Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χθες, συμμετέχοντας στις τρεις πορείες που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή.

Πρώτη ξεκίνησε η πορεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, των φοιτητικών συλλόγων, μελών του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ. Λίγο αργότερα ξεκίνησε και η πορεία φοιτητικών συλλόγων, ΠΑΜΑΚ, ΕΑΑΚ, ΚΕΕΡΦΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Είχε προηγηθεί η συγκέντρωσή τους στην Πολυτεχνική Σχολή. Τέλος, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν με αφετηρία την πύλη Εμπορίου μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του κόμματος.

17th of November Rally, Thessaloniki / Πορεία 17 Νοέμβρη, Θεσσαλονίκη – Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μετά το τέλος των πορειών στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε ένταση και περιορισμένα επεισόδια. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το voria.gr, ομάδα κουκουλοφόρων προχώρησε σε ρίψη μολότοφ στην οδό Αρριανού πίσω από τη Ροτόντα με αποτέλεσμα να υπάρξουν εστίες φωτιάς και να πάρει φωτιά ένα σταθμευμένο όχημα. Ζημιές υπήρξαν και σε άλλα τέσσερα οχήματα. Από πλευράς των δυνάμεων των ΜΑΤ, έγινε χρήση κρότου λάμψης.

17th of November Rally, Thessaloniki / Πορεία 17 Νοέμβρη, Θεσσαλονίκη – Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σε συνολικά 18 προσαγωγές και μία σύλληψη ανήλικου προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, με τους 18 προσαχθέντες να αφήνονται ελεύθεροι λίγο αργότερα καθώς δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο εναντίον τους, ενώ εις βάρος του ανήλικου, 16 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία.

Επεισόδια και χημικά στην Πάτρα

Μαζικές ήταν και οι τρεις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Σύμφωνα με το patrastimes.gr,  σε ρίψη μολότοφ προχώρησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας που πραγματοποιούσαν μέλη συσπειρώσεων, εξωκοινοβουλευτικές ομάδες και συσπειρώσεις, κουκουλοφόροι που ευρίσκοντο στο τέλος της πορείας στο ύψος της Κορίνθου με την Ερμού. Από την πλευρά τους, οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους μέχρι το κτήριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου.

Μαζικές και με παλμό οι πορείες στα Γιάννενα

Με πολύ κόσμο, τον περισσότερο των τελευταίων 2-3 ετών, ολοκληρώθηκαν, οι δύο πορείες για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στα Γιάννενα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του typos-i.gr, στις 5 είχε ραντεβού το ΠΑΜΕ στη Δομπόλη και ξεκίνησε νωρίτερα. Την πορεία του ακολούθησε και ένα μπλοκ του συλλόγου ΔΕΠ, με αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα, ένα κομμάτι αυτού του μπλοκ επέστρεψε και ακολούθησε και τη δεύτερη πορεία. Την δεύτερη και μεγαλύτερη πορεία την «οδήγησαν» οι σύλλογοι των εστιακών, του συλλόγου Μηχανικών Ε/Υ και Καλών Τεχνών.

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες αψήφησαν τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής καταστολής κι αυθαιρεσίας κι έδωσαν δυναμικό παρών στις πορείες για το Πολυτεχνείο. Στην Αθήνα η μαζικότερη διαδήλωση της επετείου τα τελευταία χρόνια. Παρά την πολύ έντονη αστυνομική παρουσία δεν σημειώθηκαν επεισόδια, με την πορεία να ολοκληρώνεται στην αμερικανική πρεσβεία.

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» στο πιο βροντερό Πολυτεχνείο των τελευταίων ετών