Λίγο μετά τις 4 το πρωί, ΜΑΤ και ΕΚΑΜ πραγματοποίησαν βίαιη επιχείρηση εκκένωσης της δομής, όπως καταγγέλλει το Solidarity With Migrants.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, οι δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν, με ξύλο και ρίψη χημικών, με ένα πλήθος προσφύγων, και αλληλέγγυων, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και παιδιά, που αρνούνται να προχωρήσει η διαδικασία της εκκένωσης, η οποία αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Solidarity With Migrants, τα ΜΑΤ κλότσησαν μετανάστες και μετανάστριες που κάθονταν μπροστά από την πύλη της δομής, ενώ στη συνέχεια η επιχείρηση καταστολής συνεχίστηκε μέσα στο camp, όπου ακολούθησαν επεισόδια, πετροπόλεμος και κυνηγητό.

«Το αποτέλεσμα της επιχείρησης, παρά την κινητοποίηση μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων, ήταν απλώς η μεταφορά 30 μεταναστών που ”πείστηκαν” να μετακινηθούν σε άλλα camps, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο camp του Σχιστού» αναφέρει. Η ”συναίνεση” αυτών των περίπου 30 ατόμων, που χρησιμοποιείται, κατά πάγια τακτική της διοίκησης και του Υπουργείου, ως μοχλός πίεσης, διαίρεσης και καταστολής του μπλοκ των μεταναστριών που αγωνίζεται,  αποσπάστηκε μετά από σωρεία απειλών και ψεμάτων από την διοίκηση του camp, σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας και χωρίς καμία γραπτή εγγύηση για το πού ακριβώς  οι μετανάστριες τελικά θα μετακινηθούν» σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο της δομής, ύστερα από έξι χρόνια λειτουργίας, έγινε γνωστό για πρώτη φορά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 23 Φεβρουαρίου 2022 κι επρόκειτο να γίνει πράξη στις 30 Μαΐου 2022. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αποφάσισε να μην ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου την ίδια περίοδο που προωθείται η διπλή ανάπλαση στην περιοχή, με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και τη διαμόρφωση των γύρω χώρων. Κατόπιν αντιδράσεων και πιέσεων, αποφασίστηκε τελικά, η λειτουργία να παραταθεί μέχρι την ολοκλήρωση της σχολική περιόδου, καθώς δεκάδες παιδιά θα αναγκάζονταν να απομακρυνθούν από τα σχολεία τους στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Ενώ όμως η δομή παρέμεινε ανοιχτή, απολύθηκε στις 30 Ιουνίου, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων. Έτσι, έπαψε πρακτικά η δομή να επιτελεί τον ρόλο της…