Nick Paleologos / SOOC

Οι δρόμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης γέμισαν με συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία, με αναφορές στον δολοφονημένο Νίκο Σαμπάνη, αλλά και με τα αιτήματα για κατάργηση των νόμων Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη ενάντια στην Παιδεία και τις διαδηλώσεις.

Με μεγάλη συμμετοχή και η πορεία της Θεσσαλονίκης:

 

Odysseas Chloridis / SOOC
Odysseas Chloridis / SOOC

Το Ν.Α.Ρ. και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) καλούν σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στις 12 το μεσημέρι και τις 6 το απόγευμα, με το σύνθημα «Τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται». «Η καταστολή δεν έμεινε απλά ίδια, αλλά έγινε ακόμα χειρότερη, η αστυνομία εξοπλίζεται αφειδώς με ένστολους τραμπούκους, αύρες και περιπολικά για να προσφέρει ασφάλεια στην εξουσία ότι θα μπορεί να εφαρμόζει την πολιτική αφαίμαξης του λαού και τις νεολαίας, χωρίς το ενοχλητικό αγκάθι του κινήματος που αντιστέκεται. Και ενίοτε να δολοφονεί, όπως δολοφόνησε τον Ζακ, τον Βασίλη Μάγγο, τον Νίκο Σαμπάνη», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 6μμ, καταγγέλλοντας πως «δεκατρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη, η δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς στο Πέραμα, ήρθε να θυμίσει ότι μπορεί όλα να μοιάζουν αλλαγμένα από το 2008, αλλά όλα έχουν παραμείνει τα ίδια.

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας καλεί επίσης στη συγκέντρωση στις 6μμ, δηλώνοντας πως «αυτός ο Δεκέμβρης του Αλέξη ανήκει στον 18χρονο Ρομά Νίκο Σαμπάνη και στην 8χρονη Όλγα. Κι αυτό γιατί οι δολοφόνοι έχουν ονοματεπώνυμο. Το Κράτος της εξαίρεσης και της καταστολής, αλλά και ο υφέρπων ρατσισμός αποφάσισαν ότι κάποιες ζωές δεν είναι άξιες να βιωθούν. Η συνταγή γνωστή από το ναζιστικό Κράτος. Αφού πρώτα τους μετέτρεψαν σε “γυμνούς” ανθρώπους, χωρίς δικαιώματα, το Νίκο τον εκτέλεσαν με 38 σφαίρες και την Όλγα την στραγγάλισαν στην καγκελόπορτα του κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού. Αυτή η ντροπή και αυτό το αίσχος αφορά εμάς και όλο το ανθρώπινο γένος. Ανασύρει και ορθώνει μπροστά μας το ιστορικό ερώτημα που δυστυχώς όσο υπάρχει Κράτος παραμένει επίκαιρο: ” Είναι αυτό Άνθρωπος;”».

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) στις συγκεντρώσεις, με αιτήματα «Να διώξουμε την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη, αγώνας για να σώσουμε τις ζωές μας» και «Στον δρόμο του Δεκέμβρη να ξεσηκωθούμε ενάντια σε όσους διαλύουν τις ζωές και το μέλλον μας».

Η Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα καλεί στην απογευματινή συγκέντωση, δηλώνοντας πως «Η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Δεκέμβρη είναι τεράστια. Πέραν των ημερών που μας σημάδεψαν, ο Δεκέμβρης έδωσε τη σκυτάλη στους αγώνες που ακολούθησαν. Πολλά ερωτήματα τέθηκαν και πολλά μένει ακόμα να απαντηθούν. Ο σπόρος όμως που φυτεύτηκε τότε, ακόμα διψάει ν’ ανθίσει».

Η Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων-Καματερού στηρίζει τις πρωινές και απογευματινές διαδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου και την βραδινή συγκέντρωση στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Η Πρωτοβουλία αναρχικών ενάντια στις κρατικές δολοφονίες καλεί στη συγκέντρωση στις 6μμ στα Προπύλαια, υπενθυμίζοντας πως «ο περσινός Δεκέμβρης παρά το lockdown και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων ήταν μία ξεκάθαρη δήλωση της ανυποχώρητης στάσης του κινήματος».

Η Αυτόνομη Κοινότητα Αγώνα Μπραχαμίου καταγγέλει την απόπειρα προσαγωγών κατά τη διάρκεια τοπικής παρέμβασης, ενώ ανακοινώνει την υποστήριξή της στις διαδηλώσεις.

Το Αυτόνομο Σχήμα Ηλεκτρολόγων καλεί στις αντικρατικές/αντικατασταλτικές πορείες στα Προπύλαια στις 12και στις 6μμ.

Η αστυνομία έχει επιστρατεύσει χιλιάδες αστυνομικούς ενώ η τροχαία προγραμματίζει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Από τις 10:30 το πρωί με εντολή της αστυνομίας θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό Πανεπιστήμιο και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση.