Πληθαίνουν οι καταγγελίες στον χώρο του αθλητισμού για κακοποιητικές συμπεριφορές από προπονητές σε βάρος αθλητών/τριών. Μετά την επιστολή που απέστειλαν 22 αθλητές και αθλήτριες προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας προπονητές/-τριες που τους εξανάγκαζαν σε καταστάσεις που δεν επιθυμούσαν: να κάνουν προπόνηση με τα εσώρουχα και σχεδόν ημίγυμνοι σε ακραίες θερμοκρασίες, ξυλοδαρμοί εκτόξευση αντικειμένων, πείνα και σεξουαλική κακοποίηση. Στην ανατριχιαστική επιστολή τους περιέγραφαν περιγράφουν τις βάναυσες «προπονητικές μεθόδους» στις οποίες υποβάλλονταν, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Η Στεφανί Μπισμπίκου, που είναι μία από τις 22 αθλήτριες που μέσω επιστολής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό κατήγγειλαν τα όσα εφιαλτικά βίωσαν στις προπονήσεις τους, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN,  περιέγραψε τον φόβο που βίωνε. «Οι τιμωρίες ήταν πχ για τα κιλά. Για λίγα παραπάνω γραμμάρια το παιδί έτρεχε σε όλη την προπόνηση έξω από το γυμναστήριο στο κρύο. Κάποιος που μπορεί να ήταν τραυματίας τον έβαζαν να κάνει προπόνηση ή να κατεβαίνει σε αγώνες. Έχω δει να τραβάνε αθλητές από τα μαλλιά. Υπήρχε μεγάλος φόβος και γι’ αυτό τα παιδιά δεν μπορούσαν να μιλήσουν στους γονείς τους. Έβλεπα πάρα πολύ ξύλο και να σκίζονται μπλούζες από τα τραβήγματα. Υπήρχε κακή μεταχείριση. Στην αρχή είχα φοβηθεί και εγώ και δεν ήθελα να πάω ξανά στο γυμναστήριο. Έτσι πληροφορήθηκαν και οι γονείς τον λόγο για τον οποίο δεν ήθελα να ξαναπάω. Δεν γνωρίζω όλα τα ονόματα αλλά κάποιοι είναι ακόμα εν ενεργεία προπονητές», τόνισε η Μπισμπίκου.

Η πρώην αθλήτρια και νυν προπονήτρια Δήμητρα Σταματιάδου κατήγγειλε πρώην προπονητή της, τόσο για τη σωματική βία που δέχθηκε η ίδια όσο και για τη λεκτική βία που δέχονταν όλες οι αθλήτριες. Η 25χρονη μίλησε για το δικό της βίωμα και την κακοποιητική συμπεριφορά που δέχτηκε από προπονητή της. Αφορμή για να μιλήσει στάθηκαν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες και η ίδια θέλησε να ενώσει τη φωνή της με άλλες αθλήτριες που μίλησαν για αντίστοιχα περιστατικά. «Ο συγκεκριμένος προπονητής μου έδινε σφαλιάρες, με είχε χτυπήσει ακόμα και με τις πατερίτσες. Αυτό έγινε το 2002-2003. Δεν είχα δει προσωπικά να χτυπάει άλλα παιδιά, αλλά σε όλους μιλούσε άσχημα. Λες και ήμασταν κουκλάκια», ανέφερε, μιλώντας στο SportsAddict.gr. Ο συγκεκριμένος, όπως ανέφερε, δεν είναι πλέον στον χώρο, κάτι που αν συνέβαινε θα προσπαθούσε να τον καταγγείλει και τώρα.

«Δεν μπορώ να σου εξηγήσω ακριβώς τον λόγο που δεν μιλούσα. Ίσως επειδή δεν ήθελα ποτέ να σταματήσω. Φοβόμουν ότι θα έχανα κάτι που αγαπούσα πάρα πολύ. Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση. Όταν με ρώτησαν γιατί ανέβηκα στην Αλεξανδρούπολη απάντησα “από έρωτα”. Όλοι νόμιζαν ότι εννοούσα έρωτα για κάποιο πρόσωπο. Εγώ όμως εννοούσα τον έρωτα, την τρέλα, την τόση μεγάλη αγάπη που έχω για αυτό το άθλημα. Μπορεί και από αυτό και μόνο να μην μίλησα. Αυτό που λέω σήμερα το έχω πει μόνο στους γονείς μου και μάλιστα πολύ αργότερα από όταν συνέβαινε. Όταν μετά από πολλά χρόνια το είπα στην μάνα μου, μου είπε αν μου το έλεγες τότε δεν ξέρω και εγώ τι θα του έκανα». Όταν ξεκίνησε να δουλεύει ως προπονήτρια,  ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. «Το ότι μπορεί να είχα επιθετικότητα, κάποια νεύρα προς συγγενείς, παιδιά κ.τ.λ., μου είπαν ότι έφταιγε αυτό που πέρασα με τον συγκεκριμένο προπονητή», υπογράμμισε, ενώ και ως μαθήτρια, σε ηλικία 17 ετών, είχε δεχθεί από καθηγητή σεξουαλική παρενόχληση. «Τότε το είπα κατευθείαν στο συμβούλιο του σχολείου και μου είπαν μήπως δεν κατάλαβα καλά. Και τους λέω τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή να με χώσει σε καμιά γωνία;».

Η Αναστασία Σταυρακάκη μίλησε στο LIVE NEWS για τα δικά της βιώματα και την κακοποίηση που δεχόταν από τα 5 της χρόνια. «Όταν ήταν ήμουνα εγώ πέντε χρονών και επειδή με είχε ζυγίσει τότε προπονήτρια που είχα. Είχα βάλει 100 γραμμάρια γιατί τότε η ζυγαριά ακριβείας ήταν λες και ήμασταν κομμάτια από κρέας, 50 γραμμάρια, 100, 70 γραμμάρια. Και επειδή είχα παχύνει μου είχε στραμπουλήξει το χέρι. Η πρώτη φορά που έγινε που ακόμα ήμουν σε ατομικό σύλλογο δεν ήμουνα εθνική Ελλάδος ή επίλεκτο στα πέντε. Επειδή είχα παχύνει να είχα βάλει 100 γραμμάρια. Αργότερα άλλαξα προπονητή…». Όπως υπογράμμισε, σε μικρότερη ηλικία είναι δύσκολο να το καταλάβεις και να το εξομολογηθείς καθώς «νομίζεις ότι έτσι είναι τα πράγματα, δεν ξέρεις ότι όχι, αυτό είναι κακοποίηση και ότι δεν κάνει η προπονήτρια να σου γυρίσει το χέρι, δεν κάνει η προπονήτρια να σε τραβήξει από τα μαλλιά και να σε σύρει δεν το ξέρεις όμως εσύ. Εσύ πας σε ένα άθλημα που το αγαπάς και θεωρείς ότι έτσι είναι, ότι είναι φυσιολογικό όλο αυτό. Αυτό το θεωρείς πια μέχρι που αποσύρεται δηλαδή εγώ το θεωρούσα ότι ήταν φυσιολογικά τα πράγματα έτσι μέχρι το 14 που σταμάτησα από την Εθνική Ελλάδος».