Με αφορμή ένα περιστατικό έντασης στη Πολυτεχνειούπολη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του το βράδυ της 5ης Μάϊου ότι «δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία». «Θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε» απείλησε ξανά σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και κατασταλτικής διάθεσης.

Μετά τον ηθικό πανικό για τους ανηλίκους/τις και την «παραβατικότητα» τους, τώρα η κυβέρνηση στρέφεται στην στοχοποίηση των φοιτητών/τριών, με αφορμή ένα περιστατικό έντασης που δημιουργήθηκε χθες 5 Μάϊου στην Πολυτεχνειούπολη. Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων προσπάθησε να κολλήσει πολιτικό υλικό στο κυλικείο όταν η μισθώτρια του προσπάθησε να τους εμποδίσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και ένα εκ των ατόμων να την χαστουκίσει.

Σε ένα πλαίσιο κινδυνολογίας για τα δημόσια πανεπιστήμια, λοιπόν, ο πρωθυπουργός προτείνει ακόμα περισσότερα πειθαρχικά και τιμωρίες για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που έχουν αγωνιστεί για να περάσουν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. «Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό» είπε ο πρωθυπουργός αρχικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σήμερα δεν υπάρχει πια καμία ενεργή κατάληψη εντός των χώρων των πανεπιστημίων» συνέχισε με αυταρέσκεια ουσιαστικά για τις διαρκείς επεμβάσεις της ΕΛΑΣ εντός των πανεπιστημιακών χώρων. «Πράγμα το οποίο είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό το οποίο θυμόμασταν στο παρελθόν, ότι πια ουσιαστικά το άσυλο έχει εν τοις πράγμασι καταργηθεί και η αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει από τη στιγμή που θα ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές και να το κάνει και να το κάνει άμεσα. Όμως εγώ δεν θα σταθώ σε αυτά τα οποία έχουν γίνει. Θα σας πω τα οποία πρέπει να γίνουν».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «είναι απολύτως επιβεβλημένο πια και το επιβεβαιώσαμε σε μία σύσκεψη την οποία κάναμε το περασμένο Σάββατο. Τα πανεπιστήμια, ειδικά εκείνα τα οποία είναι επίφοβα, γιατί το θέμα αυτό δεν αφορά όλα τα πανεπιστήμια. Αφορά ειδικά κάποιες σχολές που οφείλουν να εκπονήσουν άμεσα τα σχέδια ασφάλειας τα οποία εκκρεμούν και δεν πρέπει να είναι απλά ασκήσεις επί χάρτου, αλλά πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και να γνωρίζουν ότι αν δεν το κάνουν θα υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις και θα έλεγα το πλαίσιο των κυρώσεων για όλους σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται».

«Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί νομίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορεί και η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες. Ο καθένας όμως πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες» είπε και υποστήριξε ότι «δεν μ’ αρέσει να ρίχνω το μπαλάκι γιατί νομίζω αυτό το οποίο θέλουν οι πολίτες είναι να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να ρίχνουμε το μπαλάκι ο ένας ο ένας στον άλλον. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις πρυτανικές αρχές και ναι, θα πρέπει να προτεραιοποιούμε και κάποιες σχολές εμβληματικές. Ξέρουμε ποιες είναι. Πολύ σύντομα πια θα πρέπει να δούμε άμεσα αποτελέσματα και μια τελείως διαφορετική εικόνα. Επαναλαμβάνω ότι τα φαινόμενα που παλιά, ήταν ο κανόνας, τώρα είναι οι εξαιρέσεις. Ούτε η εξαίρεση όμως μπορεί να είναι αποδεκτή».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιπλέον πειθαρχικά μέτρα, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία. Είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στα πλαίσια ενός ιδρύματος το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης. Άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να μπαίνεις, να τραμπουκίζεις και να σπας άλλους στο ξύλο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλεις να επιβάλλεις την άποψή σου. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε. Χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία τα οποία ο νόμος μας δίνει στη διάθεσή μας».