Κατά συνέπεια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το δάνειο που είχε εγκρίνει το ΔΝΤ τον Ιούνιο αυξάνεται από τα 50 δισεκατομμύρια στα 56,3 δισεκατομμύρια, επεσήμανε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του. Μετά την κατοβολή μιας νέας δόσης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων, το ποσό που θα έχει ήδη καταβάλει ο διεθνής οργανισμός στην Αργεντινή θα ανέλθει στα 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Η μείωση του ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσει το 2,6% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του. Εξάλλου η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,6%. Ωστόσο το ΔΝΤ αναμένει “αύξηση 3,2% μεσοπρόθεσμα χάρη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και στην επιστροφή της εμπιστοσύνης”.
 
Η νομισματική κρίση που ξέσπασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αργεντινή επιτάχυνε την άνοδο των τιμών. Από τον Ιανουάριο το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Σε οικείο τόνο, το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση για την πορεία του προγράμματος στη λατινοαμερικανική χώρα, προβλέποντας «ύφεση για το υπόλοιπο του 2018 και το πρώτο τρίμηνο του 2019, με την ανάκαμψη να ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους».

 
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Μάκρι έχει ήδη ανακοινώσει ορισμένες βασικές κατευθύνσεις του πακέτου περικοπών, στοχεύοντας στην επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με έλλειμμα στο 0% έως το τέλος του 2019.
 
Μερικά από τα κυριότερα μέτρα που έχει ανακοινώσει, περιλαμβάνουν περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, (ψαλίδι στην επιδότηση στις μεταφορές και την ηλεκτρική ενέργεια), μείωση υπουργείων και μετατροπή αρκετών υπουργείων όπως αυτά της Παιδείας, Υγείας, Εργασίας να γίνουν γραμματείες. Παράλληλα, ανακοίνωσε κάποια μικρή αύξηση στη φορολογία των εξαγωγικών εταιρειών πρώτων υλών ή στην αγροτοβιομηχανία, λέγοντας ότι το μέτρο «που αν και κακό είναι αναγκαίο, θα διαρκέσει έως το 2020».