Μεγάλο ενδιαφέρον γεννιέται από τα στοιχεία που προκύπτουν στην έκθεση της PwC σχετικά με το σκάνδαλο της Folli Follie, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να σηκώνει από χθες το βράδυ την είδηση «περί εμπλοκής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» με στοιχεία βασισμένα σε αναφορές των ονομάτων τους σε ανταλλαγή email παραγόντων της εταιρείας. Μάλιστα, τα στοιχεία εμπλέκουν 3 πρώην υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο κάδρο μπήκε εκ των υστέρων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με έναν ακόμα βουλευτή.

Τα χθεσινά δημοσιεύματα έφτασαν μέχρι και στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για επιχείρηση αντιπερισπασμού. Δυόμιση χρόνια έπειτα από το ξέσπασμα του «μεγαλύτερου χρηματιστηριακού σκανδάλου του 21ου αιώνα στην Ελλάδα» και παρότι ακόμα δεν έχει πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη, η σκιά της κυβέρνησης πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ και τους πρώην υπουργούς, Αλέκο Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση και Σταύρο Αραχωβίτη, αλλά και τον Μάκη Μπαλαούρα (πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ).

Ειδικότερα, πληροφορίες για έρευνα της Εισαγγελίας για φερόμενη εμπλοκή πρώην υπουργών και βουλευτών της προηγούμενης κυβέρνησης ήρθαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας, με τις ίδιες πληροφορίες να κάνουν λόγο για στοιχεία που έχει αποστείλει δικαστική λειτουργός στην Εισαγγελία, στα οποία γίνεται αναφορά συγκεκριμένων προσώπων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και το υλικό θα αποτελέσει αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης από Εισαγγελέα.

Θέμα Folli Follie για ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει η Νέα Δημοκρατία

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας θα είναι η αξιολόγηση όσων περιλαμβάνονται στον φάκελο που απέστειλε η ανακρίτρια ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων από όσα αποκαλύπτει η επίμαχη, ενδιάμεση, έκθεση της PwC από διαχειριστικό έλεγχο που διενέργησε για την εταιρία κοσμημάτων.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Καθημερινής, τη Δευτέρα, έκανε λόγο για «αποκαλυπτικά στοιχεία για παρεμβάσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ» στην υπόθεση, επικαλούμενη την έκθεση της εταιρείας των ορκωτών λογιστών της PwC, σημειώνει πως η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου θα κρίνει εάν θα πρέπει η δικογραφία να αποσταλεί στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα τρία πρόσωπα που φέρεται να αφορά η «εμπλοκή», είναι οι πρώην υπουργοί, Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης και Σταύρος Αραχωβίτης. Τόσο οι τρεις, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή τους αντέδρασαν άμεσα, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό που τους θέλει εμπλεκόμενους, και προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Οι επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης και του Τύπου

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος -με κάποιες εξαιρέσεις- μίλησε για εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στο σκάνδαλο, και παρέβλεψε να αναφερθεί στο ότι ο συντάκτης της έκθεσης υπογραμμίζει σε δύο σημεία της πως δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ΝΣ (διευθυντής ασφαλείας του Κουτσολιούτσου) στα επίμαχα email. Διευθυντής ασφαλείας του Κουτσολιούτσου σε μια εταιρεία που κατέθετε παραποιημένους ισολογισμούς.

Παρακάτω βρίσκουμε την αναφορά της έκθεσης, η οποία επικαλείται στοιχεία που της δόθηκαν από την εταιρεία:

«Παρατίθεται στη συνέχεια στοιχεία από επικοινωνίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στα στοιχεία που μας δόθηκαν από την εταιρία στα πλαίσια της διενέργειας του διαχειριστικού ελέγχου. Επισημαίνεται ότι οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους, ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά, έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα».

Σε άλλο σημείο, ο συντάκτης της ενδιάμεσης έκθεσης έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά: «Όπως ήδη αναφέρεται πιο πάνω, δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί το περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών», αναφερόμενος στις φερόμενες επικοινωνίες του εμπλεκόμενου Ν.Σ. με μέλη της κυβέρνησης.

