Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τη Δευτέρα δυνάμεις ασφαλείας έβγαλαν δια της βίας από το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης MTVA, βουλευτές της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να διαβάσουν σε ζωντανή σύνδεση τα αιτήματα των πολιτών που ζητούν να ακυρωθεί ο «νόμος σκλάβων» τον οποίο πέρασε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

Την Κυριακή περίπου 10.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν  για το μεσαιωνικό εργατικό νομοσχέδιο. Στη συνέχεια περίπου 3.000 από αυτούς κινήθηκαν προς το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης , όπου διαλύθηκαν από τη χρήση χημικών της αστυνομίας. Το πρωί της Δευτέρας αρκετοί διαδηλωτές επέστρεψαν έξω από το κτήριο μαζί με βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τι είναι ο «νόμος σκλάβων»

Η ουγγρική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει προ ημερών από τη Βουλή το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων, δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους για 400 ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου, από 250 που προβλέπεται σήμερα. Τα συνδικάτα ονόμασαν «νόμο σκλάβων» το νομοσχέδιο.

Ο νέος νόμος που ψήφισε η ουγγρική κυβέρνηση στα πλαίσια της «μεταρρύθμισης» του Εργατικού Δικαίου, θα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν σχεδόν δύο έξτρα ώρες την ημέρα ή αλλιώς μία επιπλέον μέρα τη βδομάδα.

Η κυβέρνηση, που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αυξήσει τις υπερωρίες και το 2017, υποστηρίζει ότι το κανονικό ωράριο θα παραμείνει στις 40 ώρες την εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για τις υπερωρίες τους, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία για όποιον θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα».

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους απαντούν πως μια νέα αύξηση θα οδηγήσει πρακτικά σε ως και 800 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον προγραμματισμό της ζωής, αλλά ακόμα και την υγεία των εργαζομένων, ενώ καταγγέλλουν ότι ήδη οι περιπτώσεις απλήρωτων υπερωριών στη βιομηχανία και στο εμπόριο είναι πάρα πολλές. Οι ώρες υπερωριακής εργασίας δε θα υπολογίζονται πλέον εντός ενός έτους, αλλά εντός τριών, ενώ οι αμοιβές για τις υπερωρίες θα συμφωνούνται μόνο μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, ακυρώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Δικαστήρια επιλεγμένα από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Μαζί με τον «νόμο σκλάβων» η κυβέρνηση Ορμπάν πέρασε ακόμα έναν νόμο που θεσπίζει την ίδρυση διοικητικών δικαστηρίων , με δικαστές που θα επιλέγονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και θα αναλαμβάνουν υποθέσεις που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Οι επικριτές του νέου νόμου καταγγέλλουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη κυβερνητική αυθαιρεσία και παραβιάζεται βάναυσα η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Οι καινούργιες έδρες θα εκδικάζουν κυρίως διαφορές ανάμεσα στους πολίτες και στο Δημόσιο, όπως συμβάσεις προμηθειών, με επικριτές της κυβέρνησης Ορμπάν να καταγγέλλουν πως η Βουδαπέστη επιχειρεί να καταστρατηγήσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ έως το 2020. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστηρίζει πως κατ’ αυτόν τον τρόπο το δικαστικό σύστημα θα γίνει αποτελεσματικότερο, ενώ η κυβέρνησή του έχει υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη θα παραμείνει «ανεξάρτητη», και ότι το νέο πλαίσιο είναι σύμφωνο με αυτό της ΕΕ