Αυτο-αποκαλούμενοι “Η πορεία της Ελευθερίας” ή το “Κονβόι της Ελευθερίας” οι οδηγοί φορτηγών ταξιδεύουν από όλα τα μέρη της χώρας για να φτάσουν στην πρωτεύουσα, με τις αστυνομικές αρχές να εκτιμούν ότι περίπου 1.000 με 2.000 άτομα θα συγκεντρωθούν στην πορεία του Σαββάτου.

Μαζεύτηκαν μέσω δωρεών και crowdfunding λεφτά για να χρηματοδοτήσουν τις βενζίνες και τα έξοδα μετακίνησης των οδηγών.

Η πλειοψηφία των Καναδών οδηγών φορτηγών  είναι εμεβολιασμένοι, ενώ συνολικά το 77% των Καναδών είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 88% έχουν κάνει έστω τη μία δόση.

Πολλοί υποστηρικτές και συμμετέχοντες στο κονβόυ θέλουν να τεθεί ένα τέλος σε όλα τα περιοριστικά μέτρα και επιπλέον ζητούν την παραίτηση του Trudeau.

Ανεξάρτητα από την υποχρεωτικότητα στον Καναδά, οι οδηγοί φορτηγών είναι αναγκασμένοι να επιδεικνύουν στους συνοριοφύλακες στα νότια σύνορα με τις ΗΠΑ το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους από τις 22 Γενάρη και μετά.

Οι οδηγοί συνδεόυν τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού. Κάτι που το υπογράμμισε και ο αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος Erin O’Toole. “Μάλλον θα έχετε παρατηρήσει κάποια άδεια ράφια στο σούπερ μάρκετ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Justin Trudeau έχει επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους οδηγούς που μπαίνουν στη χώρα, είτε είναι Καναδοί είτε Αμερικάνοι”.

Παρ’όλα αυτά, πολλοί ειδικοί αναλυτές για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ισχυρίζονται ότι οι ελλείψεις είναι περιορισμένες και προκαλούνται από άλλους παράγοντες, καθώς οι περισσότεροι οδηγοί ταξιδεύουν μόνο εντός της χώρας. Η εφοδιαστική αλυσίδα του Καναδά έχει πληγεί από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με παρατεταμένη ξηρασία σε διάφορες περιοχές, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός διασυνοριακής κυκλοφορίας των φορτηγών.

Οι καναδικές αρχές σε ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι θα βρίσκονται σε επιφυλακή το Σάββατο βράδυ και ότι απορρίπτουν τέτοιου είδους διαδηλώσεις που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους, λεωφόρους και γέφυρες.