κινεζικά Χαρακτηριστικά στη Νέα Εποχή έδωσε μια νέα χροιά στον επιστημονικό σοσιαλισμό, επέκτεινε τη νέα πρακτική της μαρξιστικής στάσης της συμπόρευσης με τον λαό, άνοιξε ένα νέο πεδίο της θεωρίας της οικοδόμησης ενός μαρξιστικού κόμματος, χάραξε μια νέα πορεία για τον εκσυγχρονισμό και έδωσε μια νέα λύση στα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Τα τελευταία 10 χρόνια, υπό την καθοδήγηση της Σκέψης του Σι Τζινπίνγκ για τον Σοσιαλισμό με Κινεζικά Χαρακτηριστικά στη Νέα Εποχή, σημειώνονται ιστορικά επιτεύγματα και ιστορικές αλλαγές στις υποθέσεις του Κόμματος και της χώρας».

Μάλιστα σημείωσε, ότι «σήμερα, στον κόσμο εξελίσσονται ραγδαία βαθιές αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα. Ως πρωτοπόρος δύναμη στον αγώνα για την ανθρώπινη πρόοδο, τα μαρξιστικά πολιτικά κόμματα όλων των χωρών θα πρέπει, να διατηρήσουν σταθερά τα ιδανικά και τις πεποιθήσεις τους και να είναι οι πρωτοπόροι της τιμής της υπεράσπισης της σημαίας του μαρξισμού, να προωθήσουν τη θεωρητική καινοτομία και να είναι οι πρωτοπόροι της σκέψης για την εξερεύνηση σύγχρονων εννοιών, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία και να είναι οι πρωτοπόροι της δικαιοσύνης για την τήρηση της διεθνούς ηθικής τάξεως, να προωθήσουν την ευημερία των λαών και να είναι οι πρωτοπόροι της ανάπτυξης για την επίτευξη της κοινής ευημερίας και να εμβαθύνουν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση και να είναι οι πρωτοπόροι της εποχής για την προώθηση της προόδου του πολιτισμού». Είπε επίσης ότι «το Κ.Κ. Κίνας είναι πρόθυμο να συνεργαστεί χέρι-χέρι με τα μαρξιστικά πολιτικά κόμματα όλων των χωρών για να εμπλουτίζει και να αναπτύσσει συνεχώς τον μαρξισμό και να φωτίζει το δρόμο που ανοίγεται μπροστά στην ανθρωπότητα με το φως της αλήθειας».

«Ο μαρξισμός-λενινισμός θα συνεχίσει να είναι ο πυρσός που φωτίζει το δρόμο για την επανάσταση του Βιετνάμ στη νέα εποχή»

Ο Λε Χοάι Τρουνγκ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ και επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, διάβασε μια συγχαρητήρια επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Νγκουέν Φου Τρονγκ, στην οποία ο ηγέτης του Βιετναμέζος ηγέτης μίλησε με θετικά λόγια για την οργάνωση της εκδήλωσης από το Κ. Κ. Κίνας, η οποία «αναδεικνύει επίσης η μεγάλη συνεισφορά και τις διαχρονικές αξίες του μαρξισμού-λενινισμού και χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τους αντιπροσώπους να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με την εφαρμογή του μαρξισμού-λενινισμού σε κάθε κόμμα και χώρα»».

Σημείωσε πως είναι μια «ευκαιρία να αποτίσει φόρο τιμής στον Καρλ Μαρξ, τον Φρίντριχ Ένγκελς και τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», αλλά και «να συγχαρεί το Κ. Κ. Κίνας και την Κίνα για τα επιτεύγματα που έχει καταγράψει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, συμπεριλαμβανομένης της καινοτόμου εφαρμογής του μαρξισμού-λενινισμού». Μάλιστα, επεσήμανε ότι «στο Βιετνάμ, η Σκέψη του Προέδρου Χο Τσι Μινχ διαμορφώθηκε επίσης ως αποτέλεσμα της καινοτόμου εφαρμογής του μαρξισμού-λενινισμού, των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από τα διεθνή κομμουνιστικά και εργατικά κινήματα, της διατήρησης και ανάπτυξης των εθνικών παραδοσιακών αξιών και της ενσωμάτωσης της πεμπτουσίας του ανθρώπινου πολιτισμού». «Τα τελευταία περισσότερα από 90 χρόνια, ο μαρξισμός-λενινισμός και η Σκέψη του Χο Τσι Μινχ αποτέλεσαν το ιδεολογικό θεμέλιο και τον άξονα για το ΚΚΒ» είπε, τονίζοντας ότι «ο μαρξισμός-λενινισμός θα συνεχίσει να είναι ο πυρσός που φωτίζει το δρόμο για την επανάσταση του Βιετνάμ στη νέα εποχή».

