Τον εκλογικό νόμο καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25. Ο εκλογικός νόμος εγκρίθηκε με 163 ψήφους υπέρ έναντι 121 κατά, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων και στο σύνολό του.

Ανάμεσα στις βασικές διατάξεις είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%.

Θεοδωρικάκος: Ο εκλογικός νόμος βοηθάει τον δικομματισμό

Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος συμβάλει στην εμπέδωση ενός νέου δικομματισμού, έστω και μικρότερου σε σχέση με το παρελθόν» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Με το επιχείρημα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η ύπαρξη δικομματισμού είναι «θετικό για τη δημοκρατία μας».

«Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να κερδίσει τις εκλογές και να ξαναγίνει πρωθυπουργός, αυτός ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να τον ικανοποιεί» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «στην πραγματικότητα τον ικανοποιεί».

Ο κ. Θεοδωρικάκος διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών κάνοντας λόγο για «σεναριολογία» που «καλλιεργεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας». «Ο κ. Τσίπρας φοβάται τις βουλευτικές εκλογές. Τρέμει από τις δημοσκοπήσεις.

«Χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές ως ένα πιθανό σενάριο για να καταλαγιάσει τις εσωτερικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο φοβούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, κλείνουν τα στόματα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τσίπρας : Ο εκλογικός νόμος της ΝΔ τορπιλίζει τη συναίνεση

«Δεν γίνεται να θέλετε συναίνεση Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή και Τρίτη Πέμπτη Σαββάτο να την τορπιλίζετε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας επικρίνοντας τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη για επιμονή στις «συνταγές του χθες», το «ρουσφέτι τη φαυλότητα και τη διαπλοκή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον «απόντα πρωθυπουργό» κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη – ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός- ότι επέλεξε να μην ζητήσει τη μετάθεση της συζήτησης στη βουλή προκειμένου «να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη».

Όπως σημείωσε «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογικούς νόμους που δίνουν πλαστές πλειοψηφίες. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου».

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για υποκρισία σε ότι αφορά το νόμο για την ψήφο των αποδήμων. «Η ισοτιμία της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε τα μάλα, η ισοτιμία της ψήφου των ελλήνων στο εσωτερικό ποσώς σας συγκινεί» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής λέγοντας ότι ο λαός «επιθυμεί και προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε μας οδήγησαν στη κρίση».

Γεννηματά: Ο Κ. Μητσοτάκης φαντάζεται τζούφιες εκλογές με απλή αναλογική

Από πλευράς της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για «πρόταση αδυναμίας και όχι δύναμης» και τόνισε ότι χρειάζονται «προγραμματικές συγκλήσεις και όχι ευκαιριακές συμπράξεις. Να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα χωρίς να φαλκιδεύετε η λαϊκή ψήφος».

«Θεσμικά παιχνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι τυχοδιωκτισμός και ένδειξη μεγάλης αδυναμίας» επεσήμανε και προσέθεσε «στον εκλογικό νόμο λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Στις εκλογές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Και τότε όλοι αυτοί οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ».

Εν συνεχεία είπε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαντάζεται τζούφιες εκλογές με απλή αναλογική αλλά μπορεί να είναι αυτή η πρώτη του αυταπάτη», ενώ επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός «προσπαθεί να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα δικά του μέτρα. Χαμήλωσε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο μάξιμουμ που θεωρεί ότι μπορεί να συγκεντρώσει γύρω στο 36,5%».

Βαρουφάκης: Απαξίωση του πολιτικού συστήματος ο νέος εκλογικός νόμος

Περαιτέρω υποβάθμιση του και απαξίωση του πολιτικού συστήματος, συνιστά η αλλαγή του εκλογικού νόμου από την εκάστοτε κυβέρνησης σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του ΜέΡΑ25 με την ενισχυμένη αναλογική.

«Κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι το ποσοστό των εδρών ενός κόμματος πρέπει να είναι ανάλογο των ψήφων του. Όμως παρόλα αυτά βλέπουμε να νομοθετείται ένα σύστημα με το οποίο παρότι ο λαός δεν θα δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, αυτό το κόμμα θα την υφαρπάζει λόγω ενός νόμου που έχει ψηφιστεί προηγουμένως πάλι πάνω στην βάση αυτής της ίδιας υφαρπαγής», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «απλή αναλογική με τις ισχύουσες εκλογικές περιφέρειες δεν υφίσταται γιατί αυτές δεν είναι ισοδύναμες».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη απαιτείται αναλογικότητα και στις περιφέρειες και στην επικράτεια, καθώς όπως είπε «απλή και ανόθευτη αναλογική θα είχαμε μόνο αν όλη η χώρα ήταν μία περιφέρεια».

Τέλος, ζήτησε ένα πάγιο σύστημα, συναινετικό και σταθερό σε αυτή την κατεύθυνση του συγκερασμού αυτών των δύο.

Κουτσούμπας: Όχι στο καλπονοθευτικό σύστημα – Απλή και ανόθευτη αναλογική

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς μπόνους εδρών και πλαφόν εισόδου στη Βουλή, επανέλαβε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κατήγγειλε την «προσπάθεια της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους μέσα και από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών». Ανέφερε ότι «υπάρχει ταύτιση μεταξύ των αστικών κομμάτων» στο ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να υπηρετεί την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα «για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο».

Πρόσθεσε ότι «το κλειδί για τον λαό» δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, «στην κάλπικη κάλπη και στην εναλλαγή κυβερνήσεων διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής», αλλά στην οργάνωση και στην κλιμάκωση της λαϊκής πάλης.

Αναφέροντας ότι η πρόταση της ΝΔ έρχεται να αντικαταστήσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι οι διαφορές τους δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτιση στο βασικό ζήτημα ότι και τα δύο κόμματα θεωρούν πως «το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο».