Επιφυλάξεις για την παράταση των κυρώσεων της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας αναμένεται να εκφράσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο του εκτάκτου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει με θέμα την επιδείνωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία
Σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης του συμβουλίου, που έχει έλθει στη δημοσιότητα, πρόθεση της Ε.Ε. είναι να παρατείνει έως τον Δεκέμβριο του 2015 τις κυρώσεις «σε βάρος προσώπων που υπονόμευσαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Η Αθήνα έχει ήδη προϊδεάσει για τη στάση που θα τηρήσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς την Τρίτη εξέφρασε δυσαρέσκεια για σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας.
Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς έχει αρκεστεί να δηλώσει ότι η θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι «δημοκρατική». Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκος Χουντής -που θα είναι επίσης παρών στο συμβούλιο- διαμήνυσε χθες ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξηγώντας πως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας.
Τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος προτάσσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να κρύβουν την ενόχλησή τους σχετικά με τις επικρίσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αναφορικά με τη διαφοροποίηση της Αθήνας στο θέμα της ανακοίνωσης για τη Ρωσία.
Εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν – σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – ότι κακώς ο κ. Σουλτς συνδέει το θέμα αυτό με τα οικονομικά ζητήματα, προσθέτοντας ότι το θέμα της Ρωσίας είναι ανοιχτό καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Πάντως διαφωνία με την παράταση των κυρώσεων αναμένεται να εκφραστεί και από την Κύπρο, η οποία εξέφρασε επίσης έντονη δυσαρέσκεια για τη δήλωση του κ. Τουσκ, καθώς κατήγγειλε ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας.
Στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν τάσσεται προς το παρόν ευνοϊκά στην επιβολή νέων κυρώσεων.