Εκ μέρους του βιετναμέζικου κόμματος, κράτους και λαού, ο Τρονγκ ευχαρίστησε τα μαρξιστικά πολιτικά κόμματα και τις προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού κόμματος και λαού, για την υποστήριξή τους προς το Βιετνάμ σε διάφορες περιόδους, σημειώνοντας πως το «το Κ. Κ. Κίνας αποδίδει πάντα σημασία και είναι έτοιμο να διευρύνει τη συνεργασία με τα μαρξιστικά κόμματα και τις προοδευτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των αγώνων για την κοινή ειρήνη, τη φιλία, τη δημοκρατία και την ευημερία και τη συνεχή ανάπτυξη του μαρξισμού-λενινισμού.

Ο Κουβανός πρόεδρος καλεί για ενότητα μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με την Granma, επίσημη εφημερίδα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ευκαιρία ανταλλαγής θεωρητικών επιτευγμάτων και πρακτικών εμπειριών των παγκόσμιων κομμουνιστικών κομμάτων, ενώ χαρακτήρισε την ενότητα μεταξύ των κομμουνιστικών ομάδων του κόσμου απαραίτητη και επείγουσα. Μάλιστα, τόνισε ότι «από την εμφάνισή του, ο μαρξισμός έχει δώσει το επιστημονικό υπόβαθρο στους ταξικούς αγώνες του παγκόσμιου προλεταριάτου και της διεθνούς εργατικής τάξης», με την «αντικειμενικότητα των αξιωμάτων του να αποκαλύπτεται με ιδιαίτερο τρόπο σε περιόδους κρίσης».

Ο Κουβανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιστολή του στα λάθη που έγιναν στο όνομα της μαρξιστικής παράδοσης, στις οπισθοδρομήσεις και τις παραμορφώσεις, τονίζοντας ωστόσο τους τρόπους με τους οποίους ο μαρξισμός στην Κούβα συγχωνεύτηκε με τα καλύτερα στοιχεία της επαναστατικής εθνικής παράδοσης, η οποία είχε μεταξύ των κορυφαίων εκφραστών της τον Χοσέ Μαρτί και τον Φιντέλ Κάστρο. Σημείωσε μάλιστα ότι «για τους Κουβανούς, το να είσαι μαρξιστής σημαίνει να μαθαίνεις διαρκώς από την πράξη για να ενσωματώσεις την ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών», ενώ υπογράμμισε τις ιδέες, τις έννοιες και τις κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν στο 8ο Συνέδριο του Κ. Κ. Κούβας και επισήμανε τα τρία κύρια καθήκοντα που έχουν γίνει στρατηγικές για την κομματική εργασία: τον αγώνα στην οικονομία, την ενότητα και τον αγώνα για την ειρήνη και την ιδεολογική σταθερότητα.

Επισήμανε ότι «η Κούβα εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός κριτικού και μετασχηματιστικού υποκειμένου του ευημερούντος, βιώσιμου και δημοκρατικού σοσιαλισμού, στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης του αναπτυξιακού της μοντέλου», προσθέτοντας πως «είμαστε σταθερά πεπεισμένοι ότι ο σοσιαλισμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη ως δημιουργική υπέρβαση του καπιταλισμού, του μη βιώσιμου ανορθολογισμού του και των αξιών που τον καθοδηγούν».

Ακόμα, υπενθύμισε τα θετικά και αρνητικά διδάγματα άλλων χωρών που έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν αυτόν τον δρόμο και τι σημαίνει να είσαι κοντά και να αντιμετωπίζεις μόνιμα έναν αντίπαλο τόσο ισχυρό όσο η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγγέλλοντας την «κλιμακούμενη επιθετικότητα» τους κατά της Κούβας, καθώς και τη «χρήση διαστρεβλωτικών μέσων μη συμβατικού πολέμου, τα εργαστήρια μεθόσευσης μέσων ενημέρωσης, την εκστρατεία παραπληροφόρησης, τα ψέματα, τα διπλά πρότυπα και την υποκρισία, μέσω κοινωνικών δικτύων». «Η πραγματικότητα του σημερινού κόσμου επιβεβαιώνει ότι είναι όλο και πιο αναγκαίο και επείγον για τα μαρξιστικά κόμματα να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους. Μόνο η ενότητα στη διαφορετικότητα θα εξασφαλίσει τη νίκη», καταλήγει το μήνυμα του Κουβανού προέδρου.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Η Κίνα δεν έκανε το λάθος μας»

Περισσότερες παρεμβάσεις μπορεί να βρει κανείς δημοσιευμένες στο United World International (UWIDATA), με τον Α’ Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ να δηλώνει ότι ο κόσμος χρειάζεται ριζικές αλλαγές και ότι οι λαοί όλων των χωρών επιθυμούν μια πλήρως ανανεωμένη διεθνή τάξη και σύστημα.

«Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσει περαιτέρω τον μαρξισμό-λενινισμό με δημιουργικό τρόπο. Το ΚΚ Κίνας υποστηρίζει ενεργά την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων και την πρόοδο των κοινωνικών προτύπων. Αυτό παρέχει μια πολύτιμη εμπειρία για το παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα. Οι λαοί του κόσμου στρέφουν τα μάτια τους γεμάτα ελπίδα προς την Κίνα. Η Κίνα έχει μάθει από τα λάθη μας κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης και μεταφέρει τον σοσιαλισμό στον 21ο αιώνα πιο μπροστά», προσέθεσε ο Ρώσος κομμουνιστής.

ΚΚ Χιλής: «Η ηγεμονία των ΗΠΑ εξασθενεί»

Μετά την ολομέλεια, πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες συνεδρίες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα ακόλουθα κόμματα:  Σοσιαλιστικό Κόμμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (μαρξιστικό), Λαϊκό Κόμμα του Καζακστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Κένυας, Κομμουνιστικό Κόμμα του Κιργιστάν, Εργατικό Κόμμα του Μεξικού (PT), Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές (μαρξιστικό-λενινιστικό), Εργατικό Κόμμα του Βελγίου, Σοσιαλιστικό Κόμμα Αιγύπτου, Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ (Μαοϊκό Κέντρο), Παλαιστινιακό Λαϊκό Κόμμα, And-Jëf/Αφρικανικό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό (Σενεγάλη), Vatan (Πατριωτικό) Κόμμα της Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό).

Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής δήλωσε από την πλευρά του, πως «μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα επέτρεψαν την ηγεμονία των ΗΠΑ. Η ηγεμονία των ΗΠΑ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν η Σοβιετική Ένωση αυτοδιαλύθηκε. Αλλά σήμερα, η άνοδος της Κίνας στη διεθνή σκηνή και άλλες εξελίξεις εξασθενίζουν αργά αλλά σταθερά τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τη Λατινική Αμερική ως την πίσω αυλή της. Επιβάλλουν εδώ και χρόνια στρατιωτικές κυρώσεις στις νόμιμες κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει. Η επιτυχία της Κίνας στην καταπολέμηση της πανδημίας και την εξάλειψη της φτώχειας έχει τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου. Η Κίνα ανακάλυψε τον σοσιαλισμό με κινεζικά Χαρακτηριστικά και έδωσε στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να οικοδομήσει έναν νέο κόσμο. Η Κίνα θα αποτελέσει αναμφίβολα σημείο αναφοράς στους νέους καιρούς για όλες τις χώρες που αναζητούν το δρόμο προς την ανάπτυξη. Το σχέδιο ‘Ζώνη και Δρόμος’ για ένα νέο μέλλον για την ανθρωπότητα είναι αναμφίβολα ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα», προσέθεσε.

Υπενθύμισε πως «η Χιλή είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης Σαλβαδόρ Αλιέντε την οικοδόμηση του χιλιανού μαρξισμού και δεν εγκατέλειψε ποτέ την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Πλέον, η χώρα μας προσπαθεί να ανανεώσει το σύνταγμα που κληρονόμησε από την εποχή Πινοσέτ. Το κόμμα μας πέτυχε τις δεύτερες περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ζώνη και ο Δρόμος. Έχουν περάσει 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Το ΚΚ Κίνας εμπιστεύεται τον λαό και αναπτύσσει περαιτέρω τις αρχές του μαρξισμού στηριζόμενο στις δικές του πραγματικότητες. Σήμερα, η ανάγκη για μια αλλαγή σύμφωνη με τις αρχές του σοσιαλισμού είναι μεγαλύτερη από πριν».

Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας: «Ας ενώσουμε τα χέρια ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό» – ΚΚ Λευκορωσίας: «Το Σχέδιο Ζώνη και Δρόμος είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα παγκόσμιας συνεργασίας»

Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Συρίας δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκινούν πολέμους και συγκρούσεις. Οι χώρες του κόσμου από την άλλη πλευρά μαθαίνουν η μία από την άλλη και υπηρετούν τα κοινά συμφέροντα της ανθρωπότητας, αγωνίζονται για να αποτρέψουν τον πόλεμο και να επιτύχουν την ειρήνη. Ας ενώσουμε τα χέρια ενάντια στον πόλεμο»

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λευκορωσίας δήλωσε τα εξής ότι «ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά σημαντικός. Πρέπει να εξαλείψουμε τις κοινωνικές και άλλες ανισότητες. Το σχέδιο “Ζώνη και Δρόμος” είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο. Στόχος του είναι να ενισχύσει τους δεσμούς μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Σχέδιο Ζώνη και Δρόμος είναι η πιο σημαντική και αποτελεσματική πλατφόρμα παγκοσμίως για να καταστεί δυνατή η παγκόσμια συνεργασία. Αμφισβητούμε τη συνεργασία μας με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

«Η Κίνα έχει ήδη προμηθεύσει σχεδόν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 στην Αφρική»

Ανάμεσα στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, ο Μοχάμεντ Φαράγκ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εθνικού Προοδευτικού Ενωτικού Κόμματος της Αιγύπτου, επαίνεσε τη φιλοσοφία με επίκεντρο τον άνθρωπο, που κατά τον ίδιο ενσαρκώνει η Σκέψη του Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας ότι το ΚΚ Κίνας επιδιώκει την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την κοινωνική διακυβέρνηση, οι οποίες αποτελούν πολύτιμες εμπειρίες προς μίμηση για άλλα πολιτικά κόμματα. Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της Κίνας σε πολλούς τομείς, όπως η μείωση της φτώχειας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η καταπολέμηση της πανδημίας, ο Φαράγκ δήλωσε ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν βελτιώσει την ευημερία του κινεζικού λαού. «Το ΚΚΚ, η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός ενώθηκαν με μια καρδιά και έλαβαν γρήγορα μέτρα για την καταπολέμηση του COVID-19, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητα του Κόμματος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού», πρόσθεσε.

Ο Ζακ Σεμινάδ, πρόεδρος του γαλλικού πολιτικού κόμματος «Αλληλεγγύη και Πρόοδος», δήλωσε ότι «η Σκέψη του Σι Τζινπίνγκ, που θέτει τον άνθρωπο σε προτεραιότητα και υπερασπίζεται την κοινή ανάπτυξη, είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης», καθώς «η προτεινόμενη από την Κίνα Πρωτοβουλία “Ζώνη και Δρόμος” έχει προχωρήσει πέρα από την κατασκευή υποδομών και επεκτείνεται πλέον σε τομείς όπως η τεχνολογική καινοτομία, συμβάλλοντας συνεχώς στην παγκόσμια ανάπτυξη και έχει επιτύχει αμοιβαίο όφελος και αμοιβαία αποτελέσματα με τις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία». Τόνισε επίσης ότι «η Κίνα προσπαθεί να οικοδομήσει μια όμορφη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που επιδιώκει την αρμονία μεταξύ ανθρώπων και φύσης, λέγοντας ότι αυτό δείχνει το ευρύ και μακροπρόθεσμο όραμα του ΚΚ Κίνας καθώς και την ευθύνη της Κίνας ως μεγάλης χώρας».

Ο Μαμαντού Λαμίν Μπα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Ανεξαρτησίας και Εργασίας της Σενεγάλης, εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Κόμμα μπορεί να μοιραστεί τη σοφία του για τη διακυβέρνηση με τον τεράστιο αριθμό των αναπτυσσόμενων χωρών η Σκέψη προσαρμόζει τις βασικές αρχές του μαρξισμού στις συγκεκριμένες πραγματικότητες της Κίνας και συνδυάζεται με τον εξαιρετικό παραδοσιακό πολιτισμό της χώρας», εκφράζοντας την εκτίμησή του για το γεγονός ότι «η Κίνα, υπό την ισχυρή ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος, έχει εξαλείψει τη φτώχεια στο συντομότερο δυνατό χρόνο και έχει δώσει τη δυνατότητα στο λαό της να ζει μια μέτρια ευημερούσα ζωή».

Τέλος, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για «τις προσπάθειες της Κίνας να προωθήσει την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα«, αναφέροντας ως παραδείγματα την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια. «Οι δύο πρωτοβουλίες αντικατοπτρίζουν ότι το ΚΚ Κίνας επιδιώκει την ευημερία για ολόκληρη την ανθρωπότητα και δείχνουν επίσης τον σημαντικό ρόλο που έπαιζε πάντα η Κίνα στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης», προσέθεσε, ενώ ευχαρίστησε την Κίνα για τη βοήθειά της προς τις αφρικανικές χώρες στην καταπολέμηση του COVID-19. Η Κίνα έχει ήδη προμηθεύσει σχεδόν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 στην Αφρική.

«Η Αφρική και η Λατινική Αμερική είναι τα φτερά της Ασίας»

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη παρέμβαση του Ντογού Πέριντσεκ, εκπροσώπου του τουρκικού κόμματος Vatan, ο οποίος ανέφερε ότι «η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης μετά το 1990 ξεκίνησε μια νέα περίοδο. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ άρχισε να ακολουθεί το στόχο της εξάλειψης της κρατικής υπόστασης στις χώρες του καταπιεσμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου. Η αντίσταση των εθνικών κρατών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση έγινε η νέα κινητήρια δύναμη για τον εκσυγχρονισμό και την προσαργογή στις ντόπιες συνθήκες. Οι εργατικές τάξεις επίσης ουσιαστικά αγωνίστηκαν στο μέτωπο της υπεράσπισης του εθνικού κράτους».

«Όπως είναι γνωστό, ο Λένιν είχε αποδείξει ότι η τελική τάση του ιμπεριαλισμού ήταν η εξάλειψη της κρατικής υπόστασης. Αυτό οφειλόταν στον λόγο ότι το εθνικό κράτος περιόριζε την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση με τον στρατό του, τους δασμούς του και την κυριαρχία του στην εθνική αγορά, το εθνικό νόμισμα, τις κρατικές επιχειρήσεις, τις επιδοτήσεις για τη γεωργία κ.λπ. Η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών για την παγκοσμιοποίηση στόχευε ουσιαστικά στο να συντρίψει αυτά τα εμπόδια. Όσον αφορά την οικονομική διάσταση, ο επιστημονικός σοσιαλισμός έχει εντοπιστεί στην εποχή μας μέσα στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που βασίζεται στην κυριαρχία του δολαρίου» προσέθεσε, υπενθυμίζοντας πως «η βασιλεία του δολαρίου εγκαθιδρύθηκε βήμα προς βήμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συντρίβοντας το σύστημα συναλλαγών που υπήρχε την εποχή του ανταγωνιστικού καπιταλισμού»

Προανήγγειλε πως βρισκόμαστε στην «εποχή των εθνικοδημοκρατικών επαναστάσεων και του ανοίγματος στο σοσιαλισμό με το κινεζικό παράδειγμα. Η ασιατική ήπειρος έχει αναλάβει για άλλη μια φορά την ηγεσία της ανθρωπότητας σε αυτή την εποχή. Η Αφρική και η Λατινική Αμερική είναι τα φτερά της Ασίας. Ο ανερχόμενος ασιατικός πολιτισμός οικοδομείται και θα οικοδομηθεί από τη διακυβέρνηση των λαών. Ο ανερχόμενος νέος πολιτισμός είναι λαϊκός, καθοδηγείται από το κράτος, εστιάζει στον άνθρωπο, είναι ανθρωπιστικός, αποδέχεται και εκτιμά την ιδιωτική πρωτοβουλία μόνο στο βαθμό που αυτή εξυπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας. Ο ανερχόμενος νέος πολιτισμός θέτει σε ισχύ ένα πολιτικό πρόγραμμα. Είναι το πρόγραμμα για την κατάργηση της ηγεμονίας, την εξάλειψη της παγκόσμιας ανισότητας, την καθιέρωση της ανάπτυξης μέσω του διαμοιρασμού και την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου. Αυτό το πρόγραμμα ανοίγει το δρόμο για έναν κόσμο όπου θα εξαλειφθούν κάθε είδους τάξεις, καταπίεση και αλλοτρίωση. Η μεγάλη επιθυμία της ανθρωπότητας!».

«Σε αυτή τη διαδικασία, τα κράτη που μάχονται κατά της ηγεμονίας είναι οι πιο σημαντικές δυνάμεις που σπρώχνουν την παγκόσμια ιστορία προς τα εμπρός. Αυτός ο αγώνας διεξάγεται με όπλα, πολιτικά μέσα και σε οικονομικό επίπεδο», συμπλήρωσε, καταλήγοντας πως «ο επιστημονικός σοσιαλισμός είναι, σήμερα όπως και χθες, ο οδηγός ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Το βασικό στοιχείο σε αυτόν τον αγώνα είναι, ότι τα πρωτοπόρα κόμματα κατακτούν την εξουσία κινητοποιώντας τα έθνη και τις εργατικές τάξεις τους, μπαίνοντας έτσι σε θέση να καθορίσουν το μέλλον»