Νέα διαρροή με αναφορά σε Τσίπρα

Σε συνέχεια των προηγούμενων διαρροών, τη Τρίτη, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος σήκωσε πληροφορίες για ένα νέο email το οποίο αναφέρει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αποστολέα τον Διευθυντή Ασφάλειας Folli – Follie Νίκο Σάκκο και παραλήπτη τον προφυλακισμένο σήμερα πρώην μεγαλομέτοχο της εταιρείας Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Συγκεκριμένα, μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που στάλθηκε στις 9 Μαΐου 2018 από το στέλεχος της εταιρίας (διευθυντής ασφαλείας) στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αναφέρει:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Ο κος Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κο Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον Αντιπρόεδρο από τον κο Λαζαρίδη. Είπε και ο κος Τρουλίνος να μην βγει Ανακοίνωση και να πάμε στις 1615 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουμε μία κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ότι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

Ωστόσο, η έκθεση της PwC αναφέρει ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως έλαβαν χώρα.

Πόλεμος ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «η ΝΔ έσπευσε χθες να υιοθετήσει συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη» και τονίζει ότι «σε αντίθεση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι η ίδια η ΝΔ».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αφού λοιπόν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ψήφισε και η ίδια το 2018 την επίμαχη και δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία; Ήταν και ο κος Μητσοτάκης στο “νταραβέρι”;». «Και ακόμη χειρότερα», σχολιάζει, «για ποιο λόγο τον Μάιο του 2020, ως κυβέρνηση, στην κύρωση της ΠΝΠ προέβλεψε ακριβώς την ίδια παράταση για το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών, που προέβλεπε η τροπολογία του 2018;».

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει πως «η ΝΔ για άλλη μια φορά πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένη», υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έχει κατά νου πως «όσους αντιπερισπασμούς και να μεθοδεύσει, δεν μπορεί να κρύψει τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η παταγώδης αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας». «Δυστυχώς, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα», προσθέτει.

Απαντώντας η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως «ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» και προσθέτει: «Ας αφήσει τα πολλά λόγια και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του που εμφανίζονται ως “υποστηρικτές” προφυλακισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι “υπερέβαλαν εαυτόν για τον όμιλο”, για “τα κονδύλια” που θα κάλυπταν τις “ανάγκες” τους, για τις “παρεμβάσεις” στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις καθυστερήσεις, την “ευνοική μεταχείριση” και την “κατάθεση” τροπολογιών στην εταιρεία πριν κατατεθούν στη Βουλή. Κι όλα αυτά φυσικά “δένουν” με το γεγονός ότι ως κυβέρνηση “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάνοντας πλάτες στους επιχειρηματίες».

Η ΝΔ επισημαίνει ότι «όσο δεν απαντούν επιβεβαιώνουν πως τα νταραβέρια με υπόδικους επιχειρηματίες και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο Folli Follie είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων του “μαγαζιού” ή ένα ακόμα “outsourcing”…».

Κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε ψηφίσει

Τη Δευτέρα στη Βουλή, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας ειδική αναφορά σε τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2018, η οποία κατά το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ευνόησε την εταιρεία. Στη συνέχεια ωστόσο, άμεσα απάντησε και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως την τροπολογία του 2018 την ψήφισαν και από την Νέα Δημοκρατία, και πως την ίδια επανέφεραν τον Μάιο του 2020.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Τη μέρα που ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να κουνήσει το δάχτυλο στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας, οι υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου κι όχι ως υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος.

Από τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli-Follie τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή που όλοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο.

Ακριβώς εκείνη την περίοδο μάλιστα, που το σκάνδαλο της Folli-Follie είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις διασύροντας τη χώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαΐου του 2018 κατέθεταν τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό κι ευνοούσε την εταιρεία.

Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του “μαγαζιού” και των φίλων του.

Περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Η ΝΔ όχι μόνο είχε υπερψηφίσει την τροπολογία το 2018, αλλά την επανέφερε ως κυβέρνηση το Μάιο του 2020!»

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η ΝΔ μπροστά στον πανικό της για άλλη μια φορά επιστρατεύει λάσπη και συκοφαντίες. Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακώλυσε ποτέ τον έλεγχο για το σκάνδαλο της Folli-Follie.

