Την ώρα που αυξάνεται η κριτική προς την κυβέρνηση Σαμαρά για παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών και του συντάγματος, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα του ΕΛΚ, κάνει λόγο για αδυναμία επιβίωσης της δημοκρατίας με συνεχείς περικοπές σε μισθούς
Οι δημοκρατίες δεν μπορούν να επιζήσουν περικόπτοντας τους μισθούς συνεχώς και για πάντα, τόνισε ο Α. Σαμαράς στην ημερίδα με θέμα «Προκλήσεις για την ΕΕ το 2014-2019». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φόρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
Η Ελλάδα σύντομα θα έχει ξεπεράσει την κρίση, όπως έγινε με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ήταν δύσκολο, ήταν οδυνηρό, αλλά έχει γίνει απίστευτη πρόοδος και σίγουρα θα τα καταφέρουμε. Και μάλιστα, ο πιο αντικειμενικός κριτής κάθε χώρας, οι διεθνείς αγορές, ήδη πιστοποιούν από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε σήμερα. Από την αβεβαιότητα και την αστάθεια, στη σταθερότητα και την ανάπτυξη».
«Διόρθωση κατασκευαστικών λαθών»
Ο Α. Σαμαράς επισήμανε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε κατασκευαστικά λάθη, τα οποία θα διορθωθούν με τη δημοσιονομική και την τραπεζική ένωση. «Τώρα αυτά τα εγχειρήματα βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αν και έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά» είπε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας επισημαίνοντας ότι «για να το επιτύχουμε αυτό, δεν αρκεί να επαφιόμαστε μόνο στο εργασιακό κόστος. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι πρέπει να κρατήσουμε το εργασιακό κόστος σε ευθεία αναλογία με την παραγωγικότητα της εργασίας. Αλλά αυτό σημαίνει να επιταχύνουμε συνεχώς την αύξηση της παραγωγικότητας, όχι να συγκρατούμε για πάντα τους μισθούς».
Συνεχίζοντας στο θέμα της ανταγωνιστικότητας επισήμανε: «Μιλώντας για ανταγωνιστικότητα πάντα χρειαζόμαστε διαδικασία μείωσης των φόρων, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύουμε τις δημοσιονομικές μας ισορροπίες. Η μείωση των φόρων είναι στρατηγική που μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια μόνο σταδιακά και σε μακροχρόνια βάση».
Πρόσθεσε ότι οι δύο βασικές πηγές σταθερής δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και ο σωστός επιμερισμός του κόστους σε όλη την Ευρώπη. Και για να επιτύχουμε σωστό επιμερισμό κόστους, χρειαζόμαστε καλύτερες συνέργειες ανάμεσα στους εθνικούς προϋπολογισμούς από τη μια πλευρά και στον κοινοτικό προϋπολογισμό από την άλλη.
Για την επιχειρηματικότητα
«Πρέπει να επενδύσουμε στο 'τρίγωνο' έρευνα – καινοτομία – επιχειρηματικότητα. Χρειαζόμαστε και τις τρεις πλευρές του τριγώνου να δουλεύουν μαζί» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στην ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους εξηγώντας: «Για να βελτιώσουμε το ενεργειακό κόστος πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα:
Πρώτον, να αναπτύξουμε τα δικά μας, τα ευρωπαϊκά ενεργειακά αποθέματα, κυρίως στον θαλάσσιο χώρο των κρατών-μελών μας, ώστε να εξαρτώμεθα λιγότερο από ξένους προμηθευτές.
Δεύτερον, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας, πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς ενεργειακών πόρων.
Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε έναν αριθμό τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά μήκος όλης της ευρωπαϊκής ακτογραμμής: και στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό.
Και χρειαζόμαστε επίσης δίκτυα χερσαίων αγωγών φυσικού αερίου μέσα στην Ευρώπη, για να μεταφέρουν το φυσικό αέριο από τους παράκτιους τερματικούς σταθμούς σε κάθε σημείο της Ευρωπαϊκής ενδοχώρας. Και χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους για να μεταφέρεται από τις χώρες προέλευσής στα ευρωπαϊκά παράλια…»
Ασφάλεια και δημοκρατία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας: «Χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια για τους πολίτες μας, για τους πολίτες της Ευρώπης. Η ασφάλεια είναι ο κοινός παρανομαστής σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε όλους τους μεγάλους στόχους που ορίζουν το κοινό μας μέλλον:
Η μακροχρόνια ανάπτυξη απαιτεί κεφάλαια και αυξανόμενες επενδύσεις. Αλλά κι αυτό με τη σειρά του απαιτεί χρηματοοικονομική σταθερότητα κι ένα συνολικά ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον.
Η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε πλαίσιο κοινωνικής συνοχής, που κι αυτή απαιτεί αίσθημα ασφάλειας.
Και η ανταγωνιστικότητα επίσης απαιτεί ασφάλεια, για να κρατηθεί χαμηλά το ενεργειακό κόστος, αλλά και το κόστος του δανεισμού. Και βεβαίως για να υπάρχει σταθερή και ασφαλής πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».
Η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας μακροπρόθεσμα είναι το σημαντικότερο κίνητρο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:
«Κάθε ένωση κρατών είναι τόσο ασφαλής όσο το πιο ευάλωτο μέλος της στην περιφέρειά της. Για παράδειγμα, όταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες περνούν τα σύνορα ενός κράτους-μέλους στα εξωτερικά όρια της Ένωσής μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν περνούν εθνικά σύνορα. Περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα».