Η πλοίαρχος Καρόλα Ράκετε, εμφανίζεται σήμερα, 1η Ιουλίου, στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) ενώπιον του ιταλικού δικαστηρίου, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της παράβασης του δικαίου της θάλασσας, της ενθάρρυνσης της παράνομης μετανάστευσης και της αντίστασης κατά της Αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών Αρχών.
Σύμφωνα με τον πρόσφατο ιταλικό νόμο του Σαλβίνι σχετικά με την απαγόρευση εισόδου διασωστικών πλοίων στη χώρα, η Ράκετε αντιμετωπίζει πρόστιμο έως 50.000€ και ποινή φυλάκισης από 2 έως 10 έτη αφού κατά την προσπάθεια προσέγγισης του λιμένα συνέχισε την πορεία της ενώ ταχύπλοο της αστυνομίας προσπαθούσε να την εμποδίσει. Η Ράκετε δηλώνει ότι η κατάσταση επάνω στο πλοίο, μετά από δύο εβδομάδες παραμονής στα ανοιχτά, ήταν οριακή. Για αυτό τον λόγο, όπως υποστηρίζει, αποφάσισε να αγνοήσει τον αποκλεισμό και να κινηθεί προς το λιμάνι της Λαμπεντούζα. Υπογραμμίζεται ότι οι λιμενεργάτες της Γένοβα, είχαν συμπαρασταθεί με ανακοίνωσή τους στην Ράκετε και την είχαν καλέσει να ελλιμενιστεί εκεί. Να σημειωθεί ότι το Sea-Watch 3 διέσωσε ανοιχτά της Ιταλίας 40 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα προερχόμενη από τη Λιβύη, τους οποίους και μετέφερε στη στεριά με απόλυτη ασφάλεια.
Το Βερολίνο παρενέβη στην υπόθεση ζητώντας την απελευθέρωση της Ράκετε. Πιο συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, υποστήριξε την Ράκετε στο twitter και ζήτησε την αποφυλάκισή της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο η αποφυλάκισή της θα μπορούσε να σταθεί ως αποτέλεσμα μιας συνταγματικής διαδικασίας. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ποινικοποιηθούν οι θαλάσσιες διασώσεις και δήλωσε ότι θα καταστήσει το μήνυμά του σαφές στην Ιταλία. Μεγάλη είναι η παγκόσμιο συμπαράσταση στην πλοίαρχο Ράκετε, καθώς επίσης σημειώθηκε και έκρηξη στις χρηματοδοτήσεις προς την Μ.Κ.Ο. Sea-Watch. Η Ράκετε παραμένει υπό κράτηση ενώ το πλοίο της κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές.
Aus unserer Sicht kann am Ende eines rechtsstaatlichen Verfahrens nur die Freilassung von #CarolaRackete stehen. Das werde ich Italien nochmal deutlich machen. Für die europäische Ebene gilt: Das Geschachere um die Verteilung der Geflüchteten ist unwürdig und muss ein Ende haben. pic.twitter.com/SmjtlQ4xum
— Heiko Maas 🇪🇺 (@HeikoMaas) July 1, 2019