Η τροπολογία την οποία «ανακάλυψε» η ΝΔ, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διαδικασίες ελέγχου της υπόθεσης. Αφορά στη διάθεση προϊόντων σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών και συγκεκριμένα στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών. Ακριβώς για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη τροπολογία είχε υπερψηφιστεί το 2018 τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχει υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, αλλά ως κυβέρνηση στις 29 Μαΐου 2020, ακριβώς δύο χρόνια μετά, με το νόμο της 4690/2020 που κύρωσε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στο άρθρο 19, προέβλεπε νέα παράταση ως το τέλος του 2022 στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών από καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Η ΝΔ έκανε δηλαδή ακριβώς αυτό, το οποίο είχε υπερψηφίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο προσπαθεί σήμερα να εμφανίσει ως δήθεν σκάνδαλο.

Καλούμε τη ΝΔ να συνέλθει και να σταματήσει να εξευτελίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην προσπάθειά της να βρει αντιπερισπασμούς για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στη χώρα, τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχείο μπήκε η δικογραφία κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που είχε σχηματιστεί για τυχόν ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έπειτα μήνυση επενδυτών που κατήγγειλαν ελλιπείς ελέγχους στην εταιρεία. Με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, καθώς δεν προέκυψαν « ποινικές ευθύνες σε βάρος καταγγελλόμενων προσώπων για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος».

Τέτοιες ευθύνες (για σκόπιμη αδράνεια και προχειρότητα στους ελέγχους ισολογισμών) καταλόγιζαν δεκαεννέα επενδυτές της Folli Follie, όμως εκείνη η καταγγελία ήταν ανώνυμη και τα στοιχεία που περιελάμβανε δεν θεωρήθηκαν επαρκή για να προχωρήσει ο έλεγχος.

Τεράστιες αποκλίσεις στην έκθεση της Alvarez & Marsal

Σημειώνεται ότι πριν 2 χρόνια η συμβουλευτική εταιρεία Alvarez & Marsal είχε συντάξει έκθεση στην οποία αποτυπωνόνταν οι αποκλίσεις μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων του 2017 της εταιρείας και των στοιχείων που προέκυψαν από τον έλεγχο της A&M – αποκλίσεις που ήταν χαώδεις.

Ειδικότερα, η Alvarez & Marsal εκτίμησε ότι τα έσοδα της εταιρείας στην Ασία είναι στο μόλις 1/10 αυτών που είχε ανακοινώσει η Folli Follie.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα είναι 116,847 εκατ. δολάρια από 1,112 δισ. δολάρια που ανακοίνωνε η εταιρεία.

Τα καθαρά αποτελέσματα είναι ζημιές 44,702 εκατ. δολάρια από κέρδη 316,444 εκατ. δολάρια που ισχυριζόταν η Folli Follie.

Η PwC ωστόσο σε έκθεση της έκανε λόγο για μη αξιόπιστο σύστημα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σημειώνοντας ότι δεν ολοκληρώθηκε το έργο που είχε ανατεθεί στην εταιρεία Alvarez & Marsal για τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Ασία, το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη διερεύνηση των γεγονότων που είχαν οδηγήσει στη σύνταξη και δημοσίευση εσφαλμένων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2017.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση του ομίλου δεν γνωρίζει τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην παραποίηση ή στην απόκρυψη οικονομικών στοιχείων, ποια πρόσωπα έδιναν τις σχετικές εντολές και ποια ήταν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στη διάπραξη αυτών των πράξεων. Χωρίς την ολοκλήρωση της διερεύνησης αυτής υπάρχει εγγενής αδυναμία εφαρμογής των κατάλληλων δικλίδων εσωτερικού ελέγχου που θα επέτρεπαν στη Διοίκηση να έχει επαρκή και αξιόπιστα δεδομένα ώστε να καταρτίσει τις εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις απαλλαγμένες από ουσιώδη σφάλματα, που οφείλονται είτε σε απάτη είτε σε λάθος.

Ενημερωθείτε για το τι εστί «σκάνδαλο Follie Folli» μέσα από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του TPP:

Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα (και πώς να το χάσετε)

Folli Follie: Απάτη μου, συρρίκνωσα τις ευθύνες