Το νέο αυτό κύμα μαζικών απολύσεων από την αμερικανική πολυεθνική έρχεται σε μια περίοδο όπου έχει σημειώσει ιδιαίτερα κερδοφόρους κύκλους εργασιών, με την εταιρεία να σημειώνει υπερκέρδη έως και 300% πάνω από το σύνηθες στη διάρκεια της διετίας της πανδημίας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην περιουσία του ιδιοκτήτη της Τζεφ Μπέζος.

Οι αποφάσεις απόλυσης, τις οποίες θα ανακοινώσει η Amazon από τις 18 Ιανουαρίου, αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τους τομείς ηλεκτρονικού εμπορίου και ανθρώπινων πόρων της εταιρείας, είπε ο ίδιος.

Οι προαναγγελθείσες περικοπές ανέρχονται στο 6% του εταιρικού εργατικού δυναμικού της Amazon των περίπου 300.000 ατόμων που απασχολούνται μόνο στα γραφεία της -όχι στις αποθήκες και την εφοδιαστική της αλυσίδα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διπλασιασμό του εργατικού μισθού για τους ανειδίκευτους και χαμηλότερα αμοιβώμενους εργαζόμενους έπειτα από τις πιέσεις που άσκησαν οι δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες τους. Πέρυσι άλλωστε συστάθηκε και το πρώτο επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων της Amazon, στις ΗΠΑ, γεγονός που συνιστά σημαντική κατάκτηση.

Η Amazon απασχολεί παγκοσμίως περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των αποθηκών της, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδότη των ΗΠΑ μετά την Walmart Inc.

Η εταιρεία άρχισε να απολύει ή να εξωθεί σε «εθελούσια αποχώρηση» τους εργαζόμενούς της τον περασμένο Νοέμβριο.

Μόνο το 2022,150.000 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την Amazon, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Layoffs.fyi, αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται.