Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν εφαρμογή την εφαρμογή της απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2015, την ώρα που η κυβέρνηση του Ισραήλ, υποστηριζόμενη απόλυτα από τις ΗΠΑ, δείχνει τις ξεκάθαρες προθέσεις της για προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών της Δυτικής Όχθης από τον Ιούλιο.

Παλαιστινιακές-Ελληνικές σχέσεις και η επερχόμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Ισραήλ

Σημειώνεται ότι προ εβδομάδων ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Emile Toubassi, γράφει στο The Press Project για την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Πυρά Παλαιστίνης κατά Ισραήλ για το σχέδιο προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης – Σε ρόλο παρατηρητή ο ΟΗΕ

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών και να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης.

Αναλυτικά η ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ:

«Όπως είναι γνωστό, το δίκαιο αίτημα του λαού της Παλαιστίνης για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη συγκρότηση του Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, βάλλεται πλέον και με το απαράδεκτο σχέδιο των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή, με την προσάρτηση και νέων παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ και οι ενέργειες αυτές στρέφονται ευθέως κατά των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα ανεφάρμοστη παραμένει η Ομόφωνη Απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τις 22 Δεκέμβρη 2015, με την οποία αναγνωρίζεται το Παλαιστινιακό Κράτος.

Στη συγκεκριμένη Ομόφωνη Απόφαση σημειώνονταν τα εξής:

Η Βουλή των Ελλήνων

Επικαλούμενη τη σταθερή προσήλωση του Ελληνικού Λαού στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επικαλούμενη το ψήφισμα της 29ης Νοεμβρίου 2012 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο αναγνώρισε στην Παλαιστίνη καθεστώς μη μέλους κράτους-παρατηρητή.

Επικαλούμενη ψηφίσματα, σχετικά με την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους, που ενέκριναν εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2014.

Διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην περιοχή.

Διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Υπογραμμίζοντας το δικαίωμα Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, αποκηρύσσοντας κάθε μορφή καταπίεσης, βίας και τρομοκρατίας.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια το κράτος του Ισραήλ και ένα ενιαίο, δημοκρατικό και κυρίαρχο Παλαιστινιακό Κράτος, στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επισημαίνοντας την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, καθώς και τη σημασία της άμεσης έναρξης απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων διαπραγματεύσεων με αυτόν το στόχο.

Επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους θα συμβάλει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων και στην επίτευξη οριστικής λύσης.

Καλεί

Την Ελληνική Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω,

Να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης και

Να καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών”.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός,

  • Τι προτίθεται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση της παραπάνω Ομόφωνης Απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που καλεί σε αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί η παραπέρα προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ, ώστε να παραμείνει ζωντανή η δίκαιη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας θα αναγνωριστεί το κυρίαρχο Παλαιστινιακό Κράτος, στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ;».