Η «σύσφιξη σχέσεων» με το Ισραήλ που επιδιώκει η κυβέρνηση αφορά μελλοντική συνεργασία σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, αλλά και την προώθηση συμφωνιών για την ενέργεια, με τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις «ευκαιρίες για μεταρρυθμίσεις» και στην υπογραφή πρωτοκόλλων συμφωνίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια. Υποστήριξε ότι με το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, η τουριστική περίοδος ενδέχεται να επεκταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο.

«Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Θα συναντηθώ με ομάδα Ισραηλινών επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους».

Σχετικά με τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Έβρο και ανατολική Μεσόγειο, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και στάθηκε στο παράνομο, βάσει Διεθνούς Δικαίου, μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας. Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή

Ο Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ισραήλ δίνει έμφαση στην ολοκλήρωση του «EastMed» αλλά και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συμφωνίες περί ενεργειακών ανάμεσα στις δύο χώρες. «Έχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει».

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις των πρωθυπουργών υπεγράφησαν:

-Κοινή Δήλωση των υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος-Ισραήλ, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Asaf Zamir.

-Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που υπεγράφη από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον Γενικό Δ/ντή του National Cyber Directorate, Yigal Unna.

-Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας, που υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Gabi Ashkenazi.

«Μπορούμε να διδαχθούμε από το Ισραήλ για την κυβερνοασφάλεια»

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διδαχθεί από το Ισραήλ σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και με τις δομές κυβερνοασφάλειας, αλλά και τον τρόπο «ανάπτυξης και καινοτομίας» που αφορά σε επενδύσεις.

«Αν πρεπε να διαλέξω ένα μόνο στοιχείο από αυτά που καθιέρωσαν το Ισραήλ στην καινοτομία και θα ήθελα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα σας έλεγα ότι είναι ο τρόπος που το κάνανε, περισσότερο ακόμη κι από τις ιδέες που έχουν γεννηθεί εκεί. Πολλές από τις ισραηλινές εταιρείες έχουν θέση στο να καλύψουν ανάγκες δικές μας. Ανέφερα πριν την κυβερνοασφάλεια, μπορώ να αναφέρω πολλούς άλλους τομείς, όπως η γεωργία ακριβείας, αλλά και θέματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία της ενέργειας.

Όλη η στρατηγική που στήσαμε τον τελευταίο χρόνο στον ψηφιακό μετασχηματισμό αφορούσε το να δούμε τι έκαναν όλοι οι άλλοι καλά και τι από όλα αυτά εμείς μπορούμε να ερμηνεύσουμε δημιουργικά στο ελληνικό πλαίσιο. Είδαμε τι έκαναν οι Άγγλοι, είδαμε τι έκαναν οι Εσθονοί. Νομίζω ότι από το Ισραήλ μπορούμε να διδαχθούμε πάνω από όλα δυο πράγματα: το ένα έχει σχέση με την κυβερνοασφάλεια και με τις δομές κυβερνοασφάλειας, το δεύτερο έχει σχέση με το πώς έκαναν το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας έξω από τη Silicon Valley, έξω από τις ΗΠΑ, σε αυτό εδώ το σημείο. Και το έκαναν με συγκεκριμένες πολιτικές, με συγκεκριμένους τρόπους ανάπτυξης και με συγκεκριμένη κουλτούρα που αφορούσε και τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά τους κέντρα».

«Η κυβέρνηση ξεπλένει την επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική»

Το ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως η το Ισραήλ δεν έχει καταδικάσει ρητά  το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση ξεπλένει την επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη και στηρίζει το σχέδιο ΗΠΑ – Ισραήλ, που ενισχύει την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το ΚΚΕ είχε ζητήσει με ερώτηση στη Βουλή να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος.

Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας κατά γράμμα την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά στην αναβάθμιση των σχέσεων σε οικονομικό, επιχειρηματικό και στρατιωτικό επίπεδο, με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ. Ο ισχυρισμός ότι έτσι κατοχυρώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όχι μόνο είναι ανεδαφικός, αλλά διαψεύδεται και από την ίδια την πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ισραήλ δεν καταδικάζει ρητά το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ενώ οι προηγούμενες διευθετήσεις θαλάσσιων ζωνών μεταξύ του Ισραήλ και της κυπριακής δημοκρατίας καθόλου δεν απέτρεψαν τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σύνολο των ελληνο-ισραηλινών συνομιλιών τονίζει ότι προωθούνται διευθετήσεις υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, με κερδισμένες τις αστικές τάξεις των δύο χωρών και χαμένους τους λαούς, που βιώνουν τις βαριές συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το γεγονός, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να επισκεφθεί τα παλαιστινιακά εδάφη αποδεικνύει πως η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προσπερνά το επίκαιρο αίτημα να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής. Στην πράξη η κυβέρνηση ξεπλένει την επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη και στηρίζει το σχέδιο ΗΠΑ – Ισραήλ, που ενισχύει την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη».