
Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα να αυξήσει περαιτέρω τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς σε βάρος των κινεζικών προϊόντων, κατά 50% «επιπλέον» από την 9η Απριλίου, εάν το Πεκίνο δεν αποσύρει τα αντίμετρά του απέναντι στη δασμολογική επίθεσή του. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα, απαντώντας σαρωτικό κύμα δασμών του αμερικανού Προέδρου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε, επίσης, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσής του Truth Social ότι δεν θα δώσει συνέχεια στα αιτήματα συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους κι ότι αντιθέτως «διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, που επίσης ζήτησαν συναντήσεις, θα ξεκινήσουν αμέσως».
Σύμφωνα με την Guardian, κορυφαίοι αξιωματούχοι στο επιτελείο του Τραμπ τόνισαν ότι οι δασμοί που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα εφαρμοστούν όπως είχε προγραμματιστεί, υποτιμώντας τους φόβους των αναλυτών για ύφεση.
Όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με την οικονομική δυσχέρεια που θα επιφέρουν οι δασμοί στους πολίτες, κάνοντας λόγο για «κατώφλι του πόνου» των Αμερικανών καταναλωτών, αφού προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες για απότομες αυξήσεις των τιμών και ύφεση της αγοράς, ο Τραμπ απάντησε με τρομερή έπαρση και υποτίμηση. «Νομίζω ότι η ερώτησή σας είναι τόσο ανόητη» του είπε. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του NBC ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να αναμένεται ύφεση ως αποτέλεσμα. «Πρόκειται για μια διαδικασία προσαρμογής», ισχυρίστηκε.
Όπως περιγράφει το BBC, ο Τραμπ επιλέγει τους δασμούς με τα επιχειρήματα ότι:
- Θα ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές/τριες να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, θα αυξήσουν το ποσό των φόρων που εισπράττονται και θα οδηγήσουν σε τεράστια επίπεδα επενδύσεων στη χώρα.
- Θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ της αξίας των αγαθών που αγοράζουν οι ΗΠΑ από άλλες χώρες και της αξίας αυτών που πωλούν σε αυτές. Υποστηρίζει ότι η Αμερική έχει αποτελέσει «πεδίο εκμετάλλευσης» από «απατεώνες» και έχει «λεηλατηθεί» από τους ξένους.
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της θα ήθελε να αποφύγει την επιβολή αμοιβαίων δασμών στις ΗΠΑ μετά τα σαρωτικά δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν και είπε ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η Σεϊνμπάουμ δήλωσε στην καθιερωμένη πρωινή συνέντευξη Τύπου ότι ο υπουργός Οικονομίας Μαρσέλο Εμπράρ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.
«Όσο το δυνατόν περισσότερο θα θέλαμε να αποφύγουμε την επιβολή αμοιβαίων δασμών», είπε. «Δεν θα το αποκλείσουμε, αλλά προτιμούμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».
;Aλλες χώρες όπως η Ινδονησία και η Ταϊβάν, δήλωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι δεν θα επιβάλουν αντίποινα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για επιβολή εισφοράς 32% στις εισαγωγές από τις δύο χώρες. Ο ηγέτης του Βιετνάμ, Το Λαμ, ζήτησε από τον Τραμπ να καθυστερήσει την επιβολή δασμού 46% στις βιετναμέζικες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά «τουλάχιστον 45 ημέρες», σύμφωνα με επιστολή που είδαν το πρακτορείο ειδήσεων AFP και οι New York Times.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, θα προτείνει στα μέλη της αργά σήμερα τη Δευτέρα 7 Απριλίου έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων που θα πληγούν με πρόσθετους δασμούς ως απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου του Τραμπ αντί των ευρύτερων αμοιβαίων εισφορών.