«Η κυβέρνηση συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τη ριζική αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ετοιμάζοντας νέο-νόμο πλαίσιο που περιγράφει συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, διάλυση των Προγραμμάτων Σπουδών μέσω του κατακερματισμού γνωστικών αντικειμένων-τεχνικών δεξιοτήτων-επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ εισάγει και τα Συμβούλια Ιδρύματος» ανέφεραν φοιτητές σε καλέσματά τους ενόψει της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ενώ μετά την αναίτια και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, οι φοιτητές καταγγέλλουν πως «από πολύ νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις καταστολής, ΟΠΚΕ και δυνάμεις της ασφάλειας απέκλειαν στους φοιτητές την είσοδο σε ολόκληρη την περιοχή του Λαυρίου, επεδίωκαν να κάνουν ελέγχους σε πεζούς και οχήματα, αντιμετωπίζοντας σαν εγκληματίες τους φοιτητές που με τους συλλόγους τους ήθελαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Μετά από τον πρώτο αποκλεισμό, ακολούθησε δεύτερος αποκλεισμός για τους φοιτητές με διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες της αστυνομίας να έχουν φράξει το δρόμο. Ακόμα και στα υψώματα ήταν τοποθετημένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Η ΄στάση της αστυνομίας ήταν τουλάχιστον προκλητική! Η κινητοποίηση των φοιτητών δέχτηκε άγρια καταστολή με χημικά και ξύλο. Έτσι υποδέχτηκε το Υπουργείο ΥΠΑΙΘ τους φοιτητές που συγκεντρώθηκαν από Αθήνα και επαρχία να μεταφέρουν στη Σύνοδο τα αιτήματα των συλλόγων τους, με ωμή βία! Οι δυνάμεις καταστολής έφτασαν μέχρι το σημείο να επιχειρήσουν να αρπάξουν και να συλλάβουν φοιτητή συνδικαλιστή που βρισκόταν στην κινητοποίηση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων:

Σήμερα, 18/12, πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα εν όψει της τρίτης ημέρας διαδικασιών της Συνόδου Πρυτάνεων στο Λαύριο. Για ακόμα μια φορά είδαμε πως το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. ήθελαν να επιβάλουν κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στους φοιτητές αλλά και ευρύτερο κόσμο που προσέγγιζε την πόλη του Λαυρίου. Από πολύ νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις καταστολής, ΟΠΚΕ και δυνάμεις της ασφάλειας απέκλειαν στους φοιτητές την είσοδο σε ολόκληρη την περιοχή του Λαυρίου, επεδίωκαν να κάνουν ελέγχους σε πεζούς και οχήματα, αντιμετωπίζοντας σαν εγκληματίες τους φοιτητές που με τους συλλόγους τους ήθελαν να προσεγγίσουν την περιοχή.

Μετά από τον πρώτο αποκλεισμό, ακολούθησε δεύτερος αποκλεισμός για τους φοιτητές με διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες της αστυνομίας να έχουν φράξει το δρόμο. Ακόμα και στα υψώματα ήταν τοποθετημένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Η ΄στάση της αστυνομίας ήταν τουλάχιστον προκλητική! Η κινητοποίηση των φοιτητών δέχτηκε άγρια καταστολή με χημικά και ξύλο. Έτσι υποδέχτηκε το Υπουργείο ΥΠΑΙΘ τους φοιτητές που συγκεντρώθηκαν από Αθήνα και επαρχία να μεταφέρουν στη Σύνοδο τα αιτήματα των συλλόγων τους, με ωμή βία! Οι δυνάμεις καταστολής έφτασαν μέχρι το σημείο να επιχειρήσουν να αρπάξουν και να συλλάβουν φοιτητή συνδικαλιστή που βρισκόταν στην κινητοποίηση.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο παίρνουν αποφάσεις ενάντια στο κατάπτυστο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, στον οποίο έχει αντιταχθεί σύσσωμη η ακαδημαΪκή κοινότητα. Ωστόσο, η μοναδική απάντηση που παίρνουμε από τους Πρυτάνεις και το Υπουργείο είναι η καταστολή και η πλήρης άρνηση να ακουστούν τα αιτήματά μας! Απέναντί τους οι φοιτητές δε βρίσκουν άλλη ανταπόκριση παρά μόνο τις κλούβες και τις επιθέσεις των ΜΑΤ. Ακόμα και σήμερα, όπου βάσει εξαγγελιών επρόκειτο να συζητηθεί νέο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, το Υπουργείο επιλέγει την επίθεση στους φοιτητές, ενώ πίσω από κλειστές πόρτες, οι Πρυτάνεις και η Υπουργός θα συνεδριάζουν για εμάς χωρίς εμάς!

Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρει το alfavita, το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης  Ιδρυμάτων και την τοποθέτηση μάνατζερ στα πανεπιστήμια. Οι μάνατζερ θα έχουν οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες θα ελέγχονται από οικονομική επιτροπή και θα λογοδοτούν στο υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο αυτό ανακοίνωσε τόσο η υπουργός Παιδείας σε εκδήλωση της ΔΑΠ όσο και ο υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος σε σχετική συνέντευξή του.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός κ. Συρίγος αναφερόμενος στο θέμα αυτό υπογράμμισε ότι «είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ότι τα οικονομικά θέματα δεν τα χειρίζονται απαραιτήτως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πανεπιστημιακοί που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πει ότι θα μπουν μέσα στα Πανεπιστήμια οικονομικοί διευθυντές, οι οποίοι θα επιλέγονται με όρους ιδιωτικοοικονομικούς για να παρακολουθούν τα οικονομικά των πανεπιστημίων. Κάποια πανεπιστήμια έχουν τεράστιο οικονομικό φόρτο και έχουν και θέματα που σχετίζονται με την περιουσία τους και με την εκμετάλλευσή της».