Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει δέκα νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων κάνει λόγο για πρόταση «τριών ορόφων», όπου εξέχουσα θέση λαμβάνει η ισχυροποίηση της φύλαξης συνόρων των χωρών πρώτης υποδοχής, προκειμένου να εμποδιστεί η έλευση προσφύγων και μεταναστών στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Δίνεται βάρος στις επιστροφές μεταναστών, ενθαρρύνοντας τις χώρες καταγωγής να δέχονται πίσω τους πολίτες τους όταν τα αιτήματά τους για πολιτικό άσυλο έχουν απορριφθεί, ενώ θεωρητικά η Κομισιόν θα υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές χώρες να υποδέχονται πρόσφυγες στο ποσοστό που τους αναλογεί με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η Κομισιόν εξετάζει πιθανό πιλοτικό έργο για κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο

Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των μεταναστευτικών ροών, αντίστοιχης με την κρίση της περιόδου 2015/2016, η Κομισιόν θα προτείνει μηχανισμό διαχείρισης κρίσης στο πλαίσιο του οποίου οι χώρες δεν θα μπορούν να προσφέρουν επί τόπου βοήθεια στις χώρες πρώτης εισόδου υπό μορφήν αλληλεγγύης, αλλά θα είναι υποχρεωμένες να επανεγκαθιστούν στο έδαφός τους μετανάστες από τους εισερχόμενους ή να προχωρούν σε επιστροφές.

Προ ημερών η επικεφαλής της Κομισιόν είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν για την προσφυγική κρίση, ενώ συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στη συνέχεια πως η ΕΕ εξετάζει πιθανό πιλοτικό έργο σχετικά με κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο