Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών Φάμπιο Φαρία, που μίλησε στο Reuters, ο Μπολσονάρου θα συναντηθεί με δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από το διάγγελμά του.

Το διάγγελμα του Μπολσονάρου και η παραδοχή της ήττας του αναμένεται να εκτονώσει τις διαμαρτυρίες των υποστηρικτών του, οι οποίοι έχουν αποκλείσει αυτοκινητόδρομους σε πολλές πολιτείες της Βραζιλίας, μαζί με τους φορτηγατζήδες που υποστηρίζουν τον Μπολσονάρου και τον καλούν να αψηφήσει την εκλογική νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σημειώνεται ότι ο Μπολσονάρου δεν έχει προβεί από την Κυριακής σε δημόσιες δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν είχε τηλεφωνήσει στον Λούλα μετά την ψηφοφορία της Κυριακής.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μπολσονάρου, συμπεριλαμβανομένου του προσωπάρχη του Σίρο Νογκέιρα, έχουν ήδη αρχίσει να επικοινωνούν με το στρατόπεδο του Λούλα για να συζητήσουν την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της κάτω βουλής του Κογκρέσου, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου θα πρέπει να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την αστυνομία να απομακρύνει τα δεκάδες μπλόκα στους δρόμους που εμποδίζουν την πρόσβαση σε λιμάνια ενώ έχει αποκλειστεί και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζεται η μεταφορά τροφίμων και καυσίμων.

Οι αυτοκινητόδρομοι που αποκλείστηκαν από τους υποστηρικτές του Μπολσονάρου περιλάμβαναν βασικούς δρόμους που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών από τις αγροτικές πολιτείες στα λιμάνια, καθώς και έναν σημαντικό δρόμο που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) ανακοίνωσε ότι φορτηγατζήδες έχουν αποκλείσει – πλήρως ή μερικώς – αυτοκινητόδρομους σε 271 σημεία της χώρας, στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά της νίκης Λούλα, αποκλεισμοί που έχουν επεκταθεί σε 23 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας μετά την ήττα Μπολσονάρου. Η αστυνομία τόνισε ότι άλλα 192 οδοφράγματα απομακρύνθηκαν.