Με διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο εξακολουθεί η κυβέρνηση να «ανακοινώνει» ζητήματα που άπτονται της πανεπιστμιακής αστυνομίας. Ενώ λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέσω ανακοινώσεων, συλλογής υπογραφών και άλλων πρωτοβουλιών, έχουν εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους με την ίδρυση ενίς σώματος ασφαλείας των ΑΕΙ που θα υπάεται και θα λογοδοτεί στην ΕΛΑΣ, ενώ θα διαθέτει γκλοπ και χειροπέδες και θα μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει, η κυβέρνηση φαίνεται να μην πτοείται και να προχωρά ακάθεκτη στο σχέδιό της.
Σε άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» το Σάββατο, το οποίο επικαλούταν «υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας», αναφερόταν ότι τα πρώτα Πανεπιστήμια στα οποία θα εγκατασταθεί το νέο σώμα καλούμενο ως Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών.
Παράλληλα αναφερόταν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, «είναι κάθετη» σε ό,τι αφορά την υπαγωγή του συγκεκριμένου σώματος στην ΕΛΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γίνει γνωστό, επίσης από διαρροές στην ίδια εφημερίδα, το νέο σώμα θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες αστυνομικούς, στο μοτίβο της πρόσληψης ειδικών φρουρών στα τέλη του 2019, ενώ η εκπαίδευσή τους θα διαρκεί λίγες εβδομάδες, πράγμα που εγείρει ζητήματα αναφορικά με την επαρκή κατάρτιση των νέων αστυνομικών για να ενταχθούν σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον όπως το ακαδημαϊκό.
Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι η «fast track» πρόσληψη των ειδικών φρουρών είχε επίσης εγείρει ζητήματα, καθώς πολλά από τα πιστοποιητικά όσων είχαν προσληφθεί ήταν πλαστά, ενώ άλλοι διέθεταν και ποινικό μητρώο.
Ισχυρές αντιδράσεις
Την ίδια ώρα που το υπουργείο αρνείται να μπει σε οποιονδήποτε διάλογο και παραμένει «κάθετο» στην υπαγωγή των ΟΠΠΙ στην ΕΛΑΣ και όχι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως έχει ζητήσει η σύνοδος των Πρυτάνεων, έχουν δημιουργηθεί και άλλα θέματα όπως είναι η ευθεία καταπάτηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.
Επίσης οι αντιδράσεις τόσο από τους ακαδημαϊκούς, όσο και από τους φοιτητές είναι συνεχείς με τις ανακοινώσεις να διαδέχονταν το προηγούμενο διάστημα η μία την άλλη.
Γιατί δεν έχει καμία δουλειά η αστυνομία στα πανεπιστήμια – παρά μόνο μία
Να σημειωθεί ότι η σύνοδος των πρυτάνεων ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν είχε συμβεί το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ με την διαπόμπευση του πρύτανη, Δημήτρη Μπουραντώνη, με ταμπέλα που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις», είχε συζητήσει για να τεθεί η φύλαξη των ΑΕΙ σε νέες βάσεις. Είχε ξεκαθαρίσει όμως ότι οποιοδήποτε μέτρο φύλαξης θα πρέπει να υπάγεται και να λογοδοτεί στις πρυτανικές αρχές και όχι στην ΕΛΑΣ, ενώ το ίδιο είχε αποσαφηνίσει και στα μέσα Δεκεμβρίου.
Παράλληλα δεκάδες φοιτητές κινητοποιήθηκαν στις 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με το κείμενο που εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι να γράφει ότι «η στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των συνδικαλιστικών πρακτικών εντός του πανεπιστημίου, καθώς αποτελεί τον μόνιμο βραχνά της αστικής στρατηγικής με την δυνατότητα των φοιτητών να μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και να καθίσταται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων».
Κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στις μεθοδεύσεις για Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Ακόμα προσέθετε ότι «δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η κυβέρνηση μετά το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία επεξεργάζεται ήδη κεντρικο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, με αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής, όρια φοίτησης, δίδακτρα, Συμβούλια ιδρύματος. Η αστυνομία μέσα στις σχολές , όπου στα πρότυπα της χούντας θα επιτηρεί και θα καταστέλλει τους φοιτητές , αποτελεί όριο, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για οποιοδήποτε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η στάση της κυβέρνησης να προχωρά ταχέως προς την κατάθεση του ίδιου του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανεξάρτητα από την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των συλλογικών οργάνων και των οργάνων διοίκησης».
Χιλιάδες ήταν επίσης και οιι υπογραφές που συγκεντρλωθηκαν σε κείμενο ακαδημαϊκών που αντιτασσόταν στη πανεπιστημιακή αστυνομία και αντ’ αυτού ζητούσε χρήματα για την Παιδεία.
Διαβάστε επίσης
«Πανεπιστημιακή» Αστυνομία; Αντίφασις εν τοις όροις! (contradictio in adjecto)