Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες αναθέτουν τα κόμματα σε εταιρείες δημοσκοπήσεων και κατόπιν δημοσιοποιούν κάποια από τα στοιχεία που προκύπτουν, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προπορεύεται στην κούρσα για την Προεδρία με 54-56%, ενώ για τις βουλευτικές εκλογές βρίσκεται στο 46-48%.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Chumhurriet, ο Ερντογάν δεν θα καταφέρει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, και θα κληθεί να αντιμετωπίσει στον δεύτερο τον επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ. Κατά τα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, ο Ερντογάν καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης 43,5% ενώ ο Ιντζέ το 22,2%, με την Μεράλ Ακσενέρ του «Καλού κόμματος» να καταγράφει δυνάμεις του 19,31%.
 
Άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων, η ANDY Ar, προβλέπει επικράτηση της συμμαχίας του AKP του Ερντογάν και του εθνικιστικού κόμματος από τον πρώτο γύρο με 55%, ενώ μαζί της συμφωνούν ακόμα δύο δημοσκοπήσεις, που εκτιμούν ποσοστά που φτάνουν έως το 60%. Ζοφερή εικόνα για τα ποσοστά του κουρδικού κόμματος περιγράφουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, με το σενάριο να παραμείνει εκτός βουλής να παραμένει ισχυρό.
 

Ο Ιντζέ στη Θράκη – Ο Ερντογάν στην… Άλωση

 
Με τρεις σχεδόν εβδομάδες να απομένουν για την εκλογική αναμέτρηση, οι δύο διεκδικητές, Ερντογάν και Ιντζέ κορυφώνουν τις επιθέσεις τους, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μενού και των δύο.
 
Από τη μεριά του, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να βρεθεί στη Θράκη, όπου στις 31 Μαΐου θα πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο, ενώ θα μιλήσει συγκέντρωση στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Επίσης, αναμένεται να μεταβεί στην Ξάνθη, ενώ ακολούθως θα βρεθεί στη νότια Βουλγαρία.
 
Την ίδια ώρα, ο Ρ. Ερντογάν επιμένει να στηρίζεται στον εθνικιστικό λόγο, με το νέο διαφημιστικό του σποτ να περιλαμβάνει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, και μάλιστα την ημέρα της επετείου.
 
Στο σχετικό βίντεο εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο Σουλτάνος Αμπντουλχαμίντ, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Αντνάν Μεντερές, ο Τουργκουτ Οζάλ, ενώ καταλήγει στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Στα πρότυπα του πλήθους τουρκικών ταινιών και σίριαλ, που είναι γνωστό πως αποτελούν το… μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου, εμφανίζονται στρατιώτες του Μωάμεθ του Πορθητή με υπερμεγέθη άλογα να βρίσκονται στο πλευρό του τουρκικού στόλου, πριν τα γεγονότα της Άλωσης.
 
Παρακολουθήστε το βίντεο: