Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC

Κινητοποίηση πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων έξω από το υπουργείο Υγείας το πρωί της Τετάρτης. Τα μέλη της Ομοσπονδίας, επιχείρησαν να κλείσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας την οδό Αριστοτέλους με δυνάμεις των ΥΜΕΤ να τους περικυκλώνουν, και να τους επιτίθενται με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους να τραυματίζονται ελαφρά. Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων εργαζομένων που προσελήφθησαν στις μονάδες Υγείας.

Δυνάμεις των ΥΜΕΤ τους περικύκλωσαν, κλείνοντας τον δρόμο προς το υπουργείο και τους επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα ορισμένοι εκ των συγκεντρωμένων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, να τραυματιστούν ελαφρά.

Στην ανακοίνωσή της για τα γεγονότα, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει:

Όπως κάνουμε πάντα και με μικρότερη συμμετοχή εργαζομένων ζητήσαμε από τον επικεφαλής της Αστυνομίας να διακόψει την κυκλοφορία στην οδό Αριστοτέλους μπροστά από το Υπουργείο Υγείας που είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και να εκτρέψουν τα οχήματα από παρακαμπτήριους δρόμους. Ταυτόχρονα ζητήσαμε ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας.

Η Αστυνομία δεν μας επέτρεψε να συγκεντρωθούμε στο δρόμο σε εφαρμογή του νέου αντισυνδικαλιστικού νόμου όπως μας είπε.

Άρχισαν να μας χτυπάνε τα ΜΑΤ προκειμένου να απομακρυνθούμε από το οδόστρωμα.

Στη δεύτερη απόπειρά μας να βγούμε στην Αριστοτέλους μας έριξαν χημικά εξ επαφής. Τραυματίστηκε ο Πρόεδρος και άλλα μέλη της Διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ.

Τα προηγούμενα χρόνια τρώγαμε ξύλο από τα ΜΑΤ, σε πόρτες Υπουργείων που ήταν κλειστές και απαξιούσαν οι Υπουργοί να μας δεχθούν. Τώρα φάγαμε ξύλο στο δρόμο.

Καταγγέλλουμε τη βία των ΜΑΤ σε βάρος των υγειονομικών και δηλώνουμε ότι τέτοια γεγονότα χαλυβδώνουν την αγωνιστική μας διάθεση.

Παράλληλα, σε προηγούμενή της ανακοίνωση καταγγέλλει ότι «Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι αρκετοί εργαζόμενοι των Νοσοκομείων που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας επικουρικό προσωπικό, είναι απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα νυχτερινά και τις αργίες από την ημερομηνία πρόσληψής τους (Μάρτιο 2020). Στους μισούς επικουρικούς υπαλλήλους που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας έχει ενταχθεί η μισθοδοσία τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ και πληρώνονται κανονικά τα νυχτερινά και τις αργίες τους και των υπολοίπων που εντάχθηκε η μισθοδοσία τους στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων δεν πληρώνονται επειδή τα Νοσοκομεία δεν ενισχύθηκαν με κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καλεί, «τον Υπουργό Υγείας να χρηματοδοτήσει τα Νοσοκομεία προκειμένου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εν’ λόγω εργαζομένων. Τα νυχτερινά και οι αργίες τους είναι 100 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο. Απαραίτητα χρήματα αν αναλογισθεί κανείς το χαμηλό μισθό που λαμβάνουν (700 – 800 ευρώ ο μήνας).»

Συμφωνα επίσης με τη ΠΟΕΔΗΝ «300 – 400 συνάδελφοί μας επικουρικό προσωπικό παρότι εργάζονται πολλά χρόνια στα νοσοκομεία, βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου εάν δεν υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση και μάλιστα απολύονται εν μέσω πανδημίας. Συμμετείχαν στο διαγωνισμό 2Κ και παρότι δικαιούνταν αυξημένη μοριοδότηση είναι στους αποτυχόντες».

Επίσης η Ομοσπονδία προσθέτει πως «επικουρικό προσωπικό περί τις 2.000, λήγουν οι συμβάσεις από 1 Οκτώβρη έως τέλος του έτους και απολύονται. Παρά τις δεσμεύσεις, δεν υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία έστω παράτασης των συμβάσεων», ενώ «οι συμβασιούχοι που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς των Νοσοκομείων για τις νέες Συμβάσεις Εργασίας ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και δεν είναι στους επιτυχόντες απολύονται. Δεν δικαιούνται την παράταση που προβλέπει ο νόμος».

Μάλιστα υπογραμμίζει πως πρόκειται για «εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό εκ των οποίων πολλοί εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και «φεύγουν από το σύστημα σε περίοδο που «τους έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Αναφορικά δε, με τις διεκδικήσεις της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «διεκδικούμε αφενός την παράταση των συμβάσεων και αφετέρου την μονιμοποίησή τους. Οι έκτακτες ανάγκες είναι πάγιες και διαχρονικές στην Δημόσια Υγεία και την Πρόνοια. Τα Νοσοκομεία θα καταρρεύσουν με 45000 κενές οργανικές θέσεις εάν φύγουν και οι 12000 έκτακτοι υπάλληλοι».

«Μια ακόμα κοροϊδία» η παράταση συμβάσεων υγειονομικών μέχρι το τέλος του 2020

Σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται «επικοινωνιακή», ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη με την οποία θα παραταθούν έως το τέλος του 2020 οι συμβάσεις όλων των κατηγοριών επικουρικού προσωπικού στον τομέα της υγείας των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το προσεχές διάστημα, επισημαίνοντας πως η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ. Το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής Υγεινομικών σχολιάζει ότι ο κ. Κοντοζαμάνης μιλάει ουσιαστικά για μία παράταση η οποία θα είναι από ημέρες έως το πολύ 3 μήνες και σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των παλιών επικουρικών αφού οι συμβάσεις κάποιων λήγουν τους πρώτους μήνες του 2021. Παράλληλά, ορισμένες κατηγορίες επικουρικών εξαιρέθηκαν από την παράταση.

«Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί γίνεται αυτό αφού αντίστοιχη ρύθμιση έχει νομοθετηθεί» προσθέτει κι εξηγεί ότι:

«Η απάντηση βρίσκεται στην «πατάτα» που έκανε το υπ. Υγείας με την προηγούμενη ρύθμιση (παρ.1 του άρθρου 24 του νόμου 4715/2020) που μπορεί να παρέτεινε για ελάχιστο χρόνο τις συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2020 αλλά είχε ξεχάσει να τροποποιήσει την παράγραφο 4 της σχετικής ρύθμισης ( του άρθρου 17 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A ́ 55), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020) που αφορούσε  μόνο συμβάσεις που έληγαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Επίσης με τη νέα ρύθμιση προσπαθούν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων αφού η προηγούμενη ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων αφορούσε μόνο τους γιατρούς, στο προσωπικό της Νοσηλευτικής υπηρεσίας και στους τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων ενώ απέκλειε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες του προσωπικού.»

Στη συνέχεια σχολιάζει λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η παράταση αυτή αποτελεί μια ακόμα κοροϊδία αφού διατηρεί την ομηρία αυτών των εργαζομένων και οδηγεί αυτούς τους επικουρικούς εργαζόμενους στην ανεργία από την πρωτοχρονιά του 2021. Ταυτόχρονα δεν δίνει απαντήσεις σχετικά με το εργασιακό μέλλον των επικουρικών που συμμετείχαν στην προκήρυξη 2Κ και δεν είναι επιτυχόντες στο διαγωνισμό.

Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη ότι στο προσωπικό αυτό οφείλεται ένα μεγάλο μέρος από την κανονική τους άδεια αλλά και ένας μεγάλος αριθμός ρεπό, τότε είναι σίγουρο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αυτό το προσωπικό θα κάνει χρήση αυτών των δικαιωμάτων του και θα φύγει από τα νοσοκομεία που εργάζεται πολύ πριν το τέλος του έτους. Η εξέλιξη αυτή πέρα από το δυσοίωνο μέλλον που προοιωνίζεται γι’ αυτούς τους εργαζόμενους θα οδηγήσει και σε σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας.»

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών «έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι αυτές οι αποφάσεις δεν διασφαλίζουν το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων και οδηγούν σε βάθος χρόνου σε απολύσεις. Μοναδική λύση είναι η καθιέρωση οριστικά της μόνιμης και σταθερής εργασίας, η μονιμοποίηση των υπηρετούντων συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και η οριστική κατάργηση πλέον των προσωρινών συμβάσεων.»

«Η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε νομοθετική ρύθμιση παράτασης μέχρι 31-12-2020 των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού που έληγαν αυτήν την περίοδο, από την οποία όμως εξαιρέθηκαν αναιτιολόγητα κάποιες κατηγορίες συμβασιούχων όπως διοικητικό προσωπικό, τεχνικοί, βοηθητικό προσωπικό κλπ. Οι εργαζόμενοι αυτοί συνεισφέρουν επίσης στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και η επικείμενη αποχώρηση-απόλυσή τους, εκτός από το ότι συνιστά ανισότιμη μεταχείριση σε σχέση με συναδέλφους τους άλλων ειδικοτήτων, θα δημιουργήσει και σημαντικά κενά στη στελέχωση πολλών δημόσιων δομών υγείας όλης της χώρας» σημειωσε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι «είναι λοιπόν απολύτως επιβεβλημένη και δίκαιη η αντίστοιχη παράταση των συμβάσεων και σ’ αυτές τις κατηγορίες λοιπού επικουρικού προσωπικού. Ο Τομέας Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί τροπολογία που θα καταθέσει σε προσεχές ν/σ της κυβέρνησης για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας .»