H διαδήλωση έγινε στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που γίνονται κάθε 1η Ιουλίου, επέτειο της παράδοσης του ελέγχου του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα. Οι οργανωτές της συγκέντρωσης εκτίμησαν ότι παρευρέθηκαν 510.000 άνθρωποι, αν και η αστυνομία τους υπολόγισε σε 98.600.



 
Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι φοιτητές, οι οποίοι έκαναν έκκληση για παραμονή στους δρόμους μέχρι τις 8 το πρωί της Τετάρτης, παρά τη διαβεβαίωση της αστυνομίας ότι θα προέβαινε σε αποφασιστικές δράσεις, αν επρόκειτο να συνεχιστεί «η παράνομη συγκέντρωση».
 
Η αστυνομία ξεκίνησε να διαλύει το πλήθος στις 3 τα ξημερώματα. Βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν αστυνομικούς να απομακρύνουν διαδηλωτές κρατώντας τους χειροπόδαρα και να σπρώχνουν άλλους που βρίσκονταν σε αναπηρικά καροτσάκια.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην καθιστική διαμαρτυρία, ως επί το πλείστον φοιτητές, απομακρύνθηκαν με τη βία από τη σημείο. Οι διαδηλωτές θα έμεναν στο Τσάτερ Ρόουντ, νευραλγικό σημείο της πόλης, μέχρι τις οκτώ το πρωί αλλά η απομάκρυνσή τους έγινε στις τρεις τα ξημερώματα (τοπική ώρα).
 
Την προσέλευση στις φετινές διαδηλώσεις είχε ενισχύσει η δυσφορία από τη στάση που δείχνει τον τελευταίο καιρό το Πεκίνο. Πέραν του ότι αρκετοί δεν θεωρούν επαρκώς δημοκρατικό το πλαίσιο για που προετοιμάζεται για την εκλογή του ηγέτη του Χονγκ Κονγκ, από την κινεζική κυβέρνηση είχε κυκλοφορήσει προ εβδομάδων έγγραφο που τόνιζε ότι η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ δεν είναι «φύσει δικαίωμα» αλλά κάτι που επιτρέπει το ίδιο το Πεκίνο.