Σημειώνεται πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε νωρίτερα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων 1-13 του νομοσχεδίου, ενώ αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει επίσης αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Παύση υποδιοικητών με τροπολογία τελευταίας στιγμής

Λίγη ώρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση, η οποία προβλέπει την παύση των υποδιοικητών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όπως αναφέρεται στη διάταξη, μέχρι τον διορισμό νέων υποδιοικητών την αρμοδιότητα τους θα ασκεί ο διοικητής της ΕΥΠ.

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή πως «η παύση των υποδιοικητών (της ΕΥΠ) με τον νόμο για την άρση απορρήτου έγινε λόγω του περιορισμού του αριθμού τους από τρεις σε δύο. Ακριβώς λόγω του περιορισμού θα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή – συγχώνευση αρμοδιοτήτων. Αφού ολοκληρωθεί αυτό, στη συνέχεια θα τοποθετηθούν νέοι υποδιοικητές, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται και από την δεξαμενή των ήδη υπαρχόντων εφόσον είναι επιλέξιμοι».