Με χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού, «δανεικούς» πυροσβέστες και ερωτηματικά για τα εναέρια μέσα υποδεχόμαστε την αντιπυρική περίοδο
Ο Kωστής Γριμάνης, υπεύθυνος Εκστρατείας για την Κλιματική Δικαιοσύνη της Greenpeace, ανέφερε στο TPP, ότι «με βάση την 6η έκθεση αξιολόγησης της διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cross-Chapter Paper 4 IPCC WGII Sixth Assessment Report) η επιφανειακή θερμοκρασία στην περιοχή της Μεσογείου είναι σήμερα 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικα επίπεδα, με αντίστοιχη αύξηση των ακραίων φαινομένων υψηλής θερμοκρασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η περίοδος κατά την οποία μπορούν να εκδηλωθούν πυρκαγιές στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επεκταθεί μέχρι και σε 40 μέρες ετησίως τα επόμενα χρόνια».
Μάλιστα προειδοποιεί ότι «κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, η κλιματική κρίση αναμένεται να ενταθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Η θερμοκρασία του αέρα και της θάλασσας και οι ακραίες τιμές τους (ιδίως οι καύσωνες) είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι ξηρασίες θα γίνουν πιο διαδεδομένες σε πολλές περιοχές. Λόγω της ιδιαιτερότητας και της τρωτότητάς της, η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί εστία έντονα διασυνδεδεμένων κλιματικών κινδύνων. Η ερημοποίηση θα επηρεάσει πρόσθετες περιοχές, ιδίως στο Νότο και τα νοτιοανατολικά. Η καμένη έκταση των δασών μπορεί να αυξηθεί κατά 96-187% κάτω από τους 3°C, ανάλογα με τη διαχείριση των πυρκαγιών. Για την χώρα μας, μελέτη της ΔιαΝΕΟσις έδειξε ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας από 2 έως 3,4 βαθμούς Κελσίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ θα αυξηθούν οι μέρες με καύσωνα κατά 15 – 20 ετησίως». Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από την εν λόγω μελέτη στο ίδιο διάστημα, θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις κατά 10-30%. Αυτό συνεπάγεται έναν αγώνα δρόμου για τη θωράκιση της χώρας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που μέχρι τώρα τίθεται εν αμφιβόλω».
Ο κ. Γριμάνης σημείωσε ότι «η διαχείριση των πυρκαγιών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστροφικές επιπτώσεις παρά και την πρόσφατη διακήρυξη (Athens declaration) των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης που ακολούθησε τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021. Ενδεικτικό στη χώρα μας είναι ότι από τα 13 περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μόλις το ένα έχει περιβαλλοντικά εγκριθεί ενώ η προσκόλληση της χώρας μας σε περισσότερες υποδομές και έργα ορυκτών καυσίμων όπως το αέριο που πυροδοτούν την κρίση έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε πλέον εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων χειμώνα-καλοκαίρι»
Σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί -με νεοφιλελεύθερη εμμονή- να προχωρήσει σε υλοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στις υπηρεσίες πυρόσβεσης, για μονιμοποήση του υπάρχοντος προσωπικού και κάλυψη των υφιστάμενων κενών με νέο, ενώ η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία της στερεί τον επικουρικό ρόλο, που μέχρι σήμερα διαδραμάτιζαν τα ρωσικά αεροσκάφη στις φλόγες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Βούλα, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή αεροπορική δύναμη και πολύ μεγάλη κινητοποίηση. Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με κατοίκους της περιοχής, που καταγγέλλουν -μεταξύ άλλων- την απουσία εναέριων μέσων και μηνύματος για εκκένωση των κατοικιών, αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων στα σώματα της Πυροσβεστικής.
«Τεράστια έλλειψη προσωπικού – Αντί να κάνουμε πρόληψη κάνουμε μόνο καταστολή»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Αλέξανδρος Καραδελής, έκανε λόγο για «τεράστια έλλειψη προσωπικού», καθώς «δυστυχώς η πολιτική ηγεσία επιμένει πως είμαστε έτοιμοι, ενώ έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Το ίδιο και ο αρχηγός του σώματος έχει τονίσει πως υπάρχουν πάνω 3.500-4.000 οργανικά κενά, γεγονός που έχει παραδεχθεί και ο τέως υπουργός πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, καθώς και ότι οι ανάγκες του πυροσβεστικού σώματος έχουν πάψει να είναι εποχικές λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ δυστυχώς ο παρών υφυπουργός επαναφέρει την επικίνδυνη λογική των εποχικών αναγκών -όπως είναι των μουσείων, είπε χαρακτηριστικά». Εξηγεί ότι η πολιτεία έχει «να τρέχουμε τα καλοκαίρια, ενώ θα μπορούσαμε το χειμώνα να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες. Αντί να κάνουμε πρόληψη κάνουμε μόνο καταστολή», αφού «κοιτούν να φέρουν πυροσβέστες από το εξωτερικό και να λύσουν τα θέματα με εθελοντικές ομάδες, χωρίς -δυστυχώς- να θέλουν να επενδύσουν σε προσωπικό».
Καθώς το αντιρωσικό εμπάργκο της ΕΕ οδήγησε στο να μην έχει η χώρα μας τη δυνατότητα να παραλάβει το ρωσικό «Μπεριέφ», σημείωσε ότι «η επίσημη απάντηση είναι ότι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα, γιατί θα έχουμε άλλα αεροπλάνα», ενώ «αν ακούσατε τις δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, τα αεροπλάνα επικουρούν». Ωστόσο, σημείωσε ότι «προφανώς θα έχουμε θέμα που θα λείπουν τα ρωσικά αεροσκάφη, ενώ το αν θα αντικατασταθούν από τα σουηδικά θα το δούμε στην πράξη. Γιατί και πέρσι μας είχαν πει ότι θα έχουμε εναέρια πολλά, αλλά στην ουσία επιχειρούσαν μόνο τα 20». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι« περιμέναμε ότι θα συνέβαινε» η ακύρωση των ρωσικών αεροσκαφών, μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Το προσωπικό δεν είναι αρκετό σε σχέση με τις ανάγκες του λαού»
Ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (Ε.Α.Κ.Π.), Δημήτρης Βλάχος, ανέφερε στο TPP, ότι λίγες ημέρες πριν τη πρόσφατη πυρκαγιά στη Βούλα, το σωματείο είχε προειδοποιήσει με σχετική του ανακοίνωση για τις ελλείψεις που υπάρχουν και στη φετινή αντιπυρική περίοδο καθώς και στην έλλειψη διορθωτικών κινήσεων ώστε να είναι προετοιμασμένος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας για έκτακτες καταστάσεις. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ε.Α.Κ.Π. αναφέρει πως «στα 3.600 οργανικά κενά, με προσωπικό στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών ( με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη ), φτάνει τους 14.616 υπαλλήλους (9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί), με 500 νέους ‘δασοκομάντος’ (ΕΜΟΔΕ) – οι οποίοι θα είναι έτοιμοι επιχειρησιακά στις αρχές του Ιούνη – σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο. Όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, το προσωπικό δεν είναι αρκετό σε σχέση με τις ανάγκες του λαού, ενώ περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της ‘Fraport, του Ελευθέριος Βενιζέλος’, των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ. Το μεγάλο αυτό κενό παραδέχτηκαν τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αφού ο τελευταίος ανέφερε ότι «’δεν μπορούν να προσληφθούν 3.500’».
Ρωτήσαμε τον κ. Βλάχο αν έχει κάποια πληροφορία σχετικά με τα σχέδια αντικατάστασης των ρωσικών «Μπεριέφ» από άλλου τύπου αεροσκάφη, όπως για παράδειγμα μέσω της ενοικίασης των είκοσι Α/Φ και αριθμού Ε/Π μέσω του Οργανισμού Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και τριάντα έξι νέων Α/Φ Air Tractor, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την αρχή της θητείας του. Ο ίδιος επισήμανε πως δεν έχει κάποια πληροφόρηση, καθώς ο υπουργός «δεν μας λέει τίποτα», καθώς -όπως τονίζει- «έχει παραδεχθεί τον επικουρικό ρόλο των αεροσκαφών», αφού κεντρικό ρόλο έχουν «οι προληπτικές ενέργειες και η ενίσχυση του μηχανισμού που επεμβαίνει».
Εγκαταλελειμμένοι οι πυροσβέστες, ενώ η κυβέρνηση παίρνει «δανεικούς» από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Από τη πλευρά του, ο Παύλος Ανδρέου, συμβασιούχος πυροσβέστης, επεσήμανε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη είχαν κάποια προβλήματα δυσκινησίας, γεγονός που είχε επίπτωση στη χρήση τους, ωστόσο δεν γνωρίζει τι ενέργειες έχουν γίνει προς αντικατάστασή τους. «Θεωρητικά υπάρχουν παραπάνω αεροσκάφη» ώστε να συνδράμουν μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών, αλλά «το θέμα είναι το πόσα είναι λειτουργικά, καθώς -λόγω των βλαβών που έβγαζαν- καθόντουσαν αρκετό καιρό, όπως μας είχαν πει δεν φτιάχνονται σε μια μέρα’»
Ιδιαίτερα στάθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να δανειστεί 250 ξένους πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία, μέσω του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. «Δεν μπαίνουν μέσα στη φωτιά, αλλά επιχειρούν από την άσφαλτο» ανέφερε, εξηγώντας πως πρόκειται για επικουρικούς. «Είχαν φέρει τα πιο καλά οχήματά τους, όπως θα κάναμε και εμείς αν πηγαίναμε στο εξωτερικό, δεν θα πηγαίναμε με τα σάπια» εξήγησε, προσθέτοντας πως «ήταν για τα μάτια του κόσμου» και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις προσλήψεις. «Για να μπορούν να έρθουν από τις παραπάνω χώρες, σημαίνει πως κατά τα καλοκαίρια τα δικά τους δεν χρειάζονται. Άρα με τι εμπειρία θα έρθουν, αν δεν έχουν εμπειρία σε δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι» επεσήμανε. «Τα έξοδα τους λένε πως καλύπτονται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, ενώ φαίνεται ότι έχουν υψηλό κόστος διαβίωσης». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν σε προσλήψεις, ενώ τώρα «αυτοί θα κοστίσουν 3 φορές τον ένα πυροσβέστη».
Ο κ. Ανδρέου κατέληξε, αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με τον εποχικό πυροσβέστη, ο οποίος -αφού λιποθύμησε- έλαβε τις πρώτες βοήθειες από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ωστόσο, όπως ενημέρωσαν τον πατέρα του, βάσει της σύμβασης δεν δικαιούται νοσηλείας. «Επειδή είμαστε πυροσβέστες ιδιωτικού δικαίου, δεν μας επιτρέπεται η νοσηλεία σε δημόσιο στρατιωτικό νοσοκομείο». Στο ίδιο περιστατικό είχε αναφερθεί προηγουμένος και ο κ. Καραδελής, κάνοντας λόγο για «κατάντια», καθώς «όλα τα σώματα ασφαλείας μπορούν να πάνε στα στρατιωτικά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και οι πενταετείς πυροσβέστες, που είναι επίσης με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου. Οι μόνοι που δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση είμαστε εμείς», με την πολιτεία να «νίπτει τας χείρας της».
«Τα πυροσβεστικά ρωσικά Μπεριεφ -που πέρυσι είχαν συνδράμει αποφασιστικά στις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα- ξεχάστηκαν λόγω των κυρώσεων της ΕΕ προς της Ρωσία»
«Στη ζυγαριά της προστασίας του περιβάλλοντος , της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας η νατοϊκή μέγγενη κερδίζει» σχολίασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος. «Όταν οι μαζικές καταστροφικές φωτιές πέρυσι έφτασαν σε ανεξέλεγκτο σημείο μέσα σε λιγότερο, από 48 ώρες η Ρωσία ανταποκρίθηκε στην αποστολή του Μπεριεφ -200 . Φέτος εκτός από Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς, Ντοστογέφσκι, αποκλεισμό Ρώσων αθλητών και αθλητριών και την ρωσική βότκα στην μαύρη λίστα ανάμεσα σε αλλά πολλά, μπαίνει στις “απαγορεύσεις” και η οποιοδήποτε ρωσική συνδρομή για την φετινή αντιπυρική περίοδο της Ελλάδας, που νωρίς νωρίς φέτος ήδη μέτρα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καμένης γης», προσθέτει. Τονίζει πως «η υπάκουη και πειθαρχημένη Ελλάδα (με υποδειγματικό τρόπο) , ακολουθώντας τις κυρώσεις του ευρωατλαντισμού, σε βάρος της Ρωσίας αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη στην ενέργεια , στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα καύσιμα , σε διατροφικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε είδη πολυτελείας και συνεπώς απαγορευμένα είδη για τα λαϊκά νοικοκυριά, την μικρή και μεσαία αγροτιά, και γενικότερα στους καταναλωτές. Σε όλα αυτά, προσθέτονται τώρα και τα πυροσβεστικά εναέρια ρωσικά μέσα. Ας προσθέσουμε και τα Μπεριεφ -200 τώρα στην λίστα της “απαγόρευσης και των αφανών κυρώσεων”», καθώς «η απόλυτα αναγκαία αλληλεγγύη μεταξύ κρατών για την προστασία του περιβάλλοντος έχει και αυτή διαχωριστικές γραμμές τώρα και στην πυρόσβεση».
«Στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες έχουν άλλες προτεραιότητες και ανάγκες από αυτές των λαών, την προστασία της φύσης και του δικαιώματος να υπερασπίζεσαι τον πλανήτη και την ζωή . Όσοι υμνούσαν το περασμένο καλοκαίρι την αποτελεσματικότητα των ρωσικών πυροσβεστικών εναερίων μέσων, φέτος έχουν πιει το αμίλητο νερό. Έτσι ξέχασαν και την ιρανική βοήθεια της προμήθειας πετρελαίου τα πρώτα πέτρινα χρόνια των μνημονίων ,όταν μόνο το Ιράν προσέφερε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου με μεγάλο χρονικό διάστημα και περίοδο πληρωμής σε δόσεις , εκτός των τότε κανόνων πετρελαϊκής παγκόσμιας αγοράς. Ανταπέδωσε η σημερινή κυβέρνηση λοιπόν με πειρατεία ιρανικού πετρελαίου σε ρωσικό τάνκερ στην Καρυστο. Δεν πειράζει, οι “σύμμαχοι” πάντα μας στέκονται στα δύσκολα , όπως η ιστορία μας αποδεικνύει» καταλήγει σκωπτικά.