Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι το μόνο που μπορεί να καταργηθεί από το νόμο Κατσέλη μετά το 2018 είναι το κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας, για το οποίο ψάχνουν λύσεις.

«Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήτανε το κομμάτι προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως. Πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη θα παραμείνουν και μετά από το Γενάρη του 2019».

Σημειώνεται ότι το θέμα της προστασίας είναι αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τους δανειστές, που θέλουν να θέσουν αυστηρότερο πλαίσιο, δηλαδή να μπορούν να προστατεύονται λιγότερες πρώτες κατοικίες από όσες προστατεύονταν μέχρι τώρα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, χρειάζεται «σημαντική αλλαγή» σε σχέση με το ισχύον σύστημα.

«Η λιτότητα παραμένει αλλά μειώνεται στον χρόνο»

Σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί καθηλωμένης οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση σε αρκετούς τομείς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι πολύς κόσμος παραμένει πολύ ζορισμένος και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα καθώς η λιτότητα παραμένει, αν και μειώνεται στον χρόνο.

«Έχω μία συνήθεια στη Βουλή που την έχω κρατήσει εδώ και 1,5 χρόνο. Κάθε φορά που παρουσιάζουμε είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είτε στην Ολομέλεια, λέω τα καλά νέα που υπάρχουν από την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκαν. Και κάθε φορά έχω καλές ειδήσεις για το τι γίνεται από την τελευταία φορά που μίλησε για τη βιομηχανία που αυξήθηκε, ή για την αύξηση της απασχόλησης ή τη μείωση της ανεργίας, ή για το λιανικό εμπόριο ή για τις εξαγωγές. Αν τα βάλετε όλα αυτά είναι μία σημαντική βελτίωση τον τελευταίο 1- 1,5 χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο που είναι πολύ ζορισμένος και λέμε δύο πράγματα. Δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι καλά και έχουμε κάνει θαύματα. Μέσα στους περιορισμούς και μέσα στον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, έχουμε μία επιστροφή της ανάπτυξης και έχουμε και πιο επεκτατικούς προϋπολογισμούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι λύνονται όλα τα προβλήματα, η λιτότητα παραμένει αλλά μειώνεται στον χρόνο. Αυτό έχουμε υποσχεθεί και αυτό μπορέσαμε να κάνουμε».